[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
好主都五張野
不如搵藤原紀香
同埋套劇好怪係cult片
咁樣唔多合理
正常人唔會無啦啦殺一個自己唔想殺嘅人
除非被人威脅嘅啫
呢個公寓有正常人咩

一來死法唔似微笑殺手 二來唔會無啦啦殺一個自己唔想殺既人
咁管理人都唔會比人殺死而開game (當然可以有威脅而未交代邊個同因咩事威脅)

同埋威脅唔似只係一個殺完人威脅下一個 似仲有第三者會威脅佢地
主流意見都係話有兩條戰線
寫紙仔交換殺人
微笑殺手殺人
我係見児嶋被殺好似兩條線都唔係
所以拎出嚟討論下啫
如果真係有第三條戰線嘅話
大家推理嘅方向要再修正
所以我暫時當獨立發生 始終無頭無尾
都可以當第三條戰線既 不過如果北川係真空白就只有等待佢交代咩人殺

寫紙仔線都似有第三方干預 甚至可能係微笑殺手有份
就好似威脅都有唔同
一般普通既輪到你了同你紙仔個人既相 (呢d多數上手殺左人拉人落水)
另一種就好似blackmail咁 拎d好影響你既b唔見得光既野 /連累屋企人 (呢d似有預謀既人準備既)

話唔定児嶋個單可能個人未到上手威脅佢 已經有第三方威脅 先咁迫切實行殺人
btw...9up
估都估唔到會有個護士份
咁呢個第三方威脅首先要查到邊個抽到寫位児嶋嗰張紙先得

btw 今集見到早苗收到嘅威脅係有埋總一張相
而喺嗰個時間點知道有總一嘅存在仲影埋相嘅
應該只有床島管理員
即係話威脅早苗嘅人可能從床島口中得知總一嘅存在
從表面證據睇符合條件嘅人好可能係尾野
如果跟蹤黑島嘅呢位人兄係同寫紙仔交換殺人有關嘅話
會唔會下一個目標其實係黑島
之不過黑島已經好醒目咁成功避過咗N次死亡威脅
(that why交換殺人好似停咗)
但今集就終於避唔到
如果係咁樣嘅話 田宮寫嘅人名就好可能係黑島
到時抽到児嶋個人同左game外既人講過 跟住比人威脅就好笑(劇情未交代就假設下算)

如果尾野殺完管理員 用總一黎威脅早苗
咁當尾野估到係早苗寫 但有咩理由做開game個個

等睇佢點交代 到時話護士 跟蹤狂唔知用咩方法可以知哂d人既抽紙結果
咁就真係睇到燥
任何人開呢個game
個理由應該都係交換殺人嘅原意
即係只要交換殺人繼續落去
咁自己寫嘅人總會被殺

尾野嘅話 會唔會又係爭仔呀
無事既 黑島避到火車既 小蘭都避到
個背景唔知暗示尾野定總一姑媽呢 定係剛好在場但係係其他人推

都唔知因咩殺 田宮寫都要有理由先得
尾野同跟蹤狂好襯.....都好恐怖
再講多一點俾大家參考下
桜木小護士可能係破案關鍵
因係佢同寫紙仔交換殺人同微笑殺手兩條戰線都有關連
袴田被殺 佢係三人組之一
菜奈被殺 菜奈部電話喺佢工作嘅醫院出現過
佢今集同男主唔知講咩呢 好似mute左
殺管理員嗰個拎左佢部電話見到小總張相,只要係呢度住嘅都應該估到最有機會收埋個十幾歲細路就係早苗一家,所以未必一定係尾野
剛才搞錯咗
應該話 田宮抽到嘅人名就好可能係黑島 先啱
都係嘅
或者係早苗喺管理員室門口嗌嗰一聲パパ露出咗馬腳都未定

即係話尾野BB暫時仲係清白嘅
你指田宮抽到黑島寫既紙條 定 田宮抽到張紙條個名係黑島
正常黑島無同住宅結怨

抽到黑島寫既紙條機會大d 田宮個唔讓座定唔分類應該假既
我指田宮抽到嘅紙條寫住黑島個名

交換殺人嗰條線輪到田宮去殺人
如果黑島遇襲係交換殺人嘅一環嘅話
咁應該就係輪到田宮要殺黑島
今集田宮剛好收到甲野名牌 似係威脅
補充一點
田宮講大話話抽到嗰張紙寫「垃圾無分類嘅人」
要搞到講大話嘅話 咁張紙寫咗住戶嘅名嘅機會好高
唔排除唔關交換殺人事既 浮田 nana個單都未肯定有紙條先殺
個時會寫黑島又會係邊個? 所以唔似係黑島 似黑島寫既人多

但田宮未殺人就可以幾肯定 咁遲先收到威脅可能避一避風頭
同埋呢個程度既威脅邊咁快落手
微笑殺手就應該唔係跟紙條殺人
咁都唔排除黑島被微笑殺手睇中咗嘅
不過推落路軌就無咗微笑嘅元素
尾野BB係變態咗D 但唔似係會殺人嘅人
有人話總一唔夠管理員大隻 殺唔到管理員 同埋佢試圖殺小空時好生疏 唔似之前有殺過人
但佢又大力到可以用手推開電梯門
我暫時估住尾野私怨先
雖然太正路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞