[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
一朝天子一朝臣就肯撚定嘅
唔知而加邊個上位呢
鄧思穎?
咁都得,推到新生見到
推撚到上熱門
先通過後諮詢,仲要十問九唔知,好波
咁同政府班官有咩分別呀
新生唔好俾人呃呀
賣咗你都唔知,根本當你哋白老鼠
屌,十足啲有花白衫。有無講「我以為我答咗」
完美示範錄音機式發言

畀啲大陸_可以畀少咁多學費又攞到中大學位咁益佢地你係咪傻_左?
再者同一個課程兩種收費合理咩?
最重要係個系主任講到明張cert係一樣嘅,唔加雙學位之類嘅字眼以作識別,喂咁樣同賤賣學位加搞臭中文系有咩分別?
繼續推,幫中文系宣傳
啲圖次序調轉左🤦🏿‍♀️
(Sor for 之前唔玩連登)
依家連深圳分校唔駛
唔使sor,中文系班人答到1999都未sor,幾時輪到你
唔係分開兩張cert 分別係北大同中大bachelor cert?實際情況係點
唔講唔知,屌咁我畀中大錢上北大讀,咪好蝕底。
喂,中文系會唔幫學生爭取畀大陸學費,定呢個又關大學事,佢理唔到?
想知想知,讀144cred拎兩張唔同cert
人唔笑,狗都
以下轉發中文系系會代表會嘅回應:

//敬啟者:

中文系系方早前舉行師生諮詢組特別會議(下稱特別會議),就「香港中文大學中國語言及文學系 — 北京大學中國語言文學系 雙學位本科課程」(下稱雙學位課程)向系內本科生、研究生及中文系舊生加以解說,並徵詢同學意見。惟系方代表於會議上的回應和態度令人略感詫異,不但未能釋除同學疑慮,更以「政策乃由大學層面所制訂」、「課程並非強制性參與,同學應自行衡量得失」等說詞解釋,將部分責任轉移至大學及新生之上。綜合與會者於會上所提出的意見,系內同學就雙學位課程主要仍有以下三點質疑:

一、實際操作問題。與會者提出關於雙學位課程在操作上的質疑,如學位等級劃分原則對其他本科同學造成不公、轉換學分機制欠透明、兩地學術訓練模式不一等,而系方於會上亦未能準確、堅定地交代解決方法,顯得課程安排混亂。促請系方確保新生了解修讀雙學位課程之侷限和困難,例如在宣傳單張上加入與會者所提出的疑問、延後截止申請期等,避免新生因誤解而作出自己未能負荷之決定。另外,系方代表應答與會者疑問的表現令人有雙學位課程設計未及完善、操作仍有疏漏之觀感,故此系方理應設立廣泛、公開的平台收集相關建議,以確保計劃能順利推行。

二、學位認受性。與會者亦於特別會議上提出對雙學位課程認受性的質疑,有說認為雙學位課程會導致學歷貶值,同時亦有人指出雙學位課程的畢業生在升學和就業上將會得到不合理的優勢,可見學位認受性極具爭議。現促請系方採取措施,為雙學位課程與中文系學位課程作出區別,例如修訂所頒授學位之名稱、課程名稱中加入「同期結業」等字眼、以「雙聯學位」(dual-degree)取代「雙學位」(double-degree)等。而研究院學部亦應交代收生原則,釐清雙學位課程的畢業生與一般中文系學位課程的畢業生何者較有優勢。此舉能避免造成對中文系本科課程畢業生的不公,亦避免有意報讀雙學位課程的同學受到誤導。

三、課程合法性。系方於特別會議上反覆提到雙學位課程在諮詢初期,獲得系內老師和學生代表正面、積極的回應,故此繼續推行課程。此與多名同學在特別會議或其他場合中指出,學生代表一直對雙學位課程存有疑問且未獲解決的說法似乎存在矛盾。促請系方披露雙學位課程計劃書中有關「師生意見」的部分,以及於一月二十二日舉行的課程諮詢會之會議記錄作對照,釋除同學憂慮,同時加強推行雙學位課程之說服力。

新學年將至,中文系各系會均認為系方必須於正式執行雙學位課程的相關工作前(包括向新生宣傳、接受學生報名、甄選參與學生等),完善雙學位課程的設計與定位,並增強同學對課程的信心。懇請系方儘快就以上憂慮及訴求予以正面回應,無負系內同學及教師的期望。

此致
香港中文大學中國語言及文學系系主任鄧思穎教授
香港中文大學中國語言及文學系副系主任張健教授、何杏楓教授
香港中文大學中國語言及文學系全體教學人員
香港中文大學學生會中國語言及文學系系會全體基本會員

二〇一九至二〇二〇年度香港中文大學學生會中國語言及文學系系會代表會
二〇一九年香港中文大學學生會中國語言及文學系系會幹事會
二〇一九年香港中文大學崇基學院學生會中國語言及文學系系會
二〇一九至二〇二〇年度香港中文大學新亞書院中國語言及文學系系會
二〇一九年香港中文大學聯合書院中國語言及文學系系會幹事會
二〇一九年香港中文大學逸夫書院中國語言及文學系系會
謹啟//

利申:老鬼
係分開兩張,就係雙學位嗰張中大證書同人地正常讀完四年嗰張一樣先攞命
讀2年就拎到4年張cert
重點係有班學生(部份黎自北京大學)只需要讀兩年,就可以攞到中大中文系既學位,個名係一模一樣!但其他學生要讀四年,公平咩
Sor 冇詳細睇#1其實樓主po咗
不過最扺死嘅係中文系班犬儒學生,當日個會發言嘅都係班研生(本科中文系畢業),又或者係畢業生,仲讀緊本科嘅有去嘅都係一半多啲,除左代表會,無本科生講過嘢,當然唔排除係唔夠時間但就真係唔覺有本科生舉過手囉
中文系根本就睇死班學生唔敢搞事先咁肆無忌憚🙄
//「政策乃由大學層面所制訂」、「課程並非強制性參與,同學應自行衡量得失」等說詞解釋,將部分責任轉移至大學及新生之上。//
超級偽君子,一心只為上位,冇品冇骨氣,點唔錯呢?
即係對唔報呢個prog嘅人唔公平?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞