[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

佢話要iPad取代電話

有咁既諗法無問題,如果佢係好似surface 咁既話
否則就只係放大左ge iphone

仲喺度推ipad pro 死撚得啦
老老柒柒,呢個價我真係買sp好過,起碼可以用筆玩正常版lightroom/ps

呢期見到apple啲iPad pro廣告就火滾
點解可以咁撚厚顏sell一部做唔到嘢仲要係年半前嘅「pc replacement」

iPad Pro俾Surface屌打係好難理解既事,明明Apple響multitouch有明顯先機,iDevice同MB系列touchpad已經連續十年係業界最爽touch interface,而MacOS已經響用家角度好成熟吓,佢地係有足晒材料去將touch同desktop OS一體化,出響iPad Pro呢種定位既convergence device
Apple唔咁做其中一個好on9既excuse係話OS X同其他廠既desktop apps都唔係以touch而係以KB+mouse做基礎設計個成品experience會唔好,不過其實根本呢種二合一既device無人expect完美經驗,而係想有option可以響部tab度耐唔耐run幾吓desktop class apps去填補兩個workflow極端中間既分野

我今年都由用開iPad都轉surface pro 4工作用

今年WWDC應該多番正常機announce掛
起碼要將Macbook/Macbook Air/MBP條line再簡化
Mac Mini/iMac/pro-iMac

我平均三年買一部notebook
依家部mbpr13 2015版都差唔多兩年
出年第三年過後應該會買番windows
唔睇好apple可以一年內執番正mac條line

我部主用機mbp 2012 (matte screen ) 仲可以再戰
係部工作用機要handy 先用sp4pro
希望捱到有正常嘅mac機用
Mbpr 2016有冇條touch bar分別大唔大?
心大心細好唔好放在宜家部notebook換mac
但有touch bar又好貴
同埋又聽到巴打講話16mbpr有問題

Touch bar is on9

But refurbished

係喎原來衣家翻新有晒2016版,反而2015版就絕種
個人覺得2016係要avoid at all cost,不過如果一定要呢一分鐘要有一部頂級MacBook咁翻新係抵屌

咁唯有等翻新品
MacBook 甩腳(膠墊)有冇得去Apple 痴返佢
有冇人打倉頡用yahoo / openVanila 都會有bugs

eg 打 "嗎" 字 打 口尸手火 僧出埋d 碼,變左 口尸手火嗎
又或者掛係度 自己都哂做字 "口尸手火"
有冇人打倉頡用yahoo / openVanila 都會有bugs

eg 打 "嗎" 字 打 口尸手火 僧出埋d 碼,變左 口尸手火嗎
又或者掛係度 自己都哂做字 "口尸手火"

mac os 10.12.4
小弟讀緊it software既科,想請教一下macbook適唔適合返學用以及寫program?
多數寫c++

我讀書個陣係用macbook打program 個keyboard完全為打字而生
小弟讀緊it software既科,想請教一下macbook適唔適合返學用以及寫program?
多數寫c++

我讀書個陣係用macbook打program 個keyboard完全為打字而生

如果你講緊12" retina MB的話,你係唔係特登靠害?
多數寫c++

純粹寫c++使鬼用macbook咩

有錢就無咩所謂既
無錢就買i3既 Windows notebook 再換ssd都足夠
多數寫c++

純粹寫c++使鬼用macbook咩

有錢就無咩所謂既
無錢就買i3既 Windows notebook 再換ssd都足夠

裝linux
想upgrade部late 2011 mbp
16gb ram,SSD,換新電
有咩好介紹
想知有冇setting 可以將mon 頂條時間bar 長期show 出黎 就算full screen 都唔縮番上去?
有咩好介紹

SSD KINGSTON UV400 平平哋又夠用

電就taobao啦

Mac ram好似要買佢專用嘅?taobao啦
有咩好介紹

電就taobao啦

我最近upgrade左部小白都係用uv400
Ram我買左兩條二手唔同牌子既2gb x2,100蚊
仲要買到返黎先發現一條係1066一條係1333,好彩開到機

Ram我覺得可以睇下二手?taobao聽人講好似會有六神合體,而且唔算好平,唔係好敢試
有咩好介紹

電就taobao啦

Ram我覺得可以睇下二手?taobao聽人講好似會有六神合體,而且唔算好平,唔係好敢試

thx
其實我最唔敢淘寶嘅係電池
另外想問有冇試過攞走個optical cd drive換hard drive?
翻新品 12 吋 MacBook 1.1GHz 雙核心 Intel Core m3 - 銀色
原於 2016 年 4 月推出
12 吋 (對角線) LED 背光顯示器;2304 x 1440 解像度,226 ppi
主機板內置 8GB 1866MHz LPDDR3 記憶體
主機板內置 256GB PCIe 快閃儲存
480p FaceTime 鏡頭
Intel HD Graphics 515
HK$8,448

翻新品 13.3 吋 MacBook Pro 2.7GHz 雙核心 Intel i5 配備 Retina 顯示器
原於 2015 年 3 月推出
13.3 吋 (對角線) Retina 顯示器;2560 x 1600 解像度,227 ppi

主機板內置 8GB 1866MHz LPDDR3 記憶體
128GB PCIe 快閃儲存1
720p FaceTime HD 鏡頭

Intel Iris Graphics 6100

翻新機買邊部好
琴日見到有2016年10月mbpro而家已經冇左
有咩好介紹

電就taobao啦

thx
另外想問有冇試過攞走個optical cd drive換hard drive?

Set野上淘寶買就ok,好平
可以順手買埋cdrom個盒,拆左落黎擺入去就可以當external cd rom用
有咩好介紹

電就taobao啦

thx

可以順手買埋cdrom個盒,拆左落黎擺入去就可以當external cd rom用

cdrom個盒入面係原本換左ssd個drive?
淘寶有冇keyword?
有咩好介紹

電就taobao啦

thx

Dual drive kit -> macbook光驅位ssd 支架
Cd rom盒-> macbook 光驅盒

電既話你係出面買應該都係淘寶貨黎,所以我覺得淘寶買應該ok,揀間多人買/評價高應該好d,記得睇清楚型號

Ssd擺原本hdd個位,hdd用dual drive kit擺cdrom個位
Cdrom拆左出黎就放入cdrom盒
有咩好介紹

電就taobao啦

thx

Dual drive kit -> macbook光驅位ssd 支架

電既話你係出面買應該都係淘寶貨黎,所以我覺得淘寶買應該ok,揀間多人買/評價高應該好d,記得睇清楚型號

Ssd擺原本hdd個位,hdd用dual drive kit擺cdrom個位

我迫不及待好想玩玩了
有咩好介紹

電就taobao啦

thx

我迫不及待好想玩玩了

ssd 支架:https://world.taobao.com/item/547311151931.htm#detail
電:https://world.taobao.com/item/41965154246.htm?fromSite=main&ali_refid=a3_430620_1006:1104821007:N:MacBook+A1278+%E7%94%B5%E6%B1%A0:d2e87dd327385c805c69f0ba6f76a536&ali_trackid=1_d2e87dd327385c805c69f0ba6f76a536
風扇:https://world.taobao.com/item/545904514843.htm#detail
ram:https://world.taobao.com/item/45441437414.htm?fromSite=main&ali_refid=a3_430620_1006:1103323963:N:8g:2e675462b32caa51e3c71e1ea77cdd25&ali_trackid=1_2e675462b32caa51e3c71e1ea77cdd25
另外再自己出去買uv400
係咪變左新機
幫朋友問,佢早兩個月買左部13吋MacBook air,呢兩個星期成日開PDF睇notes個mon都會閃,做其他野就正常
會唔會係soft wear 問題?攞去apple整既話,係咪可以當非人為免費換?
佢平時當部機係個仔咁,又帶殼,又帶套,冇撞過同冇入過水

電就taobao啦

thx

我迫不及待好想玩玩了

SSd直接用adapter放係optical drive個位就可以
唔駛調位
換咗兩年幾行fusion drive

thx

我迫不及待好想玩玩了

SSd直接用adapter放係optical drive個位就可以
唔駛調位

唔使backup ?
但我見好多人都係ssd放落原本hd個位
Optical drive個位換做原本hd

thx

我迫不及待好想玩玩了

唔駛調位

唔使backup ?
但我見好多人都係ssd放落原本hd個位
Optical drive個位換做原本hd

好似2011 13"半路中途apple先開始兩條SATA都行3,之前HDD行3 optical行2,所以SSD要擺HDD位先拎得盡速
不過兩個都改做3之後,SSD擺optical無問題反而HDD照擺原位會有高身d既空位俾你擺厚drive,同埋避震散熱都好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞