[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
慢慢來吧,到時有咩唔明就問下組爸組媽。
用其中一位教授的金句「世上無難事,只要夾硬來」。
希望你會讀得開心!
理論上會多咗五個北大來既同學
再推
真係豐儉由人
最緊要搵到自己鍾意讀嘅範疇
讀得開開心心
中大資訊都share咗呢個post,大家要再畀力推。
中大中文 送中低能
咁好睇你想要啲咩囉,你想做學霸就大chur,正正常常就小chur,唔在意成績就都可以好輕鬆嘅,加油啦讀到大學最緊要係知自己想點

利申:個個Major都係咁架喇
呢個post應該有海量研究生
一推再推
Fm bb
cant wait to meet you!
其實講真 成個會有講到啲咩係需要人消化?
嗯 係諗佢睇唔睇連登之前
我會想知佢有冇fb 如果有 咁有冇睇cu secret page
錦少嗰日都係個會度,都唔會係咩好人。
大大力推
諗到成個中文系上上下下,
連埋班office姐姐都食緊鄧思穎花生
真係忍唔住興奮
有冇人知詳細情形可以講返?
除咗系主任同兩位副系主任喺到死撐之外 想知其他教授有咩回應?樓上有話除咗錦少 重有念欣同必之 馮生離咗職咁唔再講啦 咁呢3位喺個會到做咗咩嚟

雖然上sem馮生個course太難我放棄咗 冇sit到
但至少我期待佢開訓詁 聽聞風評幾好 可惜
系主任係師諮會上面講左一句
2+2唔等於4,係大於4
我心入面真係好揀震撼
因為2+2=5

唔知佢係無意識定有意暗示
2+2=5係《1984》入面既名言
Wiki: //奧威爾在出版《一九八四》之前就曾經用過這個概念。他受僱於英國廣播公司期間,就已經深入了解到納粹黨的宣傳的虛偽。在一篇叫《回首西班牙內戰》(1943年)的散文中,他寫道:

納粹的理論深處是否定「真理」的存在……這種思維方式的隱藏目標就是一個由領袖或者執政黨派控制未來乃至過去的黑暗世界。如果領袖這樣說「這從未發生過」——好的,那就從未發生過。要是他說二加二等於五——那麼好的,二加二就等於五。這種未來對於我來說遠比炸彈要恐懼害怕……

在大多數描寫奧威爾的傳記作家眼中,奧威爾這種看法應是來源於美國記者尤金·里昂斯的著作《烏托邦裏的分配》(Assignment in Utopia),裏面就有一章名叫《二加二等於五》。里昂斯當時身在蘇聯,他目睹了當時蘇聯的狀況,「二加二等於五」作為斯大林的一句宣傳口號,意思是預計他實施的五年計劃將在四年之內完成。這句口號當時在莫斯科流傳甚廣。

奧威爾也有可能受到納粹德國的赫爾曼·戈林元帥啟發。戈林據說曾一次誇張地向阿道夫·希特拉表示忠誠時說道「只要元首願意,二加二就等於五!」//

Office班阿姐又係中文系毒瘤
平時淨係識食西餅
有野搵佢就A字膊
我屌我屌我屌
錦少負責皺眉搖頭,然後燒埋去學生代表身上,
話廣泛諮詢同學意見嚟講,佢地都有責任
順手再質疑吓其他學校雙學位之所以咁多cred,係咪計算個陣有膨脹情況啊?

念欣提出快慢相對論:其實快定慢都好主觀架啫,同學可能覺得推行得好快,但如果我好期待依件事,我又會覺得好慢

必之就全程抄筆記,一粒聲都無出過
必之冇出過聲,聽聞佢一直都反對雙學位
錦少係人地講緊野個陣,開左手機既片出黎睇,仲要開埋聲
其餘時間就係附和下系主任,唔覺得雙學位冇問題
黃念欣真係跌眼鏡
佢話諮詢時間得3日,係短定長都好主觀,而且deadline就係deadline,意即諮詢唔夠時間都冇計
佢仲一直維護雙學位,話2年時間去北京真正生活可能比課程更重要

我真係屌
鄧思穎做粵研
黃念欣做香港文學架
一個二個反過黎賣港送中
打錯
*唔覺得雙學位有問題
以後説2+2=4的學生都要被滅口了
嗚雖然已經知中文系枱底係好撚黑暗
但有一日搬上枱面嘅時候都會好心痛點解中文系變到咁
跟馮生讀過訓詁同音韻
深受啟發
係我入中文系學到最多嘢嘅時候
佢走咗真係中文系極大嘅損失
唔知佢老人家而家點
我都好記得念欣講咩每一日都有deadline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞