[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
重睇咗第一集
佢地抽完張紙之後,有幾個人係望完紙就抬頭
田宮,尾野,洋子,美里
唔知關唔關事

諗諗下又好似係
so far覺得菜奈查嘅野係走得前過黑島塊白板寫嘅野
因為木下曾經同菜奈講過佢覺得管理員同會長之間係有啲野
但呢樣野菜奈好似無同人講過(?
如果呢個線索係真嘅話 可能觸發左大boss殺人滅口
都可能係翔太住院期間菜奈又知多左啲線索
我反而覺得係:
黑島覺得二階堂叫佢噴清新劑好似係嫌棄自己咁,覺得二階堂咁做好無禮,同埋自己好似無乜吸引力咁,係唔甘心先一直拖無即刻噴
黑島個表情似係覺得比人嫌棄(雖然好cute cute) 同忍仔唔係好識待人(呢個角色好似係會有個d類似一開始唔識溝通 但最後會同人可能交心咁 見佢都開始接受翔太)

我諗最後都無噴 我諗係劇情需要黎
啱啊,我覺得最後冇噴係真係咁啱有人㩒門鐘
兒嶋死會唔會係dj殺
兒嶋番外果陣扮聽唔到門鐘
呃過dj 話佢門鐘壞左
然後兒嶋死前倒數去到零果陣條友係敲門 唔係禁鐘
殺左佢之後就搬屋 (運屍/走佬?佢最驚果個都死左,反而呢個時間點搬屋咁怪)
第二張圖得一個人無紙咋喎清
得我見到張圖得浮田無紙
佢計埋菜奈都無
但張圖中面都無nana
係無 不過追返佢地下面再講係講緊浮田同nana
唔知係咪一定是沙和
特別篇既時候菜奈睇緊個本江戶川亂步小說就係講殺人然後取代佢身分既故事,唔一定係孖生,但取代佢身分之後會有對自己既利益(可能係好多錢,或者第二啲益處,或者就係純粋自己既過去發生既嘢,另佢唔可以唔搵個新身份)

小說入面的主角就係攞咗人身分之後,俾佢身邊既家人發現,然後主角殺咗佢,但最後佢都係比佢其他屋企人請既偵探查,佢偷人身分既事爆光,之後自殺。

我覺得佢呢本書小說既內容係同劇集有關, 有人既身分俾人取代咗,但之後因為俾人發現自己係用假身分,所以推遊戲等自己可以殺咗對自己不利的人
做咩學翔太劇透
咁上集二階堂咁用力咁索佢個頭 佢一定暗爽啦
黑島張紙係咪打直寫較暗左都好唔清楚
係既話即係田宮抽到?抽打直既紙又未知既得返佢

咁黑島係黑手既話就唔洗等田官講都知要殺邊個啦

Btw ig新圖算唔算暗示nana係翔太病床仲有戲
唔通講返佢昏迷之後既事?
菜奈套衫唔同死個套
即係死之前探佢既真係菜奈而唔係其他人扮佢老婆?
我諗好大機會係 唔會係著到咁nana feel既私服去探班啩
昏迷期間真菜奈有探過好正常既(12號入院>大約17號比人殺 ,有成5日)
嘗試整理同推理一下啲字條

直到現時為止,肯定左寫乜既有:
101 袴田吉彥
103 甲野貴文
203 田中正男
302 細川朝男
304 兒嶋佳世
403 山際𧙗太郎

唔肯定但可信程度高既有:
104 石崎洋子
201 赤池里美
502 赤池幸子

照劇情推理而又有一定程度合理性既:
402 管理員
管理員 吉村

完全冇資料既:

再睇返抽個方面,已肯定既有:

101抽左302細川朝男
203抽左101袴田吉彥
302抽左103甲野貴文
402抽左403山際𧙗太郎
403抽左203田中正男

唔肯定但可信程度高既有:
104抽左(可能係管理人寫既)吉村
201抽左502赤池幸子
304抽左(可能係尾野既)白紙

照劇情推理而又有一定程度合理性既:
103抽左202張紙(內容未知)

完全冇資料既:
管理人

淨返未match到既紙條有:
石崎洋子
赤池里美
兒嶋佳世
管理員

你用房號而唔係用角色名 我睇得好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞