[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實可以點樣善用條touch bar

我都想知
Whatsapp 又未有擺啲emoji 上去用

http://julianthayn.com/rocket 呢個App
可以將條bar 變Dock 同埋switch task
幾方便

次次都要㩒個app先識出嚟

原來有shortcut 無野了

要用shortcut先出到
咁我不如直接用dock好過

咁人地又好難長期hold住喺到俾你嘅

用TouchSwitcher啦
唔知點解前日開始一cap screen 就自動開左mac個郵件出黎插入做attachment,點樣可以變返做save 係desktop
如果想用mbp黎bt用咩software好?
是咪應該插隻外置hdd先好bt?怕傷hdd
是咪應該插隻外置hdd先好bt?怕傷內置ssd
是咪應該插隻外置hdd先好bt?怕傷內置ssd

買部NAS黎BT好過
唔好整傷內置ssd, 特別係mbpr
想執部二手iMac
有無咩要注意

試下上網 播下片 睇下喇叭有冇聲 試埋wifi 藍牙 之類就ok 我個部都係買2手 試左1-2分鐘就係
MBP with touch bar 嗰隻型號係咪要買轉插線先可以將iohone 連落電腦?
MBP with touch bar 嗰隻型號係咪要買轉插線先可以將iohone 連落電腦?

係,或者直接用type c to lightning
哩條問題
咁都問得出
Macbook pro 2016個bug係咪無得救?

個bug係一連接外置USB裝置就會連唔到Wi-Fi,要disconnect左個usb裝置先連得返。

個bug係一連接外置USB裝置就會連唔到Wi-Fi,要disconnect左個usb裝置先連得返。

我連到
mbp 2015 mid
買咗5個月左右
開chrome/睇下片就會熱到8x-90度
近排唔知點解safari會係開機嘅時候自動開咗
但明明冇set到開機時打開
係咪要去check下部機?
竟然仲未有邀請
冇新野了
今時今日仲有冇理由揀高頻雙核唔揀4核?
mbpr 13" 3.1ghz $15448 vs mbpr 15" 2.2ghz $15288
假設我唔剪片,唔執相
有無人用緊bootcamp windows10時
用WIFI會成日斷線?

用OS果陣唔會斷線,一轉去WIN果度就隔一陣斷一次

2016 mbp tb 15
今時今日仲有冇理由揀高頻雙核唔揀4核?
mbpr 13" 3.1ghz $15448 vs mbpr 15" 2.2ghz $15288
假設我唔剪片,唔執相

細mon vs 大mon

U cpu vs HQ cpu

自己揀

我連到

我mbpr 13 no TB 第一個usb c插左hard drive之後會斷線,但係第二個usb c插口唔會
各位用緊咩套或者貼,有時拎出去做野驚整花個面同底
今日都無咩聲氣係咪即係應該今個月無update
用WIFI會成日斷線?

我都係一轉windows就狂斷線, 到底可以點搞?
今日都無咩聲氣係咪即係應該今個月無update

一早都估到啦其實
用WIFI會成日斷線?

我都係一轉windows就狂斷線, 到底可以點搞?

原來唔只我一個係咁
有無人知點解決
我試左好多方法都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞