[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
不過講真其實代表會同研究生都唔夠時間講嘢嘅時候 作為一個小薯你都寧願慳返啲時間比師兄師姐狙擊啦 利申當日聽到有本科生問過問題不過系方skip咗
嚟緊再開個post清算
代friend子post
而家係因為系方畀唔到清晰答案而反對,唔、係、因、為、合、作、嘅、學、校、係、北、大、呀!
搞返清楚,系方係連揀人嘅準則都未有,所有問題佢都只係話同學問得好好,但俾唔到一個清晰嘅答案大家,咁樣係一個一個月後會推行嘅計劃應有嘅狀態?
至於你話其他學系都有搞,係咪即係一個錯誤,只要有其他人一齊犯錯就冇問題?
我相信只要系方俾到一個明確嘅交代同準則俾同學,大家唔會反得咁誇張,但依家系方係一個問題都答唔到。
請你唔好係未清楚件事就話同學只係因為「送中」而反對,唔該。
上面已經有好多同學將啲問題講得好清楚,呢個原因唔係呢一刻先出現
Ching你段野冇撚邏輯㗎喔
咁我dse考得好
去讀完呢個program
不如你直接頒完個first hon 俾我啦
作為bonus 啊嘛
唔理佢成立嘅對象係咪所有學生適用
佢成立嘅結果係所有學生都一齊承擔啊

一齊減下肥算啦
另外一個問題係兩邊銜接問題
Secret 出過文講邊間中文系好啲
最後嘈唔出個結果嚟
但兩邊論據都指向一個結果:兩邊既學習方法同流派根本唔同
唔係話四大範疇咁分
係講緊現文、古文入面大家既關注位都唔同,學既方法研究方法都唔同
你yr1學完之後去北大再學過套,難得適應左返嚟要做fyp,fm自己諗啦
利申有fd舊年去完北大exchange
我就覺得因爲係北京 本身已經值得反對
好簡單 你係早稻田講「光復香港 時代革命」會唔會俾人拉呀?
係北京?
連系方都唔答學生係北京有無政治支援啦!
就算中大同早稻田大學開課程咁又點樣
存在非合理,唔係話有另一個課程,就代表中文系冇問題
同埋你其實又知幾多人哋嘅課程
中文系嘅雙學位入面嘅細節問題樣樣都唔清唔楚
就咁樣硬推已經係問題
唔好成日side track去第度嚟掩蓋呢個計畫本身嘅問題

不如真係一齊減肥啦
每日一推
推到拉鄧思穎落嚟為止
祝減肥成功
推啊!
鄧思穎好肥咩?
琴日已經講過,北大只係係反對個programme 嘅因素之一,但最主要嘅問題係
學分、學科、學制、學位等級、學位價值等等嘅問題都未解決到,係!個!課!程!本!質!有!問!題!

即使係同台大、東大、京都大學定其他非大陸學校合辦都要反對!因!為!係!個!課!程!本!質!有!問!題!

而且呢個課程黎緊9月開始,仲有咁多問題未解決根本唔合理。

仲有就係你唔再係到攞啲similar case黎比喇,
唔係其他人都咁做就代表無問題!
唔係存在就等於啱同合理!

仲有就係雙學位課程雖然好難做到絕對公平,但都要做到相對公平,而家個課程無論對參加定唔參加嘅人黎講都好!撚!唔!公!平!
嗰個Hiphopman就係佢本人啦,講啲嘢9成9一樣
搭單一問,今日fm嘅你幾分先入到中大中文,細分又係點?小弟下年都想入。
今年
阿爺都叫停!!!!

中華人民共和國教育部發表聲明:依法終止了 234 個本科以上中外合作辦學機構和項目,並公佈了詳細的名單。

在234個被終止的項目中,英國有60個,涉及的學校有華威大學、利茲大學、佩斯利大學、倫敦城市大學等;

澳大利亞有45個,包括澳洲八校,南澳大學等。

美國也有25所大學受影響,佐治亞理工學院、紐約大學、休斯敦大學等

香港八校也在其中。

中國則有北京大學、北京航空航天大學、清華大學、中國人民大學、中山大學、復旦大學、浙江大學等眾多高校。

https://mp.weixin.qq.com/s/VpLI4RvkiKx6w-JYpxPtxQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞