[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
部mbpr開機要30秒算唔算慢 我上網睇人地16秒開完機
13"MVP touch bar撞崩一角,九成部分冇反應 Apple care係咪一定唔包? 整又要幾多錢?
想換新機 touch bar or not?
聽講touch bar d電倒水咁

仲用緊mac pro 2012
之前買左部macbook air心諗應該夠用
點知之後開始研究剪片執相發覺air勉強用到但係電腦好熱
宜家好想換電腦
買舊macbook with retina又覺得買舊野好傻仔
但係我又唔中意新macbook得一個插位而且鍵盤好扁無咁好打,touch bar又多舊餘,最重要無左個發光logo打飛機
唔知點好

你講得最重要
咁咪買macbook with retina囉
even買舊野好傻仔

駁唔到我所以唔回應?

真係駁唔到都係買mbpr算啦
屌你老母tim cook點解要拆自己招牌因為咁都唔想要部新機

依家tim cook愈黎愈睇個市場做人
愈多profit 佢就會擺多啲心機
新idea相對會少好多
所以MBPR相信係近代最高性價比o既product

可惜係
已經冇得係apple度買到MBPR 15"
得番啲13" 再加冇得打爆o既model

你唔講都醒唔起已經無得買
其實主要原因都係因為得一個插位好麻煩
唉 不如儲錢買部imac算反正都差不多價錢

有得買啊 $14xxx

新手買呢部基本裝置都ok嗎?
另外想問係咪一定要大專生教師先有優惠?
之前買左部macbook air心諗應該夠用
點知之後開始研究剪片執相發覺air勉強用到但係電腦好熱
宜家好想換電腦
買舊macbook with retina又覺得買舊野好傻仔
但係我又唔中意新macbook得一個插位而且鍵盤好扁無咁好打,touch bar又多舊餘,最重要無左個發光logo打飛機
唔知點好

用得唔好徙,你要剪片程度去到邊?

如果你純粹因為熱已轉,其實就算mbp剪片都會好熱

又唔係pro 自己玩下拍野剪野 有時交下功課 用premiere最多 其他ai ps ae都有不過少啲
air都頂得到係有時熱到hang

諗返起我以前用air剪片,擺個冰包喺上面 然後就覺得世界美好左了

唔好係apple 度升級ram

27" imac 有背蓋 可以自己加

我15年PRO 都快你好多
16年版應該更快架SUPPOSE
你係咪好滿MEMORY?

新手想問mac 洗唔洗清ram/cache?

巴打我仲想問,上網睇好似可以自己去買8G*4 定我睇錯,想問有無邊隻牌子有推介 大約幾錢度?
另外256SSD夠唔夠? 定係最貴個隻SSD好d
等左大半年都唔出新imac 嬲嬲地

繼續等
等左大半年都唔出新imac 嬲嬲地

繼續等

x2 Apple

巴打我仲想問,上網睇好似可以自己去買8G*4 定我睇錯,想問有無邊隻牌子有推介 大約幾錢度?

除非無電腦用, 急全買,否則唔建意

全世界都估iMac一定有update , 下一個機會就係wwdc 2017

wwdc唔係唔發佈硬件架咩

以前有,呢兩年冇

我15年PRO 都快你好多
16年版應該更快架SUPPOSE
你係咪好滿MEMORY?

我果部係15年13"翻新機 剛買返黎 係咪set左pw開機會慢d
即係買價格最平個部iMac 然後+$換256SSD就夠?
打算用黎 執相學下剪片咁
都叫急用,屋企部notebook 死左機
有無巴打買左incase macbook 磁石套可以分享下好唔好用?有無潛在問題

全世界都估iMac一定有update , 下一個機會就係wwdc 2017

以前有,呢兩年冇

而家APPLE打牌唔跟牌路... WWDC出新硬件以往都有發生過

但仲有一樣野就係時間問題,WWDC就6月舉行,距離而家仲有3個月
如果WWDC唔出,咁10月一定出,咁即係又要等多3個月
前前後後等半年,要睇下你係咪真係等得

---------------------------------------------------------

Apple官網寫最大支援8GB*4 = 32GB RAM
可以GOOGLE或者YOUTUBE下人地買左咩牌子

另外SSD要睇銀包做人... 升到1TB好似要4600幾元
即係買價格最平個部iMac 然後+$換256SSD就夠?
打算用黎 執相學下剪片咁
都叫急用,屋企部notebook 死左機

電腦野從來都係 金錢換時間 或者 時間換金錢

愈比得起錢,你render一幅相,export一條片就愈快省愈多時間

建議你去apple store摸下真機先再作決定,裡面D demo應該有埋final cut pro

以前有,呢兩年冇

而家APPLE打牌唔跟牌路... WWDC出新硬件以往都有發生過

但仲有一樣野就係時間問題,WWDC就6月舉行,距離而家仲有3個月
如果WWDC唔出,咁10月一定出,咁即係又要等多3個月
前前後後等半年,要睇下你係咪真係等得

---------------------------------------------------------

Apple官網寫最大支援8GB*4 = 32GB RAM
可以GOOGLE或者YOUTUBE下人地買左咩牌子

另外SSD要睇銀包做人... 升到1TB好似要4600幾元

等左成年,唔差在再等多半年
來緊下半年kaby lake都過時,有新既coffee lake
display方面AMD即將出5字頭既卡

雖然唔知APPLE會唔會咁好心用新野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞