[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下邊度會有多款 MacBook 貼紙賣 想美化下
唔想淘

http://www.businessinsider.com/best-macbook-stickers-2016-9/#calvin-and-hobbes-30

想買石面貼
http://www.cover-up.com/collections/stone

其實貼左影唔影響散熱
諗緊買MacBook pro 2015好 定係 2016好
2015個部128G唔夠用 如果上256G既錢都可以買2016冇touch bar個部 有冇巴打解答下

同問

買翻新2015
$10xxx 有512gb ssd

買左無耐 開心使用中
想請問下,學生用黎做下unity after effects arduino premiere maya ,有時會玩下steam game
應該買 MBP 2015 15"打爆 定係 MBP 2016 15" TB 好?
希望用到3-5年,唔該巴打!
呢一兩日個AirPort express 好慢,唔知做乜成日斷線
反而隔離部PC直線拉出廳個time capsule 就無事

送好少野
想請問下,學生用黎做下unity after effects arduino premiere maya ,有時會玩下steam game
應該買 MBP 2015 15"打爆 定係 MBP 2016 15" TB 好?

我唔知你為咩要考慮mac,你list左既全部野都響一部PC gaming laptop會run順好多仲要平,尤其係Adobe有CUDA acceleration (nVidia卡)

如果一定要用MBP就2016打爆GPU去460,2015張370X衣家黎講算好雞(460都唔係咩好野不過可以接受...)

我唔知你為咩要考慮mac,你list左既全部野都響一部PC gaming laptop會run順好多仲要平,尤其係Adobe有CUDA acceleration (nVidia卡)

如果一定要用MBP就2016打爆GPU去460,2015張370X衣家黎講算好雞(460都唔係咩好野不過可以接受...)

多謝巴打既解答先
我用MAC主要係因為學校電腦都係MAC機為主,做功課起黎會順手小小,同埋都想之後用黎做返工機
另外想問埋,升左460,個CPU重洗唔洗加多2014$升上2.9GHz?
唔該哂巴打!
Macbook pro 其實真係一d 都唔pro

多謝巴打既解答先
我用MAC主要係因為學校電腦都係MAC機為主,做功課起黎會順手小小,同埋都想之後用黎做返工機
另外想問埋,升左460,個CPU重洗唔洗加多2014$升上2.9GHz?
唔該哂巴打!

去aos定製 15" 2.6cpu,
有錢就加512ssd, 再有錢就加460, 有鬆動就考慮 1TB ssd
總有舊錢就買applecare
仍然有錢無地方用,就升cpu

walkin應該有standard BTO: 2.9GHz + 1TB + 460
打爆2TB太貴,好多人都買呢個位
想買MacBook air 13好唔好
我想問MacBook 個 touchpad 近底線果道係咪會控唔到鼠標?

多謝巴打既解答先
唔該哂巴打!

有錢就加512ssd, 再有錢就加460, 有鬆動就考慮 1TB ssd

walkin應該有standard BTO: 2.9GHz + 1TB + 460

學生想買部好小小同耐用D嘅macbook
頭2年係學校用,之後可以拎到出去當返工機
所以呢家最好都係買2016 mbp 15" tb?
升512ssd 升埋460 加多個applecare
咁樣係咪比較好?
唔該巴打!

多謝巴打既解答先
唔該哂巴打!

學生想買部好小小同耐用D嘅macbook
頭2年係學校用,之後可以拎到出去當返工機
所以呢家最好都係買2016 mbp 15" tb?
升512ssd 升埋460 加多個applecare
咁樣係咪比較好?
唔該巴打!

我其實係見你好有需要一塊勁GPU,而Mac機普遍塊顯好廢前題下先會建議2016 15",因為如果連460都嗰兩皮野會好唔值
多數情況都係2015翻新機抵屌d,不過如果你成日會拎出拎入部機咁可能2016嗰少少輕薄優勢就可以考慮
次撚次Apple出新design都好多後天暗病鑊氣,今次2016MBP仲要先天已經有缺憾
而家想買iMAC 21.5吋是否不智

27啦
想問下各位巴打,如果我做下基本文書,打下code,有時會開下VM,咁買2016 w/o tb
基本spec夠唔夠做?

27啦

其實有時個mon大得濟都唔係幾好望
利申用緊iMac27"

巴打有冇轉ssd
官方加好貴,想試下自己裝

27啦

利申用緊iMac27"

巴打有冇轉ssd

冇啊 純文書+上網所以最低配置都夠屌

本來都想買27吋

但我會掛牆,係床度用27吋太大啦

27啦

利申用緊iMac27"

巴打有冇轉ssd

官方+個FUSION DRIVE 囉
抵屌又有成1TB
我想問MacBook 個 touchpad 近底線果道係咪會控唔到鼠標?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞