[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇巴打收到macos 10.12.4 update
唔知點解外國出左成個星期都仲未收到
macbook pro 用safari無啦啦上唔到facebook
想問下有冇巴絲知道依家自己換左ssd之後仲洗唔洗用trim?

有部Macmini late2012同埋小白macbook2010,黎緊會自己加ssd做dual drive
唔該晒

唔知10.7定10.8開始OSX有內置3rd party TRIM
其實你可以裝完新SSD之後照download TRIM enabler,如果唔需要run佢會grey out
想問下有冇巴絲知道依家自己換左ssd之後仲洗唔洗用trim?

有部Macmini late2012同埋小白macbook2010,黎緊會自己加ssd做dual drive
唔該晒

唔知10.7定10.8開始OSX有內置3rd party TRIM
其實你可以裝完新SSD之後照download TRIM enabler,如果唔需要run佢會grey out

唔該晒巴打
知唔知幾時mbp15翻新會有貨
知唔知幾時mbp15翻新會有貨

x2
諗住買15吋先黎抽撚起晒
有冇巴打收到macos 10.12.4 update
唔知點解外國出左成個星期都仲未收到

有喎

去左software update都收唔到
2016 mbp好定2015好
13吋會周圍攞嚟攞去,base model
小弟用緊2010 27" imac i5
對咗佢成七年有多 想升級吓佢
想cpu i5>i7 870
graphic card > HD6770m 2gb
換1TB+SSD
換BCM94360CD wifi+Bluetooth4.0 card

諗住再戰十年 各位點睇
換1TB+SSD
換BCM94360CD wifi+Bluetooth4.0 card

諗住再戰十年 各位點睇

自己換料咁堅
換1TB+SSD

諗住再戰十年 各位點睇

自己換料咁堅

買齊硬件拎出去換 自己冇咩信心
換1TB+SSD

諗住再戰十年 各位點睇

自己換料咁堅

Cpu 都有得?

https://www.ifixit.com/Guide/Upgrade+iMac+Intel+Core+i3+CPU+to+Core+i7/8670
只限27" iMac 21.5"iMac功秏唔同上i7會開唔到機
所以買iMac 一定係買27"
有無人同我一樣等緊macbook出i5/i7
一出即買?
換1TB+SSD

諗住再戰十年 各位點睇

自己換料咁堅

支持 不過小心出面啲仆街換料 特別係個mon
一出即買?

應該冇咩機會 功率大咁多 M系cpu先啱macbook

反而air換就有機
一出即買?

反而air換就有機

Air唔係俾Macbook取代咩?
以後12"用Core m
13"/15" Pro用Core i
一出即買?

反而air換就有機

真係

總之macbook應該唔會用i
一出即買?

反而air換就有機

真係

總之macbook應該唔會用i

講真,未去到15" MBP既四春之前,唔用i7根本無咩所謂
13" form factor用base model既i5其實夠打,不過MB既Core M又真係爭d
Apple呢幾年喪俾人話mac機underpowered唔係無原因,佢地spec得咁低又收咁貴,真係吓吓都靠lifestyle靠ecosystem咩
追哂POST...
正正想買MACBOOK 12".... 但佢粒U真係有D雞
因為工作關係長期要帶住,想買部輕身小小
但AIR個MON又唔得
係咪MBP最佳選擇?有無MACBOOK 12"用家分享下
追哂POST...
但AIR個MON又唔得

Mbp 13" 2016其實ok 重量咋

Quality都係2015嘅好啲 打爆ram 515ssd都係一萬五
追哂POST...
但AIR個MON又唔得

Mbp 13" 2016其實ok 重量咋

Quality都係2015嘅好啲 打爆ram 515ssd都係一萬五

2016 without touchbar打爆仲抵
呢家買2015 mbp好定 2016 mbp no tb好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞