[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你話用緊2015年macbook pro就無謂升級2016姐

如果用緊更舊既mac或者未用過mac,唔睇budget既話一定係直上2016版,Mon靚d,GPU快好多,輕薄好多,無論配件定係軟件既支援都係新機好d,真係冇必要為左d隨時淘汰既舊port買2015版

type a會隨時淘汰

應該咁講
type A應該仲可以玩多好幾年
但明顯已經唔會再有公司投資同type a有關嘅產品
同時間type c嘢會愈出愈多
買2016版就a/c都可以玩下
買2015版就限死一定要用a
當然用落去2015其實唔會覺得outdate
不過俾得皮幾兩皮就梗係想買到新科技

btw
呢個moment我兩部都唔推薦

type A 隨時玩到十幾年
反而麻撚七煩既type C
又要煩線又有十幾個VERSION唔係差電會爆炸燒頭
應該好快似3D電視咁兩三年無左影

用左Mac就黎廿年,我可以話俾你知半年後會點:
MBP Late 2017出,轉Kaby Lake,梯電,改好butterfly KB 3.0,減價,全城狂賀
到時2016會成為「哦,嗰部擺唔夠電又唔夠力既甩漏白老鼠黑歷史1.0機」
而2015就會係「最後一部有全面汎用性既MBP,unibody retina一代既完全體」

type A唔會短期內被淘汰,因為全世界有數以億計既配件同插係仲用緊,大佬連機場同飛機位都有type A叉電,覺得十幾年內都仲一定見到
type C個設計原意打算一個插做撚晒全部野唔係唔好,不過響實戰係仲要唔少時間先可以進化到嗰個位,衣家個version仲係半筒水狀態
而且type C好多問題未解決,好on9既5GHz干擾係好大問題,用一個插想做太多層面既野變左好多唔同級數既線都用同一個type C插不過又唔可以通用,等等
其實低bandwidth用途如mouse KB呢d係無需要上type C,呢類用途如果要離開USB-A其實應該skip插線直上無線

所以Apple係對自己太有信心,MBP2016可以好輕易地留番一兩個type A插俾人解決目前而唔係解決下年問題
如果佢打算整一部future proof既機,佢又唔應該仲用skylake 16GB喎
根本MBP2016成件事就自相矛盾,舊年既CPU RAM spec,下年既USB-C,離地既定價,普通廠既QC

你覺得kaby lake同skylake效能差好遠 ?
type A玩到十幾年唔會比新port 取代我切乜都得,十幾年前你仲用緊feature phone咋,如果apple 係太有遠見,咁你就係太冇遠見喇
你話用緊2015年macbook pro就無謂升級2016姐

如果用緊更舊既mac或者未用過mac,唔睇budget既話一定係直上2016版,Mon靚d,GPU快好多,輕薄好多,無論配件定係軟件既支援都係新機好d,真係冇必要為左d隨時淘汰既舊port買2015版

type a會隨時淘汰

應該咁講
type A應該仲可以玩多好幾年
但明顯已經唔會再有公司投資同type a有關嘅產品
同時間type c嘢會愈出愈多
買2016版就a/c都可以玩下
買2015版就限死一定要用a
當然用落去2015其實唔會覺得outdate
不過俾得皮幾兩皮就梗係想買到新科技

btw
呢個moment我兩部都唔推薦

type A 隨時玩到十幾年
反而麻撚七煩既type C
又要煩線又有十幾個VERSION唔係差電會爆炸燒頭
應該好快似3D電視咁兩三年無左影

用左Mac就黎廿年,我可以話俾你知半年後會點:
MBP Late 2017出,轉Kaby Lake,梯電,改好butterfly KB 3.0,減價,全城狂賀
到時2016會成為「哦,嗰部擺唔夠電又唔夠力既甩漏白老鼠黑歷史1.0機」
而2015就會係「最後一部有全面汎用性既MBP,unibody retina一代既完全體」

type A唔會短期內被淘汰,因為全世界有數以億計既配件同插係仲用緊,大佬連機場同飛機位都有type A叉電,覺得十幾年內都仲一定見到
type C個設計原意打算一個插做撚晒全部野唔係唔好,不過響實戰係仲要唔少時間先可以進化到嗰個位,衣家個version仲係半筒水狀態
而且type C好多問題未解決,好on9既5GHz干擾係好大問題,用一個插想做太多層面既野變左好多唔同級數既線都用同一個type C插不過又唔可以通用,等等
其實低bandwidth用途如mouse KB呢d係無需要上type C,呢類用途如果要離開USB-A其實應該skip插線直上無線

所以Apple係對自己太有信心,MBP2016可以好輕易地留番一兩個type A插俾人解決目前而唔係解決下年問題
如果佢打算整一部future proof既機,佢又唔應該仲用skylake 16GB喎
根本MBP2016成件事就自相矛盾,舊年既CPU RAM spec,下年既USB-C,離地既定價,普通廠既QC

用左mac十幾年 次次出新products都屌哂鬼
到第二代先執好第一代有既問題
type A玩到十幾年唔會比新port 取代我切乜都得,十幾年前你仲用緊feature phone咋,如果apple 係太有遠見,咁你就係太冇遠見喇

唔好兩樣野溝埋一齊講
如果type A十幾年後仲存在,唔等於到時我仲想部電腦有呢個port
個事實係Apple呢一分鐘出左一部得type C而無type A既機,不過個世界仲有N個type A等緊個用家插落去部野
成個問題點係究竟Apple打算點定位部機,牌頭寫住個pro字,不過又響解決眼前問題有自製困難?
對上幾次有新I/O,Apple個approach都係同時間擺晒兩代port以作權宜之計
unibody MBP有FW800 + Thunderbolt1
初代Mac Pro有FW800+FW400
無錯個插既form factor唔同左不過都可以用轉插做到portability,不過響一個professional scenario,多一個轉插就係多一個point of failure,多一個cost,多一個麻煩
響一d定位明顯,傾向輕薄或者平價既款,咁樣閹法都仲合理,例如初代MBA斬ethernet
Thunerbolt 3既single cable solution係幾有appeal,用落MBP度唔係有無遠見而係遲早既事,不過跳入去唔留後路俾人係無需要冒既險

Kaby Lake同Skylake淨跑分當然係細分別,不過響MBP個case係好大分別:
1) 可用LPDDR4,可以突破今代俾人狂屌既16GB RAM限制
2) 改善power efficiency
如果梯電問題得到解決,再加埋轉去Kaby Lake,MBP2017粗略估計續航力可以改善幾十%
話到時2016會變黑歷史就係呢個原因

唔好兩樣野溝埋一齊講
如果type A十幾年後仲存在,唔等於到時我仲想部電腦有呢個port
個事實係Apple呢一分鐘出左一部得type C而無type A既機,不過個世界仲有N個type A等緊個用家插落去部野
成個問題點係究竟Apple打算點定位部機,牌頭寫住個pro字,不過又響解決眼前問題有自製困難?
對上幾次有新I/O,Apple個approach都係同時間擺晒兩代port以作權宜之計
unibody MBP有FW800 + Thunderbolt1
初代Mac Pro有FW800+FW400
無錯個插既form factor唔同左不過都可以用轉插做到portability,不過響一個professional scenario,多一個轉插就係多一個point of failure,多一個cost,多一個麻煩
響一d定位明顯,傾向輕薄或者平價既款,咁樣閹法都仲合理,例如初代MBA斬ethernet
Thunerbolt 3既single cable solution係幾有appeal,用落MBP度唔係有無遠見而係遲早既事,不過跳入去唔留後路俾人係無需要冒既險

其實我諗佢留一個type a 已經好好多
如果想用time machine backup
係咪求其用隻usb hard disk就ok, 定係買隻好d嘅external hdd?
純粹想部mbp加隻ssd做fusion drive之後
format完入番之前d野
如果想用time machine backup
係咪求其用隻usb hard disk就ok, 定係買隻好d嘅external hdd?
純粹想部mbp加隻ssd做fusion drive之後
format完入番之前d野

是但一隻external hdd就ok了
Surface pro 5 就醒目啦,加左type c port 但又有type a port, 不過都睇得出type c 會快好愈黎愈普及
仆街,我部macbook 個alt 掣開始無乜彈力

Kaby Lake同Skylake淨跑分當然係細分別,不過響MBP個case係好大分別:
1) 可用LPDDR4,可以突破今代俾人狂屌既16GB RAM限制
2) 改善power efficiency
如果梯電問題得到解決,再加埋轉去Kaby Lake,MBP2017粗略估計續航力可以改善幾十%
話到時2016會變黑歷史就係呢個原因

Late 2017 咪又要等到10月11月
如果唔急用係未唔好為左平千幾蚊依家買?
因為過左9月就無得買教育版

我部係大階制要兩次先有反應

caps lock 唔係不嬲都有問題咩?
我部都係咁

caps lock 唔係不嬲都有問題咩?
我部都係咁

12吋

有無買applecare?
之前我用12" 嗰陣個enter 掣都係咁,仲唔識彈返上嚟
拎去apple store 屌都唔使屌佢換過部比我
之前巴打話mbpr 2017價錢會下降 價錢大家估計會平幾多?
之前巴打話mbpr 2017價錢會下降 價錢大家估計會平幾多?

同2015 睇齊
你地部MacBook 有冇用殻

用緊依個殼
15' MBP 2016 已出現於refurbished items

其實出左幾日,一開始齊款,不過好快13寸俾人掃晒
osx點齋import sd card 入面d jpg入"照片", raw檔唔入?
(同一張相既jpg同raw喺同一個根目錄入面)
osx點齋import sd card 入面d jpg入"照片", raw檔唔入?
(同一張相既jpg同raw喺同一個根目錄入面)

分返用應用程式分類?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞