[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
代表城大都有同樣問題
嗰時唔得閒冇返去聽佢遊花園
想問各位師兄姐知唔知043嗰啲會點安排?

btw 個prog好撚on9 其實中文系都日漸on9
中六唔好諗啦
又要cut9咗個創作
個問題係你144拎兩個degree呀
多21就多一個學位,我睇唔到有幾合理
你講啲嘢同個系主任係一模一樣架喎,又叫人唔想讀唔好讀,又講埋啲咩雙學位係大趨勢咁⋯⋯搞雙學位課程係無問題架之但係學制學分學位學生支援等等嘅細節咩都未定好就硬推就好有問題囉

宜家唔係我唔鍾意唔參加就得,
而係我唔參與佢都影響緊全世界呀!
鄧思穎做老師真係唔差
雖然讀完粵研我都唔知有乜得著
唯有解釋權力令人腐化
個送中program 推佢就一撚定會推
起碼系方唔可以乜都話唔清楚就蒙混過關

其實完咗個咨詢會有冇後續我地可以跟進?
或者系會有咩可以做到?
我地呢啲千年老鬼人微言輕冇人會理我地
人地搞過唔代表中大搞嗰陣就無問題,邏輯去左邊? 城大呢個programme 我無research過我評論唔到,但中大呢個就好有問題,上面講左咁多問題你都可以視而不見?
哇你同系主任啲思路係一樣架喎,同埋我宜家唔係為參加嘅人爭取,而係為自己同所有唔參加嘅人爭取,ok?
043中大嘅要做,北大嘅唔洗
首先 你真係好仆街 明知前面係氹都唔提醒師兄妹

其次 雙學位係會波及埋一般中文系學生 麻煩你睇清楚上面所有post
*師弟妹
我都認為咁樣係對美國學生唔公平架,有啲嘢唔係存左=合理,但人地唔出聲就代表我地唔可以出聲?你啲邏輯真係好有事。
第一次ling搞consultation session on dual degree programme係1月25號 嗰時係有叫人去嘅 但係本身ling人好頹好接 好辛苦先每個year叫到一兩個人去 嗰時聽完之後情況已經係幾惡劣下 dept同北大已經傾到最後直路 而ling學生得知嗰雙學位搞嘅形式都係中間兩年中大頭尾兩年北大(其他細節情況應該同中大中文係一樣)之後dept搞多一兩次類似consultation嘅嘢 其實由頭到尾根本係無問過班學生想唔想有呢個dual degree嘅存在 到最後5月31號同系莊meeting已經係講明話inform ling同北大嗰邊傾成點 ling好多學生都係不問世事嘅人好多都對呢個送中學位無咩意見 我屌真係嬲撚左 聽老鬼講以前dept推policy都好似未試過咁撚強硬 屌個學位真係越諗越鬼

利申中大ling人 勿相認 有咩detail啲想知可以再問
佢唔係自己友嚟㗎,針唔拮到肉唔知痛
所以?個學生咪又係照畀5300人民幣?學校補左錢就代表係公平?
中文系個會都係1月25日開,另外有一個會係22日開,咁姐係其實2邊都係咁啦,dkgh真係好撚黑暗
合作地區當然係一大考量啦,前面一路針緊學生人身安全咪就係因為揀咗大陸囉
但轉其他地方,個課程十問九唔知,咩細節都無,都一定有人出聲
第一個重點唔係location,係secret都講過,同台大、東大、京都大學搞都好,學制學分學位學生支援嘅問題搞唔好一樣要屌,唔好混淆視聽

至於北大/大陸呢個因素只係其次(當然都好重要)

Btw你係唔係系主任派黎嘅打手黎架,你地講啲野真係九成九一樣架喎
暴龍兄有冇八到 經雙學位攞到既中大語言學系degree 係咪同平時既一樣?
賭撚肯定借啲意係9號個academic counselling係咁說啲freshmen報呢個dual degree
屌你老母 趁fm咩都唔知係度搞佢地
喂中文系 ocamp oday唔係唔幫fm導入正途啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞