[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Mbpr 13 no tb 舊電係比上一代細左25%(好似係) 所以last唔到太耐係正常。當然要睇你做緊啲咩

2016MBP全線原先個設計係用12"MB既terraced battery,所以可以整輕薄d都仲keep到同2015同電量
不過結局Apple趕唔切做最後階段安全測試(可能因為note7影響),就逼住照擺舊電入新casing,所以2016版d人teardown發現電池同slot之間有d空位
成件事係擺大個頭,又柒左搞唔切engineering,又俾marketing牽住個頭焗響聖誕shopping season前推MBP出爐,結果就係一部未完成既prototype仲要夠膽加價

我睇過果篇文
依家apple係marketing大過engineering
好似全世界公司都係咁
16 13 inch Pro NO touchbar
電差左好多
舊macbook pro 真心用一日都大把電淨
呢部一開機就倒數
我諗得五粒幾鐘(resolution 非default ,較高左)
keyboard 睇完新會覺得air 同舊pro 既keyboard 好"leung" 審美呢啲真係唔會退步,但打字大聲好多
效能唔覺快唔覺慢 但輕過舊pro係好大好大既加分點
air mon同款太核突太笨,一開機mon左右兩邊真係闊到食唔落, 又重,同AIR一字已經拉唔上關係了
macbook 12 輕但用落會有啲lag
開多幾個task已經有係咁轉波波
keyboard望落去同新pro. 一樣 但係技術係好唔得好硬 打落去同新pro 一樣大聲 但新pro 係好爽new macbook 係硬既

利伸 屋企有齊air macbook12 macbook pro 2015 2016
真心推介唔怕重要效能2015 macbook pro
refurbished 個價幾靚

樣就 2016

12时macbook 唔知仲升到幾多次個OS.太慢了不是長遠之選
air 本來諗住2016 會kill 呢條line, 依家唔知仲捱到耐 非常outdate 同Apple 形象唔match

巴打macbook 12係邊隻u

m系 6y

6y?

m系第六代,功率4.5w個堆
16年macbook用既u代號係6yxx

重點係時脈...

2016年尾比2015年CPU你
想幫部MBPR 2014 15"買個殻
mosh定speck比較好?有冇巴打分享下
Mbpr 13 no tb 舊電係比上一代細左25%(好似係) 所以last唔到太耐係正常。當然要睇你做緊啲咩

2016MBP全線原先個設計係用12"MB既terraced battery,所以可以整輕薄d都仲keep到同2015同電量
不過結局Apple趕唔切做最後階段安全測試(可能因為note7影響),就逼住照擺舊電入新casing,所以2016版d人teardown發現電池同slot之間有d空位
成件事係擺大個頭,又柒左搞唔切engineering,又俾marketing牽住個頭焗響聖誕shopping season前推MBP出爐,結果就係一部未完成既prototype仲要夠膽加價

仲有啲咩理由安慰自己

用緊mbpr 13
買左部macbook pro13" tb
用photoshop 兩三個鐘就冇電
仲熱到keyboard位都feel到
是否正常
是否正常

試下restart
是否正常

唔太正常
是否正常

開 Monitor 睇下乜野食最多 CPU
用緊13寸macbook pro另外有接一個大mon用

最緊轉左setup會唔用macbook本身個keyboard,轉做另外加個keyboard咁

但問題係我又唔慣無左trackpad用,諗緊幾個方法睇下巴打有咩建議

1.買magic trackpad 2
2.買wacom bamboo : 夠平,但好似唔太順
3.magic mouse:但magic mouse真係太細,用落好唔順手

有無巴打有其他建議

你已經有答案了 得trackpad無drawback

但唔想咁多野係枱面
又leyboard 又 trackpad 又mouse

Trackpad無得當mouse用咩

執相之類都係用mouse 方便
Apple 係ios 上推左隻新file system

睇來今年應該唔會再見到hdd

唔通imac出全ssd

唔通imac出全ssd

256gb 焊死,逼你加錢upgrade
有冇巴打會裝bootcamp?
請問點樣可以將iphone backup 去external hdd?
請問點樣可以將iphone backup 去external hdd?

symlink
自己google

symlink
自己google

thanks
有冇人up咗10.12.4?
我依家部mbp2012 mid 行得好慢,有時開大啲既software 就會彈
可以點改善
我依家部mbp2012 mid 行得好慢,有時開大啲既software 就會彈
可以點改善

加ssd加ram
想搵人/鋪頭收左隻2014 MBPR 512GB SSD,大概係咩價錢?
有冇巴打會裝bootcamp?

Me 打lol
touch bar個esc制真係敗筆,手感極差,希望下代一係改返實體,一係加返haptic feedback 落去
touch bar個esc制真係敗筆,手感極差,希望下代一係改返實體,一係加返haptic feedback 落去

我覺得成條bar都要整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞