[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
七你老母成啦
諮詢當日係有要求啲教授自己睇下北大啲課程有幾多係同我地系相似,三成都無
仲多左啲乜馬列思想咁囉
三推
佢係咪痴線㗎
List哂d學生岀嚟做乜
今晚send去中文系,CC鄧思穎、文學院
再講,香港同內地學風根本就唔同,同一個議題,切入點已經可以好唔同。
以「建安文學」呢科為例,內地以「建安風骨」作為建安文學嘅時代特徵。但中大嘅老師會話「建安風骨」係空嘅概念,喺近代嘅文學史家建構出來。
再講「文學史」,內地一般按時序教授,但中大有老師會用四單元嘅形式教,其中一個單元仲要講「歴史的幽微」,即係一般文學史甚少提及嘅內容。
你唔好同我講咩7成內容係相似,根本即使course名相同,內容已可以好唔同。
你嗰啲咩「比我嘅感覺係」,麻煩你收收皮。要支持唔覺你都了解下先,而唔係看字說故事。
喂岩岩收到,啲人係咪mon住我地啲對話黎改政策?

唔出奇,鄧思穎都有自己啲研究生
鄧思穎肯定有睇
Hi思穎
想知點解你會變成咁
又者佢從來無變,只係不再偽裝
偷雞都知道回頭是岸,不如你撤回北大雙學位啦
List學生又唔算啲咩 中大好多教授都會擺自己學生喺網頁度曬馬 呢個唔關事
不過個課程問題呢就
行政打法,除咗中文系、鄧思穎、文學院、文學院院長,仲要cc埋校長、所有副校、SU P、文學院學生代表
咁既然7成都咁似
可唔可以俾我去一年北京exchange
等我讀埋個3成
然後唔該俾埋北大張cert我算啦
駛鬼搞個雙學位
Btw,我真係好撚妒忌啊
妒忌你個腦全部都係草
嘩ching你去到好盡喎
似乎唔怕去盡啲
所有大學行政人員都係欺善怕惡
信我
支持
佢越想陰d陰d過,就愈要搞大佢
唔可以俾佢睇死班學生唔敢搞事
人生識字憂患始。此人確實教人妒忌。
你地班師弟妹真係未見過大蛇痾尿
以前中大student helper無mpf 出糧出半年(等佢開飯就死梗)
就係有癡線佬玩到上勞工處、積金局,再一人單挑大學財務處 屌足半年先成功爭取
唔係你地班帥弟妹填eform報工時出得咁爽?
寫紙仔等半年啦DNGH
其實鄧思穎自己都係中大人
佢班老師(我地太老師)個代個個反共
佢搞咩要破壞中大中文學統

仲有,復旦中文好過北大中文
送中已經衰,仲要送去差啲嘅大學
出糧等半年苦主揮手
揮手
坦白講個課程細節咁奇怪
仲要送北大。我真心擔心上內地仲要係北京首都係咩玩法?我朋友做空姐,上去都已經要查手機。其實我好關心如果報名既曾經抗爭過,俾人掃手機掃到證據,咁點?
有人問左學系有咩政治支援
屌佢答都冇答一句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞