[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
mac mini 2012 升值?

fever d 人仲賣得貴過2014

我覺得i7版先有咁既價值,4c8t連最新一代mini i7都唔夠佢勁,另外可以加ram都係佢吸引之處,i5都得,但只有2c4t,但我建議都係買i7版最好

2012 i7quad server版係鐵板model,可換RAM同高clock多core過2014同可以自插兩隻SATA drive,有USB3
佢display以衣家黎講係weaklink,得displayport有得出2k無4k,HDMI得1080,不過做headless server或者light studio use仲好打得
如果以2012同一個form,update CPU做quad i7 kabylake,有幾個Thunderbolt 3,呢部野可以橫掃好多中低professional市場
不過Apple當然唔撚會咁出

有sw可以強制出4k

我自己無試,不過好似話hack盡都係30Hz 4K同unstable framerate,想用少少GPU intensive task就會窒
不過其實2k+1080p雙mon都足夠應付普通至pro desktop use case,想要4K 60Hz都係用Mini做media server既人

我覺得i7版先有咁既價值,4c8t連最新一代mini i7都唔夠佢勁,另外可以加ram都係佢吸引之處,i5都得,但只有2c4t,但我建議都係買i7版最好

2012 i7quad server版係鐵板model,可換RAM同高clock多core過2014同可以自插兩隻SATA drive,有USB3
佢display以衣家黎講係weaklink,得displayport有得出2k無4k,HDMI得1080,不過做headless server或者light studio use仲好打得
如果以2012同一個form,update CPU做quad i7 kabylake,有幾個Thunderbolt 3,呢部野可以橫掃好多中低professional市場

有sw可以強制出4k

我自己無試,不過好似話hack盡都係30Hz 4K同unstable framerate,想用少少GPU intensive task就會窒
不過其實2k+1080p雙mon都足夠應付普通至pro desktop use case,想要4K 60Hz都係用Mini做media server既人

mini 2012 自己換ssd 其實係咪好易?
出去換好貴
Apple果個528蚊既套好唔好用?

[/quote]
Belkin都出咗啦
啲人都話成日叉唔到
大廠都唔掂,唔寄望呢啲creator會攪得掂
仲要承擔走數風險
有無人有舊機唔要可以便便地放 10年都得
電腦壞左趕住做project
我想問Android有冇App可以同macbook原裝個calender同步
部iphone壞左要用住Android先
我部MBA 14壞左 巴打們覺得買MBP with touch bar13" 好定MBP 15 13"好
如果mini 想換ssd
拆之前係咪唔洗洗機?
直接拆左個舊hdd, 然後插入新ssd, 之後開機就會比你安裝os?
想知原因
有冇人知mac入面既原生筆劃輸入法
做乜要上下倒轉既
我想問Android有冇App可以同macbook原裝個calender同步
部iphone壞左要用住Android先

你兩部機都登入google平時係mac到加活動揀番google個account就同步到
我部iMac 頂唔到啦

希望快d 出更新
追完post
心大心細

預長期用呢個spec 係咪最come用同抵用
有冇巴打呢排有係兇宅買機?有冇得分期?

利申:對上一部macbook 係小白
我部iMac 頂唔到啦

希望快d 出更新

我都等緊佢更新呀
呢兩個月真係好漫長

有sw可以強制出4k

班鬼佬試到最盡可以上到52hz, mini 2012dp極限
前日終於忍唔到手換左15" touchbar Dongle life started
各位巴打依家用乜嘢hub?
追完post
心大心細

256gb夠用?
各位巴打依家用乜嘢hub?

用佢條$88 USB-C => USB 就算
不過買咗隻USB C同USB都有得插嘅手指
追完post
心大心細

256gb夠用?

電腦冇歌冇戲
256gb 都夠洗

cpu 同ram 應該都夠用3年?
只係做下文書,低能graphic etc.
冇乜heavy work load

最簡單是咪apple shop walk-in 買?

唔該哂咁多位巴打
小弟唔太熟spec
追完post
心大心細

256gb夠用?

電腦冇歌冇戲
256gb 都夠洗

唔該哂咁多位巴打
小弟唔太熟spec

上網訂有得14日換

Walk in 有得即刻換

有學生frd叫佢一齊去 平800

我覺得啱啱夠用 當然512GB最好 除非你全部office file放上google drive/ icloud
追完post
心大心細

256gb夠用?

電腦冇歌冇戲
256gb 都夠洗

唔該哂咁多位巴打
小弟唔太熟spec

上網訂有得14日換

Walk in 有得即刻換

有學生frd叫佢一齊去 平800

我覺得啱啱夠用 當然512GB最好 除非你全部office file放上google drive/ icloud

呢款翻新機好似萬二,搵個學生frd買再平
同信用卡找數之後可以打去card center做分期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞