[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
佢仲調番轉,同研究生講話係為左佢地「好」
畀佢地可以花少D時間上堂
專心係自己既研究上
慘 屆屆都講
年年都ocamp 期間先講點reg 科 其實大家都攰 fm 未必聽得入耳

不如試下ocamp 前講下揀科攻略?咁FM 一定會更加明白點樣規劃學業嘅啫可
真心可以搞到民間記者會,點解唔可以搞返個中文系學生自發嘅意見發表會先
btw 個會call 三點,但係啲鄧要啲教授兩點鐘開個會齊齊架口供,所以話,當日有分出席嘅教授無一個係無辜架
btw 個會call 三點,但係鄧要啲教授兩點鐘開個會齊齊夾口供,所以話,當日有分出席嘅教授無一個係無辜架
錦少負責皺眉搖頭呢下我笑咗出聲
而佢提出嘅問題我覺得一開始就模糊焦點
個會開係因為大家質疑課程設計 並唔係話要指責宣傳不足嘅問題
質疑其他學校雙學位做咩啫 其他雙學位課程好多時都係兩個唔同major 讀多cred係正常喎 唔關計算膨脹事
再諗深一層 同major唔代表可以cut credit啊屌!
呢個質疑有掘坑嫌疑 唔通只要係雙學位就可以減credit?咁點解要分副修同雙主修?係人都可以入一個major再順手讀咁啲其他嘢再拎多個學位?唔好玩啦
如果錦少之後冇再回應過嘅話 我會覺得佢係費9事理
但係佢又喺到附和
如果喺現場我真係要片片佢 你唔覺得有問題係因為你以教授嘅角度去睇成件事 而作為教授同學生對件事嘅考量其實唔會一樣 假設你認為冇問題 呢個所謂雙學位推行咗 不論成效如何 對系方同各位教授本身無咩實質影響
成效好嘅咪多啲人報中大中文囉 賺嘅除咗reputation 可能就係啲人脈
成效差嘅咪賴哂落校方囉 反正好多嘢唔到中文系話事 於佢哋嚟講其實只係7咗次 不痛不癢
但係成件事根本錯哂 承受風險嘅係學生 結果不論好壞由學生自己孭 特別係睇到 系方唔可以確實保證到會向有需要學生提供支援
中大北大嘅政治環境 學術氛圍都唔同 學生有咩需要/突發情況系方其實係有責任處理 隨便都諗到嘅情景題都可以冇答案嘅 呢啲時候就真係要皺眉搖頭囉
大佬 咁嘅表現 一般上莊諮詢都比人屌到傻啦
系方嚟㗎喎 貽笑大方
有同學話佢開緊會開片嚟睇 無論係咩事都好 即場咁做都好唔尊重在場嘅人 不論係學生們定係系方 其實現場嘅人係要屌佢 只因咁嘅行為太抵比人屌
至於念欣 咁嘅logic唔用嚟駁返佢自己又真係嘥咗
咁大家覺得課程嘅好壞都係相對㗎啫 教授們覺得好 但係當呢個課程設計缺乏諸多細節考量 學生們又會覺得壞呢
再屌落去都覺得費事
至於必之冇出聲抄筆記 我會覺得佢好多嘢唔知情

最後想講嘅係 要承受呢個課程帶嚟嘅影響嘅學生 唔止係選擇參加呢個programme嘅學生 而係所有學生啊
憑乜嘢啲教授們覺得通過侵犯中大中文學生嘅權利 以給予雙學位學生額外「獎勵」係冇問題?
呢到明顯將學生劃分階級 而呢個劃分準則 撇除唔到政治考量
個課程設計本身 喺計算學生成績、honour同頒發嘅畢業證書上完全地體現咗一種政治暴力
無論班教授喺學術上有幾咁值得崇敬 作為政治暴力嘅施暴者我只會不齒呢群人

sorry 又係長氣咗
不過覺得自己開始有啲暴露身份
推呀
太有才了,推

其實陰謀論啲咁諗
系方咁急推根本唔介意有冇中大學生上去讀
只係想快啲有北大學生落黎
之後檢討完再加大個數目
加快中港融合
以後中文系嘅堂都要就曬佢地用普通話上
屌嗰個閪主任出嚟講嘢都feel到佢有幾撚偽善同仆街利申:新生
讀咗就等於幫大陸人交學費

deadline仲要set喺15/8,即細O前,等fm唔好聽咁多「讒言」
其實中文系啲大課已經分左AB班咁上,一班普通話上堂,一班就粵語
大課普通話有咁大需要咩
不過好多教授啲普通話都真係普通過普通
點頂一個sem
有慧眼
我俾佢呃咗幾年
真?!
屌,咁佢搞場show黎托咩

中文系好多必修科都係只要有一個人唔識聽廣東話
都要變普通話教
幾年前黃念欣d科咪賴過野
畀人擺上secret鬧囉
遲下有北大學生,實變普通話教
真,某個有份出席嘅教授親口講嘅
真係頂唔順架,但同時會多左大陸教授教大課,呢個方式係17/18學年試左1次,嗰時請左2個research professor (2個都離左職,1個係17/18sem 2 頭走,1個係今年8月走),18/19停左,19/20又黎過
順勢請一堆大陸教授落黎
唔記得前面有冇人討論過
如果考研究生嘅話,
拎咗中大學位嗰啲北大學生有冇著數?
長遠嚟講,本地生喺研究院會否被邊緣化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞