[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有無巴打用yahoo keykey?
我打速成揀字個drop down 唔知點解一定係mbp 個 moon 既左下角出現,就算我連左另一隻moon 都係咁
幾時會再出新機

部21688 用唔慣 要用轉接頭

出新機都唔會有返d 舊 usb 頭
有無巴打用yahoo keykey?
我打速成揀字個drop down 唔知點解一定係mbp 個 moon 既左下角出現,就算我連左另一隻moon 都係咁

open vanilla 宜家有埋關聯字,完勝keykey,唔洗多謝我
下年先有新設計mac pro

新買既kingston uv400 120gb
今日岩岩新換上去部2010 macbook小白度
speed test一開始write係200mb左右,一路係咁跌到test完
但read就正常

已經開埋trim,但結果一樣

ssd插原本hdd個位,hdd插cd個位
我知部機剩係support sata2,但無理由個速度會咁?

有冇巴打知道係咩問題

speed test一開始write係200mb左右,一路係咁跌到test完
但read就正常

我知部機剩係support sata2,但無理由個速度會咁?

有冇巴打知道係咩問題

用嗰陣有冇覺得慢咗

但read就正常

有冇巴打知道係咩問題

用嗰陣有冇覺得慢咗

比起之前用hdd係有明顯快左
boot機由撳制到入pw大約18秒,開app icon彈一下就出黎

所以唔知係咩問題

但read就正常

有冇巴打知道係咩問題

用嗰陣有冇覺得慢咗

boot機由撳制到入pw大約18秒,開app icon彈一下就出黎

所以唔知係咩問題

可能係sata2 同埋 唔係原生ssd嘅關係

9up between點解會買120 係都240起跳

但read就正常

有冇巴打知道係咩問題

用嗰陣有冇覺得慢咗

所以唔知係咩問題

但我見其他人都係咁改,一樣係sata2,但都唔會read同write差咁遠架喎

因為部小白唔係主力機黎,純粹改黎等佢唔洗咁慢可以做後備機用下,所以買最平既120gb就算

我手頭上仲有一盒又係新買既crucial mx300 275gb,好唔好開埋插落去部小白度試下?
好想知係ssd問題定係其他問題
更新完 條touch bar仲廢左

但read就正常

有冇巴打知道係咩問題

用嗰陣有冇覺得慢咗

所以唔知係咩問題

但我見其他人都係咁改,一樣係sata2,但都唔會read同write差咁遠架喎

因為部小白唔係主力機黎,純粹改黎等佢唔洗咁慢可以做後備機用下,所以買最平既120gb就算

我手頭上仲有一盒又係新買既crucial mx300 275gb,好唔好開埋插落去部小白度試下?

隻SSD有幾滿? 唔夠空位的話好易會拖慢write speed
SATA2的確係樽頸,衣家就算最雞既SSD牌子都應該已經SATA3,想搵2都搵唔到
不過我有部Mac Pro 1,1 都係SATA2,個SSD響完全未用過時即test有250MB/s read+write
有無人有舊機放 想買部舊機

但read就正常

有冇巴打知道係咩問題

用嗰陣有冇覺得慢咗

所以唔知係咩問題

隻SSD有幾滿? 唔夠空位的話好易會拖慢write speed
SATA2的確係樽頸,衣家就算最雞既SSD牌子都應該已經SATA3,想搵2都搵唔到
不過我有部Mac Pro 1,1 都係SATA2,個SSD響完全未用過時即test有250MB/s read+write

隻sad剩係裝左el capitan,之後就乜都冇了
昑日先買
好苦惱
Design jj 平時畫圖剪片多
買mbp15 no tb要唔要升cpu

Ram>cpu i think

15"本身16gb ram應該夠
ssd個問題搞掂左
又出現第2個問題,不過係小問題

小白個cdrom拆左出黎,入左之前買落個外接cdrom盒度用
本身諗住長插落mac mini隔離,點知一插左之後mac mini個wifi即刻干擾到仆街
用5ghz speedtest得幾mb 用2.4ghz就正常

交叉測試過
mac mini一唔插外接cdrom(唔通電)就正常返晒
個外接cdrom插返落小白度,用返5ghz speedtest又正常收爆

但我本身mac mini都有另一隻cdrom長插左幾年都相安無事
點解會咁
呢家買2015 mbp好定 2016 mbp no tb好?

同問

有錢就升囉 不過我寧願升ssd
imac pro is coming

快d出啦
呢家買2015 mbp好定 2016 mbp no tb好?

同問

係咪就快update mbp
聽講16好快小毛病

有錢就升囉 不過我寧願升ssd

如果唔升其實想買翻新
但等左幾個月都無
有冇人部MBPR with bar 2016
上下反轉部機果陣 會有零件鬆脫既聲

類似 嗒嗒聲
MacBook safari 用web whatsapp down唔到錄音

用chrome又得

dl whatsapp client la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞