[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

我都無打爆 不過我好少執相

如果經常用Parallels desktop,8GB ram 真係唔夠
好彩我淨係要parallels win7 黎開dynamic XFA pdf

其實鋪頭有無打爆ram版賣?
定要aos?
住airbnb無人會收貨

好似可以揀pick up in store

可以咁做
不過睇Mobile01 d台仔話咁買法冇得退稅

Apple 個網頁本身係末連税,你揀pick up in store 都有得退 (有朋友試過買)

Keyboard 就見人見智,我兩款keyboard 都打慣左

其實仲有一個方法,去返ヨドバシ 、ビックカメラ,上網睇下有冇貨,通常頂spec 都會有貨,遊客身份可以退税 (可能有啲網上coupon 再有折)

PS : 住日本,之前用緊 14年 13'MBP,上一次換機係電器鋪買,因為有回贈/point 可以轉里數,而家等12吋 換新CPU就再換機

係網頁揀pick up in store係未都要而家碌左卡先??
之後到時再退?

係,除左送貨,仲要價錢係300,000以下
代金引換就係貨到付款

唔該哂
我諗下洗唔洗打爆ram先
點解我MacBook pro打速成用唔返用字頻率個功能?
更新左Sierra 就咁

拉落啲

我剔晒
但都係唔得
求教Ching 無知一問
我番工都要換電腦 想換MacPro 15inch
因為已grad冇學生優惠 亦未買過
但有fd仲讀緊poly 學生優惠平少少 仲可以分期
佢話要等8,9月會有promotion有嘢送
其實又急用因為本身部電腦lag到想喊 但我係咪等到個陣先入手比較化算?
求教Ching 無知一問
我番工都要換電腦 想換MacPro 15inch
因為已grad冇學生優惠 亦未買過
但有fd仲讀緊poly 學生優惠平少少 仲可以分期
佢話要等8,9月會有promotion有嘢送
其實又急用因為本身部電腦lag到想喊 但我係咪等到個陣先入手比較化算?

抵都無用啦
你又急用

仲有成半年先到九月
仲未計等佢出offer 再送貨
其實可以點樣善用條touch bar
想執部二手iMac
有無咩要注意

我都想知
Whatsapp 又未有擺啲emoji 上去用
我裝唔到yahoo 輸入法
禁安裝閃左一下冇彈舊野出嚟,
關唔關版本事?
我Macbook pri 個版本係10.12.3
而家只能用openvxxxxx 頂住,
但無聯想字好唔方便
點解我MacBook pro打速成用唔返用字頻率個功能?
更新左Sierra 就咁

拉落啲

我剔晒
但都係唔得

無事了,熄左機再開返就無事

我都想知

http://julianthayn.com/rocket 呢個App
可以將條bar 變Dock 同埋switch task
幾方便
部2011年13"macbook pro舊電得返3300mAh
原本都入部mbp
早幾版話日本買平唔
咁啱黎緊會去日本
想問2016 mbp with tb 8gb使唔使加到16gb
輕度執相用

SSD 可以外置
GPU 都可以外置
ram燒死係底板

我一定爆ram

當時入部13" 2016冇打爆到條RAM
依家都有少少後悔
唯有用多幾年換機再算

Same
不過有時safari開得太多tab 會lag機
下次換機應該會買15" 加打爆佢

我買咗15" 依家後悔想要返13"
因為真係好重

我同巴打相反個時貪輕未玩過實機就買左13
後尾去玩15先知原來唔係好重依家好後悔
原本都入部mbp
早幾版話日本買平唔
咁啱黎緊會去日本
想問2016 mbp with tb 8gb使唔使加到16gb
輕度執相用

SSD 可以外置
GPU 都可以外置
ram燒死係底板

我一定爆ram

依家都有少少後悔
唯有用多幾年換機再算

Same

因為真係好重

永遠係一個循環
就好似電話咁,之前用細機貪佢輕身,但之後又唔夠電然後轉新機時買PLUS
到依家用PLUS又嫌佢大舊得濟

SSD 可以外置
GPU 都可以外置
ram燒死係底板

我一定爆ram

依家都有少少後悔
唯有用多幾年換機再算

Same

因為真係好重

永遠係一個循環
就好似電話咁,之前用細機貪佢輕身,但之後又唔夠電然後轉新機時買PLUS
到依家用PLUS又嫌佢大舊得濟

電話我又冇bo 轉plus 之後冇再買返細機
可能係因為以前用開2010年mbp 13覺得重有陰影,所以覺得如果買15會更重
不過最衰係自己冇玩實機先就訂左
有冇人個中文手寫輸入法有時會無啦啦冇咗 要再add過 過一排又冇咗
以前用Air 以為係部機問題 而家換咗Pro 又係咁

如果經常用Parallels desktop,8GB ram 真係唔夠
好彩我淨係要parallels win7 黎開dynamic XFA pdf

其實鋪頭有無打爆ram版賣?
定要aos?
住airbnb無人會收貨

好似可以揀pick up in store

可以咁做
不過睇Mobile01 d台仔話咁買法冇得退稅

Apple 個網頁本身係末連税,你揀pick up in store 都有得退 (有朋友試過買)

Keyboard 就見人見智,我兩款keyboard 都打慣左

其實仲有一個方法,去返ヨドバシ 、ビックカメラ,上網睇下有冇貨,通常頂spec 都會有貨,遊客身份可以退税 (可能有啲網上coupon 再有折)

PS : 住日本,之前用緊 14年 13'MBP,上一次換機係電器鋪買,因為有回贈/point 可以轉里數,而家等12吋 換新CPU就再換機

我上網睇有人話上網訂鋪頭拎可以即場退貨再當門市買返就可以退稅
我唔使頂spec只想加ram

依個操作我末試過
你直接落門市有冇現貨仲好
我啱啱噤過,頂spec 都有機會約今日拎機 (我揀心斎橋,可以即日拎)

我啱啱撳過
淨加ram要28號先有得拎
其實唔剪片有無需要買15”?
2015翻新機無晒15" 只好買13" 8gb ram 剩係上網 文書執下相夠唔夠做? 可唔可以自己加ram?
有冇人個中文手寫輸入法有時會無啦啦冇咗 要再add過 過一排又冇咗
以前用Air 以為係部機問題 而家換咗Pro 又係咁

You are not alone

我都想知

http://julianthayn.com/rocket 呢個App
幾方便

次次都要㩒個app先識出嚟

我都想知

幾方便

原來有shortcut 無野了

我都想知

幾方便

要用shortcut先出到
咁我不如直接用dock好過

我都想知

幾方便

要用shortcut先出到
咁我不如直接用dock好過

咁人地又好難長期hold住喺到俾你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞