[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
今日都無咩聲氣係咪即係應該今個月無update

一早都估到啦其實

點解
點解

Apple 已死
邊度有得買thunderbolt 3 to mini displayport cable?
你哋部macbook 上網加文書 通常可以用幾耐?
我部mac 得一個usb口
無cd drive, 想買一個外置cd 拎黎聽歌
dvd 唔太必要, 所以唔想買apple 果隻咁貴

大家有無用緊邊隻推介?
最好一個usb 就夠電唔洗插多一個供電
感謝

大家有無用緊邊隻推介?
感謝

齋CD已經唔存在,多數外置都DVD-RW黎,同super drive一樣
有好多牌子揀,勁雞嗰d百幾,講得出名如Buffalo ASUS都係兩百幾
三舊幾水開始買到blu-ray writer

大家有無用緊邊隻推介?
感謝

齋CD已經唔存在,多數外置都DVD-RW黎,同super drive一樣
有好多牌子揀,勁雞嗰d百幾,講得出名如Buffalo ASUS都係兩百幾

blu ray 要500 啦起碼?

我買過asus, 兩個usb 頭用唔到
我部野得一個頭. 分插都叉唔到退左

帶無邊隻dvd 係單usb 頭?

大家有無用緊邊隻推介?
感謝

asus果隻「雙頭」dvd其實單頭都用得
利申用緊

大家有無用緊邊隻推介?
感謝

利申用緊

我用緊usb c 頭轉usb 插
唔知點解唔得

15" tb 都有7,8個鐘
safari 用觸控板 上一頁 時會reload , 用鍵盤就唔會。
chrome 就好快就去到上一頁,唔洗reload.
想問點整到safari 唔洗reload?

15" tb 都有7,8個鐘

咁耐嘅

大家有無用緊邊隻推介?
感謝

利申用緊

有無外置可以rip sacd
Apple online store 今晚會做maintenance

新產品?
屋企部 notebook成日死機,想試下轉用iMac
打算買27" 但三款價錢唔係好識揀
小弟用黎文書,睇下片 之類
新手求教,有咩要注意
係味買完要去報iMac 課程學點用
新手求教,有咩要注意

用用下就識咖啦
新手求教,有咩要注意

今年應該會出新機,但唔知幾時

價錢分別就係硬件分別,建議一定要買ssd model 或者比錢配ssd,唔好要fusion drive

其他個d cpu model 或者display model 睇自己錢包做人

另外macOS 同win 最大分別應該係平時ctrl +c/v 呢d shortcut 要轉做command + c/v [command 即係windows keyboard 個windows 鍵定alt 鍵個位]

其他野唔係好大分別,都係電腦一部照用

最後就係要睇下平時有無咩software 係windows 成日用,要砌定個list 搵mac 下既替代品
有個小問題,Spotlight我所有野都已經Tick哂,
但係Search唔到一D網上資料,比如「天氣」、球員之類。
我見網上人地中文英文版都Search到
有無Ching識搞

11年iMac,最新OS
新手求教,有咩要注意

價錢分別就係硬件分別,建議一定要買ssd model 或者比錢配ssd,唔好要fusion drive

其他個d cpu model 或者display model 睇自己錢包做人

另外macOS 同win 最大分別應該係平時ctrl +c/v 呢d shortcut 要轉做command + c/v [command 即係windows keyboard 個windows 鍵定alt 鍵個位]

最後就係要睇下平時有無咩software 係windows 成日用,要砌定個list 搵mac 下既替代品

感謝巴打解答
1.買ssd
2.唔好買fusion drive
我尋晚上網睇有3款價錢,本身打算買第2款 但佢係fusion drive 好似係
其實點解唔好買,可否解答小弟
新手求教,有咩要注意

感謝巴打解答
1.買ssd
2.唔好買fusion drive
我尋晚上網睇有3款價錢,本身打算買第2款 但佢係fusion drive 好似係
其實點解唔好買,可否解答小弟

fusion drive實際係[24GB SSD + 1TB HDD]既結合...
無記錯個HDD仲要得5400轉,慢過hihi

要知道apple用係macbook pro上面既SSD係講緊世界級最快既SSD... 無道理同樣價錢之下買返D垃圾,要儲相/片之類既野不如吉隻外置USB HDD咪算

https://unwire.hk/2015/11/10/imac-27-5k-review/wireless-home/
Thx
爬下文先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞