[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

Set野上淘寶買就ok,好平
可以順手買埋cdrom個盒,拆左落黎擺入去就可以當external cd rom用

cdrom個盒入面係原本換左ssd個drive?
淘寶有冇keyword?

Dual drive kit -> macbook光驅位ssd 支架
Cd rom盒-> macbook 光驅盒

電既話你係出面買應該都係淘寶貨黎,所以我覺得淘寶買應該ok,揀間多人買/評價高應該好d,記得睇清楚型號

Ssd擺原本hdd個位,hdd用dual drive kit擺cdrom個位
Cdrom拆左出黎就放入cdrom盒

我迫不及待好想玩玩了

SSd直接用adapter放係optical drive個位就可以
唔駛調位
換咗兩年幾行fusion drive

唔使backup ?
但我見好多人都係ssd放落原本hd個位
Optical drive個位換做原本hd

好似2011 13"半路中途apple先開始兩條SATA都行3,之前HDD行3 optical行2,所以SSD要擺HDD位先拎得盡速
不過兩個都改做3之後,SSD擺optical無問題反而HDD照擺原位會有高身d既空位俾你擺厚drive,同埋避震散熱都好d

點check opt drive係sata幾?
淨係睇到maik drive 3gbs

Dual drive kit -> macbook光驅位ssd 支架

電既話你係出面買應該都係淘寶貨黎,所以我覺得淘寶買應該ok,揀間多人買/評價高應該好d,記得睇清楚型號

Ssd擺原本hdd個位,hdd用dual drive kit擺cdrom個位

我迫不及待好想玩玩了

SSd直接用adapter放係optical drive個位就可以
唔駛調位

唔使backup ?

好似2011 13"半路中途apple先開始兩條SATA都行3,之前HDD行3 optical行2,所以SSD要擺HDD位先拎得盡速
不過兩個都改做3之後,SSD擺optical無問題反而HDD照擺原位會有高身d既空位俾你擺厚drive,同埋避震散熱都好d

淨係睇到main drive 6gbs

我迫不及待好想玩玩了

唔駛調位

唔使backup ?

About This Mac > System Profiler > Serial-ATA
Intel 6 Series Chipset:
Vendor: Intel
Product: 6 Series Chipset
Link Speed: 6 Gigabit
Negotiated Link Speed: 6 Gigabit
Description: AHCI Version 1.30 Supported
SanDisk Ultra II 480GB

Negotiated Link Speed: 1.5 Gigabit
Description: AHCI Version 1.30 Supported
MATSHITADVD-R UJ-898

我呢度上面係HDD原位換左做SSD
下面係optical原裝super drive
你要check optical嗰度個Link Speed係3Gb定6Gb
想知有冇setting 可以將mon 頂條時間bar 長期show 出黎 就算full screen 都唔縮番上去?

我迫不及待好想玩玩了

唔駛調位

唔使backup ?

About This Mac > System Profiler > Serial-ATA
Negotiated Link Speed: 6 Gigabit
SanDisk Ultra II 480GB

Negotiated Link Speed: 1.5 Gigabit
MATSHITADVD-R UJ-898

我呢度上面係HDD原位換左做SSD
下面係optical原裝super drive
你要check optical嗰度個Link Speed係3Gb定6Gb

Negotiated Link Speed: 3 Gigabit
Physical Interconnect: SATA
TOSHIBA MK5065GSXF

Physical Interconnect: SATA
MATSHITADVD-R UJ-8A8
想問下mac air電量個問題
部MacBook呢排冇喇喇食電食得好快,仲要用一陣就好熱
各位巴/絲打們有冇方法可以打救下小弟

講番個background 部air係15年13吋 買咗就黎2年 行緊sierra 10.12.2

可以嘅咪format 吓佢
或者睇吓係咪有嘢裝咗但長開
冇左粒墊收8xx 明明有Apple care又未過保養話唔包
MacBook 甩腳(膠墊)有冇得去Apple 痴返佢

Apple 正仆街
你地部MacBook 有冇用殻
小弟讀緊it software既科,想請教一下macbook適唔適合返學用以及寫program?
多數寫c++

我讀書個陣係用macbook打program 個keyboard完全為打字而生

如果你講緊12" retina MB的話,你係唔係特登靠害?

macbook pro 2015前版本
追左post,想問下pro 2016版 係咪真係咁唔掂,諗住xps同pro 2揀1
你地部MacBook 有冇用殻

淘左個 幾FIT
追左post,想問下pro 2016版 係咪真係咁唔掂,諗住xps同pro 2揀1

連Apple都認自己呢幾年Mac果條產品線有問題
我覺得可以等佢地執番正先

XPS其實都唔平
不過算係Win Laptop界嘅MacBook

連Apple都認自己呢幾年Mac果條產品線有問題
我覺得可以等佢地執番正先

XPS其實都唔平
不過算係Win Laptop界嘅MacBook

電量,CPU,RAM 呢幾樣野,同埋有可能keyboard都會響下一水update會大大改善
一向買Apple野既新design第一代都係貼錢做白老鼠,今次仲要加埋價
相比之下Dell Razer呢d變左暫時可能係更好選擇
好頭痛下,公司PC機用左幾年,主要係Ren片同後期,其他剪片機早兩年轉曬Mac Pro,到依家開始拍同4K完全唔夠用,排到我真係要轉時,又仍然無新機,死等定由佢?
Macbook air鍵盤壞左 去genius bar整要幾錢同幾耐先拎得番部機?
好頭痛下,公司PC機用左幾年,主要係Ren片同後期,其他剪片機早兩年轉曬Mac Pro,到依家開始拍同4K完全唔夠用,排到我真係要轉時,又仍然無新機,死等定由佢?

衣家先開始諗? 呢味野幾年前出垃圾筒Mac Pro已經係便當flag
新既modular Mac Pro 2017年內唔會出到,可能2018都要年尾
而盛傳iMac會出Pro版,加xeon 同ECC RAM,加厚個殼放張勁顯,應該2017 Q4出
兩者都解決唔到目前既問題;你地workflow係FCPX centric? 老老豆豆要應該做一次assessment review吓係唔係要一次過轉撚去Windows + Premier,長痛vs短痛

衣家先開始諗? 呢味野幾年前出垃圾筒Mac Pro已經係便當flag
新既modular Mac Pro 2017年內唔會出到,可能2018都要年尾
而盛傳iMac會出Pro版,加xeon 同ECC RAM,加厚個殼放張勁顯,應該2017 Q4出
兩者都解決唔到目前既問題;你地workflow係FCPX centric? 老老豆豆要應該做一次assessment review吓係唔係要一次過轉撚去Windows + Premier,長痛vs短痛

Hackintosh

FCPX又得,Premier又得,Vegas又得,甚至AVID都得
因為最煩係最多contact既公司都係用ProRes為主,有時又要處理電影野

FCPX又得,Premier又得,Vegas又得,甚至AVID都得
因為最煩係最多contact既公司都係用ProRes為主,有時又要處理電影野

ProRes真係lifeline黎,我唔肯定Apple究竟知唔知好多video人唔跳船只係因為ProRes workflow
有個好消息就係nVidia啱啱出左Pascal driver俾Sierra,呢一兩日開始多人出benchmark你可以留意吓,不過好似話仲未有CUDA
你地Mac Pro如果係垃圾筒的話係可以插Thunderbolt 2 eGPU + 1080系甚至titan xp
當然咁既setup幫到幾多ren time仲係唔知,同埋個投資都唔細,不過點都好過換撚過晒d機同software既

ProRes真係lifeline黎,我唔肯定Apple究竟知唔知好多video人唔跳船只係因為ProRes workflow
有個好消息就係nVidia啱啱出左Pascal driver俾Sierra,呢一兩日開始多人出benchmark你可以留意吓,不過好似話仲未有CUDA
你地Mac Pro如果係垃圾筒的話係可以插Thunderbolt 2 eGPU + 1080系甚至titan xp
當然咁既setup幫到幾多ren time仲係唔知,同埋個投資都唔細,不過點都好過換撚過晒d機同software既

對我來講暫時CUDA未太大影響,我個部分仍然係出DVD多,係開始會多出MP4同處理s-log野,幸好買唔起RED,同埋出片係網上share用,唔係真係殺人都似
有冇人個Safari成日出彩虹波波 not responding?用幾分鐘就hand左 搞到被逼棄用

同埋Sierra個速成關聯字問題有冇解決方法
有冇人個Safari成日出彩虹波波 not responding?用幾分鐘就hand左 搞到被逼棄用
here how to downgrade?
同埋Sierra個速成關聯字問題有冇解決方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞