[JUPAS睇路] 中大中文 送中學位

966 回覆
298 Like 6 Dislike
任借唔嬲
請廣傳!
直到而家,學系都係零回覆,我屌佢老母!
15號好似唔係interview? 應該係有興趣同學接觸學系deadline
一般嘅中大中文系學生計hon嘅科目係[8個必修+8個選修+畢業論文],雙學位嘅學生就只有[3個必修+5個選修+畢業論文]計hon。
咁樣公平咩?
諗住報雙學位嘅fm,唔好以為咁樣好着數。你肯定你嗰3科必修真係會靚grade?你肯定你嗰5科選修真係reg到你想讀嘅科?
先唔講中文系嘅科唔係年年都會開,第四年返到嚟你又要reg pe又要reg大通書通,你以為你真係咁易砌到個timetable,reg到晒你想讀嘅科?
到時贏咗張cert爛咗個hon,唔好後悔。
fm問唔問到喺北大嗰兩年究竟要讀咩course?例如去到北大,邊啲中文系嘅course係必修?係咪第二年一去到就要揀專讀邊個範疇?
你過到北大就要讀:
1. 全校公共必修課程
2. 全校必修通識課程
3. 專業核心課程
4. 專業限選課程
5. 自主選修課程

至於要讀咩,我都答唔到你
如果想知多啲應該要fm係15號表示有意參與之後先攞到更多資料
假設我真係好想讀北大中文,但我完全唔知專業核心、專業限選同自主選修有咩讀,咁我報條鐵呀!

發夢見到

懷疑系主任夢遊時見到,於是嚇醒即覆email
加油,唔知可以存在幾耐呢?
發夢路過,佢已經撕走咗喇
既然系主任話歡迎查詢,大家有咩想問不如依家list晒出嚟
似係Irene手筆 LOL ?
都唔奇,系主任貴人事忙,點會親覆小薯email
再推
有冇人諗過發起學生、校友、教職員嘅聯署去反對呢件事?
今日只係新生接觸系方嘅deadline,佢地未正式申請、interview、到北大註冊,我地仲可以繼續做多啲嘢去阻止呢個雙學位課程繼續推的。
輕輕自推
有冇人可以幫手出draft?
整得好靚
大大力推
唔知做粵語研究嘅系主仼點睇dse cut 説話聆聽呢
會唔會都舉腳贊成呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞