[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
新手問
用緊macbook pro 2016 13"
用time machine backup係唔係可以back up 埋啲application 同 啲setting架

Sure
新手問
用time machine backup係唔係可以back up 埋啲application 同 啲setting架

Sure

係唔係連system preferences果啲setting都可以back up 埋架
連fingerprint都得?
新手問

Sure

係唔係連system preferences果啲setting都可以back up 埋架

前面無錯,apple d backup/restore 就係咁

後面唔知,等其他人答
新手問

Sure

前面無錯,apple d backup/restore 就係咁

後面唔知,等其他人答

話說我前幾日拎咗去整
拎番部機果時佢set 咗個ID 同PW做"apple"
咁我改番自己個名同密碼
試下log out 再log in
係log in果度 個ID竟然出咗"apple"
無論我用"apple"定係自己個密碼都入唔番去
於是我問藍精靈 佢都話淨係可以幫我重裝
點知我自己reboot部機
係log in果度終於出番我個名
入番自己個密碼就得咗
個藍精靈仲係度屈我 話我打錯自己個密碼
有冇巴打USB-C 都係插到鬆鬆地?

我最驚呢樣嘢
所以我次次叉電拮佢入去嗰陣都好小心

我最驚呢樣嘢

真果粉會叫你快d插鬆其中一個,公廁到咁上下可以有番MagSafe既享受

我最驚呢樣嘢

原裝條充電線就鬆,但同一個位插belkin 果條又唔鬆
想問下Mac Mini條產品線係咪唔再更新
想問下Mac Mini條產品線係咪唔再更新

買個2手自己升SSD同RAM 算
依家D 機SSD 最重要
Apple site is down
會唔會係kaby lake retina macbook
Apple site is down
會唔會係kaby lake retina macbook

自吞
究竟新嘅OSX好用嗎?

有冇人用緊2015mbp有upgrade

我最驚呢樣嘢

果d冇條線痴住,直插部機既 USB C hubs超伏,唔小心屈多兩屈既話整爛個HUBS事小,整鬆個USBC 位就仆街

我最驚呢樣嘢

果d冇條線痴住,直插部機既 USB C hubs超伏,唔小心屈多兩屈既話整爛個HUBS事小,整鬆個USBC 位就仆街

屋企用呢個

公司用呢個

公司個DOCK 有D鬆
aos有野update所以上唔到?
究竟新嘅OSX好用嗎?

用緊13寸macbook pro另外有接一個大mon用

最緊轉左setup會唔用macbook本身個keyboard,轉做另外加個keyboard咁

但問題係我又唔慣無左trackpad用,諗緊幾個方法睇下巴打有咩建議

1.買magic trackpad 2
2.買wacom bamboo : 夠平,但好似唔太順
3.magic mouse:但magic mouse真係太細,用落好唔順手

有無巴打有其他建議
究竟新嘅OSX好用嗎?

我 2011 imac 都好順, 換左SSD
究竟新嘅OSX好用嗎?

Thanks
究竟新嘅OSX好用嗎?

自己換?
究竟新嘅OSX好用嗎?

自己換?

比幾百蚊人換, 幫我幫埋os, office
究竟新嘅OSX好用嗎?

自己換?

邊到
究竟新嘅OSX好用嗎?

最新嘅10.12都已經係上年嘅產物 2015mbp點可能唔順
究竟新嘅OSX好用嗎?

自己換?

邊到

果次個負責人幾好人, 幾後生靚仔 咩電腦野都同你傾
ssd真係必升, 成部機好似新機咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞