[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我想問MacBook 個 touchpad 近底線果道係咪會控唔到鼠標?

到底就用第二隻手指係上面再拖落嚟
有咩software可以write到ntfs既external hdd?
而家想買iMAC 21.5吋是否不智

我公司嗰部21.5 吋,屋企自己用緊27吋
你問我點都係揀27吋
淨係可以自己加RAM已經夠吸引
我想問MacBook 個 touchpad 近底線果道係咪會控唔到鼠標?

到底就用第二隻手指係上面再拖落嚟

屌呀琴日打去apple支援問,佢話咁樣係唔正常,仲話佢手上既15年同16年版本macbook個touchpad底都可以控個鼠標 然後幫我約左星期日去天才吧
mbp有無得換電?
可能買fd部2手但d電倒水咁倒
mbp有無得換電?

https://support.apple.com/zh-hk/mac-notebooks/repair/service/pricing
11 吋/13 吋 MacBook Air HK$ 998
13 吋/15 吋 MacBook Pro HK$ 998
17 吋 MacBook Pro HK$ 1,388
12 吋 MacBook HK$ 1,548
13 吋/15 吋 MacBook Pro (Retina) HK$ 1,548
想請問下,學生用黎做下unity after effects arduino premiere maya ,有時會玩下steam game
應該買 MBP 2015 15"打爆 定係 MBP 2016 15" TB 好?
希望用到3-5年,唔該巴打!

我唔知你為咩要考慮mac,你list左既全部野都響一部PC gaming laptop會run順好多仲要平,尤其係Adobe有CUDA acceleration (nVidia卡)

如果一定要用MBP就2016打爆GPU去460,2015張370X衣家黎講算好雞(460都唔係咩好野不過可以接受...)

多謝巴打既解答先
我用MAC主要係因為學校電腦都係MAC機為主,做功課起黎會順手小小,同埋都想之後用黎做返工機
另外想問埋,升左460,個CPU重洗唔洗加多2014$升上2.9GHz?
唔該哂巴打!

去aos定製 15" 2.6cpu,
有錢就加512ssd, 再有錢就加460, 有鬆動就考慮 1TB ssd
總有舊錢就買applecare
仍然有錢無地方用,就升cpu

walkin應該有standard BTO: 2.9GHz + 1TB + 460
打爆2TB太貴,好多人都買呢個位

學生想買部好小小同耐用D嘅macbook
頭2年係學校用,之後可以拎到出去當返工機
所以呢家最好都係買2016 mbp 15" tb?
升512ssd 升埋460 加多個applecare
咁樣係咪比較好?
唔該巴打!

我其實係見你好有需要一塊勁GPU,而Mac機普遍塊顯好廢前題下先會建議2016 15",因為如果連460都嗰兩皮野會好唔值
多數情況都係2015翻新機抵屌d,不過如果你成日會拎出拎入部機咁可能2016嗰少少輕薄優勢就可以考慮
次撚次Apple出新design都好多後天暗病鑊氣,今次2016MBP仲要先天已經有缺憾

多謝咁多位巴打既解答先!
之前人地話2016 15"TB成日都有問題出現
所以都1516緊應該買邊部
唔知道2016呢家存在緊既問題,影唔影響到我返學或者將來返工
唔該哂!!
mbp有無得換電?

https://support.apple.com/zh-hk/mac-notebooks/repair/service/pricing
11 吋/13 吋 MacBook Air HK$ 998
13 吋/15 吋 MacBook Pro HK$ 998
17 吋 MacBook Pro HK$ 1,388
12 吋 MacBook HK$ 1,548
13 吋/15 吋 MacBook Pro (Retina) HK$ 1,548

買完重要換電都成五六千

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

一次過食兩個port?

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

一次過食兩個port?

係呀

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

一次過食兩個port?

係呀

佢唔係有一個款係食一個port?

另外食兩個係咪會快d?

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

一次過食兩個port?

係呀

另外食兩個係咪會快d?

兩個port 係
一個全速 USB 3.1 加其他功能 + 一個正常thunderbolt 3 port

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

一次過食兩個port?

係呀

另外食兩個係咪會快d?

兩個port 係
一個全速 USB 3.1 加其他功能 + 一個正常thunderbolt 3 port

好想要
部iMac 個airdrop淨係收到野,send唔到野出去
有冇巴打可以幫幫手點解決

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

一次過食兩個port?

係呀

另外食兩個係咪會快d?

兩個port 係

好似幾正
上個月我女朋友買左部imac 27
我自己用開windows, 我女朋友係電腦白痴但用開黎設計野
咁我入左d wmv / mp4 落usb到諗住一齊睇戲
睇左首頁 dl 左 MPlayerX
但係禁極都冇反應..咩都播唔到
而且禁個apps 完全冇d 版面彈出黎(即下圖)

只係有顯示上面條bar(即下圖)

但揀完又係一d反應都冇
想知係咩問題
thanks
上個月我女朋友買左部imac 27
我自己用開windows, 我女朋友係電腦白痴但用開黎設計野
咁我入左d wmv / mp4 落usb到諗住一齊睇戲
睇左首頁 dl 左 MPlayerX
但係禁極都冇反應..咩都播唔到
而且禁個apps 完全冇d 版面彈出黎(即下圖)

只係有顯示上面條bar(即下圖)

但揀完又係一d反應都冇
想知係咩問題
thanks

用mpv或者VLC啦

到左啦
摸上手膠味重 但幾實淨

How much

睇中左呢部 諗住+到256gb ssd

計埋價錢就萬一左右

呢個價位仲有冇選擇
而家仲有冇地方可以買到11'' 既air ?😭除左官網翻新機外
今個月尾或者四月頭再無新iMac 出我就返去windows pc

但我好唔捨得mac os
而家仲有冇地方可以買到11'' 既air ?😭除左官網翻新機外

先達
有冇巴打知道MacBook12 2015同2016除咗電池同CPU之外仲有咩分別?
利申:諗住買部二手得閒用黎上下網咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞