[Mac撚]用家/買機集中討論 (4) 3月出新機?

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

比你地揀會揀邊隻

我用緊左邊嗰個

比你地揀會揀邊隻

我用緊左邊嗰個

如果放15吋macbookpro 係city 果個電腦位
macbook 會唔會突小小出黎?
呢度俾唔俾賣野?有部15年13吋MBPR想放

幾多gb ssd 同ram ?
email:havincheung@gmail.com

比你地揀會揀邊隻

我用緊左邊嗰個

我意思就好似圖咁

比你地揀會揀邊隻

我用緊左邊嗰個

唔會
成部入晒

比你地揀會揀邊隻

我用緊左邊嗰個

唔會
成部入晒

我個袋喺公司
聽日影比你睇

比你地揀會揀邊隻

我用緊左邊嗰個

唔會
成部入晒

我個袋喺公司
聽日影比你睇

好呀,唔該哂你
月經問題

小弟諗住買Macbook Pro
Budget大約萬三萬四

我想問應該買MacBook Pro 13 with tb
定 MacBook Pro 13 2015 16GB Ram 256SSD

求推介
月經問題

小弟諗住買Macbook Pro
Budget大約萬三萬四

我想問應該買MacBook Pro 13 with tb
定 MacBook Pro 13 2015 16GB Ram 256SSD

求推介

點都係tb果隻 粒cpu再快d
好過mbp 15加ram 用13吋加多8gb用處唔大
有冇macbook 12 inch用家?部野好冇用?

上網好用 其他收皮
利申 上緊

用緊,好好用,輕,一般文書反應快,電耐用,keyboard 習慣一下問題不大

開比較大既pdf會唔會lag?
我用部野黎睇reference book同一d 好長既manual

我上網睇有人話macbook玩到lfd2

12" Macbook作為mac的確係頗唔夠力,不過PDF咁低級task點會有問題
其實睇PDF同ebook嗰d真係iPad可能仲好,有touch爭好遠
見到而家咁真係覺得MAC PRO 好撚慘
想買但個價同Performance唔成正比
佢而家除左個OSX之外真係諗唔到有咩好
希望3月會更新下

買mac pro果班出4個4k mon剪大片架
點同普通機比

就係頂班用家見到mac pro衣家咁先屌出聲
3(4)年無update,價錢不減反加
一開始個design on9: 雙GPU,得一個SSD slot,無PCI,thunderbolt2未成氣候
衣家MBP 2016已經用TB3仲要個頭係USB-C,部suppose勁d既Mac Pro居然仲用TB2,新嗰兩款垃圾LG 5K mon直程唔可以由nMP拎到5K feed...
Gay Cook上個月個股東會仲夠膽出黎講Pro market佢地仲好重視... 屌佢老味啦
聽日星期二,如果無invitation 的話係咪證明3月唔會有event?
淘寶d trade底板信唔信得過,想換8gb ram
真心問

MacBook 同Windows 機比 用黎做文書機有咩咁好
遲d返去讀書要用Photoshop & AI + Rendering + Autocad/ Revit/ 3d max/ Sketchup/ rhino

MacBook Pro 係咪一個好選擇?
真心問

MacBook 同Windows 機比 用黎做文書機有咩咁好
遲d返去讀書要用Photoshop & AI + Rendering + Autocad/ Revit/ 3d max/ Sketchup/ rhino

你講完文書不過之後list晒3D task出黎係咩玩法
3D = GPU intensive = Mac弱項
除非要型要威如果唔係一部PC gaming laptop響3D效能屌打MBP
聽日星期二,如果無invitation 的話係咪證明3月唔會有event?

Apple試過兩個星期內公布event出新野
係WWDC同MacWorld keynote呢d因為本身係大show先有必要晨早唱通街
況且全世界既iPad都缺貨,supply chain嗰面今日又流出話三月二十日有料到
http://www.macrumors.com/2017/03/13/apple-new-products-as-soon-as-next-week/

Apple試過兩個星期內公布event出新野
係WWDC同MacWorld keynote呢d因為本身係大show先有必要晨早唱通街
況且全世界既iPad都缺貨,supply chain嗰面今日又流出話三月二十日有料到
http://www.macrumors.com/2017/03/13/apple-new-products-as-soon-as-next-week/

睇到頭幾條comments 都話要new iMac

希望真係有
見到而家咁真係覺得MAC PRO 好撚慘
想買但個價同Performance唔成正比
佢而家除左個OSX之外真係諗唔到有咩好
希望3月會更新下

買mac pro果班出4個4k mon剪大片架
點同普通機比

就係頂班用家見到mac pro衣家咁先屌出聲
3(4)年無update,價錢不減反加
一開始個design on9: 雙GPU,得一個SSD slot,無PCI,thunderbolt2未成氣候
衣家MBP 2016已經用TB3仲要個頭係USB-C,部suppose勁d既Mac Pro居然仲用TB2,新嗰兩款垃圾LG 5K mon直程唔可以由nMP拎到5K feed...
Gay Cook上個月個股東會仲夠膽出黎講Pro market佢地仲好重視... 屌佢老味啦

最pk都係intel牙膏廠
無新cpu點出新機

多數人都認為Apple nMP呢鑊係響business上搵石頭掉鳩自己腳趾,唔太關其他廠事,對個on9 streamline design太有自信
真正原因大家都唔知,不過多數唔關intel事
kaby lake遲出同效果強差人意係影響MBP或者iMac嗰面多
nMP一早可以擺新d既xeon入去
佢最大問題係個design太要求exactly嗰個TDP同出熱既GPU,呢方面要賴都賴AMD先
不過就算呢d野完全唔計,都無理由唔改MB擺Thunderbolt3,加快RAM,同減價
真心問

除非要型要威如果唔係一部PC gaming laptop響3D效能屌打MBP

因為對電腦唔熟
本身都有部laptop ren圖
但係出黎既色差個差距好大
咁就唯有買部做photo retouch 同後備render機

始終呢科要平面圖同3D & drawing presentation
如果單純話想係2D graphic
例如Photoshop 處理A0 size 想用得順又襟既話呢?
MacBook Pro 定係Windows 機比較好?
真心問

因為對電腦唔熟
咁就唯有買部做photo retouch 同後備render機

始終呢科要平面圖同3D & drawing presentation
例如Photoshop 處理A0 size 想用得順又襟既話呢?

Autocad<<CAD版少幾個command
Revit<<要你裝window
3d max<<同上
Sketchup<<個人覺得mac版好用過window 版
rhino<<好似未加到grasshopper,佢有個version build in 左但都未叫stable

Photoshop 處理A0 size 想用得順又襟既話呢?<<MAC 機無得輸
你應該係archi 學生?
你自己唔係用電腦做design既就用mac
用BIM個d幫你諗野既就window
真心問

因為對電腦唔熟

3d max<<同上
rhino<<好似未加到grasshopper,佢有個version build in 左但都未叫stable

Photoshop 處理A0 size 想用得順又襟既話呢?<<MAC 機無得輸

Mac只係out of the box響色彩處理比較專業,因為佢出廠前有cal過,唔同垃雜PC OEM基本上顏色WFC
不過如果你打算入行,識少少點tune部windows機到可以reference color係工作能力一部份
我建議你起碼research少少究竟因為咩野原因而做唔到色準,咁對你日後會更有用,況且咩野都唔識響Mac機都可以奶屎

如果你問我:
色準問題: win機可解決,mac機只係預設好
3D效能問題: win機完爆,mac無任何方法解決
真心問

因為對電腦唔熟

3d max<<同上

Mac只係out of the box響色彩處理比較專業,因為佢出廠前有cal過,唔同垃雜PC OEM基本上顏色WFC
不過如果你打算入行,識少少點tune部windows機到可以reference color係工作能力一部份
我建議你起碼research少少究竟因為咩野原因而做唔到色準,咁對你日後會更有用,況且咩野都唔識響Mac機都可以奶屎

如果你問我:
色準問題: win機可解決,mac機只係預設好
3D效能問題: win機完爆,mac無任何方法解決

收到 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞