[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
其實現時本地研究生已經唔算話多,加中文系其實都幾鍾意收nds pg
公道啲講,中文系本地研究生其實唔算少,雖然有啲內地教授好憎香港學生。但陰謀論諗,北大名聲係內地足夠響,北大學生報雙學位,唔多唔少都想留港發展,都大機會報研究院。換言之,到時可能多五個人同大家競爭。至於有無著數,就睇學部點收生。
補充多樣,力推雙學位嘅系主任,同時身兼學部主住。
本地生唔係要被邊緣化啊
可能要係全線消失化了
我又唔會話嗰個教授好憎香港學生嘅,只係佢真係好睇唔起香港學生,上堂就當住班local講內地生幾好,香港學生幾差咁囉⋯⋯

講返正題,pg local從數字上係唔少嘅,望返ug同pg local:non local 個比例,咁pg local就真係唔算多嘅,咁當然呢個係中大絕大部分學系研究院通病黎嘅,有啲學系更嚴重添啦。

然後ug 都開始越黎越多local係大陸人(新移民/雙非/單非都有),舊年ocamp 嗰時大陸人fm都明顯多左,transit 嗰陣隔離組個組女同個oec講緊普通話添(老實講我聽到嗰時都嚇左一嚇以為自己聽錯),我希望我遇到嘅係個別例子啦,但讀左幾年中文系,個感覺就真係大陸人一年比一年多囉

利申返我唔係歧視大陸人,我係中文系都有nds frd,佢好努力咁融入香港嘅文化,ug先落黎香港,但啲廣東話講得仲好過我嘅普通話,呢種學生我係好欣賞嘅。
岩呀,所以本地生有興趣嘅話,不妨考研究院。
呢幾日陸續有人approach 過代表會同系會同學,睇下可唔可以reach到啲fm講多少少關於個課程嘅潛在問題。

咁代表會個反應就係:
Fm有嘅資料得好少,加上個課程涉及嘅問題都比較複雜,例如大學學制、修讀辦法都係fm比較難理解嘅點,所以都諗緊要點樣將之前提出嘅憂慮傳遞畀fm。

但係用ocamp 資料approach fm 就唔太可行,啲資料係交俾大學,同埋呢啲資料只係用作ocamp聯絡同一定要保密,唔想擺班oc上枱。

但係代表會應該會有方法解決,放心!畀啲時間代表會。

其後有人再approach 系會,佢地初時表示呢幾日內會向新生提供有關雙學位疑慮嘅資訊,但當問及提供嘅途徑同方法,系會嘅回應係表示左會有所行動已足夠,唔需要透露埋具體做咩,詳細嘅內容佢地要再同代表會傾;而問及會提供啲咩內容嘅時候,系會就表示可以問但五莊都仲傾緊,關於件事之後會同基本會員交代。宜家追問佢地幾時有結果,暫時未有回覆。
我:黑人問號
咁即係點?
d RAP 請返黎係寫文only
而家又叫人教大課 , 仲要成百人個d必修大課
梗係冇人肯做喇
唔係得中文系搞緊㗎 語言學都有呀
大學層面提出呀
呢個真
有冇語言學同學係到?
揮揮手,一齊搞
好波
我以為 pro pic 會係佢巡視業務的大頭
可以點反對
好高質 推
力推!!
思穎而家好驚
Del晒ig啲相
鄧思穎
唔係諗住del相就得吓嘛?
岀嚟回應學生呀
我以為我答咗?
聽講佢好似有mon post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞