[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
其實甲野命案係最神秘
因為直到甲野被殺嗰一刻
知道有甲野呢個人係乜水嘅人都不過係得田宮、翔太同菜奈
其實有d慘 做極都差唔多
一係劇份唔多 一係劇份唔多得黎要賣肉
(可唔可以色誘翔太益街坊
兩睇啦
做グラドル做到keep住有機會喺劇集演出已經好過好多人
要知道成功由グラドル轉型做女演員嘅真係萬中無人
點睇都唔似nana/翔太殺 到時出走廊有監聽就屈哂機

甲野被殺個part好多人都去估 翔太追甲野既時候
旁邊走過一埋購物團 購物團入面有格格不入既男人

有人估係跟蹤黑島既黑鞋男 有日本仔估係新管理人
但都講唔通
除咗抽中甲野嘅菜奈之外
根本無人有動機殺甲野
本身美里老公無紙條都殺已經講唔通 同 甲野比抽中佢紙條外既人殺

已經打亂左規則
所以我覺得就算知邊個抽中咩人名 都可以唔係佢殺
(已知真係實行左既另計啦)
菜奈連威脅都未收過
係咪又係人狼啲規則黎?俾人提水係受害者就即死
但又點神通廣大到知道邊一日通水?
諗唔通
但要殺甲野
最少要知道呢個人係乜水先得
而劇中就只有田宮、翔太同菜奈三個人知
如果劇中以外嘅人殺就實在太不合劇理
係呀 就係呢2個人既死搞到個交換殺人好奇怪

提水未必唔關事 久住本身唔知紙條名邊個黎 係nana講佢先知
同埋唔比問係唔合理 唔係餐廳老闆睇醫生 醫生都唔知自己抽中既人係邊個 (我諗係有人暗中安排佢地既相遇)

而且s1偵探組都有問人 先做到個表
正常唔會因為私下問紙條主人 而問個個人被殺/紙條名個人提早被殺

可能講到1999 sor
我地係咁諗合唔合理
一陣個劇本原來唔邏輯就笑死
所以都唔肯定 連殺既方法都唔太知

假設知係田宮做野既後輩 其實係咪真係好難接觸到/查到
有d人住左咁耐 知唔知田宮本身咩銀行咩分行

同埋威脅個度
已知殺明星係大陸妹個班人做 但查到去久住家庭背景同地址(又係阿差hacker查?佢地會恨心到放火燒人?)
醫生認菜刀係佢放 但放非法居留d紅字單張係咪另有其人?
其實本身都唔係咁合邏輯
呢個公寓咁多事...有d位正常cctv拍到 但個公寓好似咩都無
公寓外殺既又係唔會有天眼拍到
殺既方法
木下屋企牆度有張圖
好似係拮中唔知個肝定胃

我諗翔太查到既
黑手都可以查到
日本就唔知
係中國就冇可能 度度都有燈柱監視住
係人群中用唔知咩拮完人 仲可以輕易走甩 真係勁
突然醒起會長個仔救貓嘅時候,佢褲袋有條鐵冼,而浮田死嘅兇器就係比鐵冼吊頸死,美里夫妻都係條頸好似比鐵冼整死,最重要!!!佢哋都係微笑死,嚴重懷疑佢係大boss女主都係微笑死,可能都係同個仔有關
可能會長個仔一早就可以自由,一直監視大家
我記得警察話美里夫婦係從後割頸而死
重大hint個段片原來有一格閃一閃就冇左既提示

hint個段片其他地區睇唔到
微笑殺人會唔會係要佢地揀?
nana揀咗自己死翔太無事
奶奶揀咗自己無事其他兩個死
浮田揀咗自己死保住大叔同個女?
應該係吾朗揀自己同老婆死,保住呀媽?
為咗親愛嘅人死所以微笑

導火線可能就係兇手親人死了
eg 尾野既管理人/ 黑島既男朋友?/總一既...???
等中字既朋友記得唔好手快撳左d加密睇

來自手快快既巴打提醒
今次會記得打埋生肉
唔關事既 可能打左我都會手痕撳落去睇

好慘日語苦手要遲d先可以join討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞