[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
集集都有
我開始覺得有啲煩了
矣大爾我 矣大爾我
自己係屋企sad播都ok既 但今集同忍仔食火鍋都播.......
睇完新番外
黑島真係好撚正

不過呢件衫顯得佢波平如鏡
佢唔係不嬲都ipad黎咩太瘦啦
睇波就睇護士啦
今集我真係覺得大暴走
之前啲推理可以推翻晒佢
我覺得好有鬼呀
而家佢條支線好似完全同殺人遊戲無關咁
但無關 又會唔會俾咁多篇幅佢
其實有幾個point我諗唔明。可能我miss左唔知

1. 管理員死個幕。疑似係被迷暈後,由天台吊佢落去。當佢醒左以後,就會掙扎跌落街。做到吊佢落去既,應該得早苗(402) 同埋赤池(502)。但我見無人懷疑過黎點。

2. 兒嶋隻腳比人斬左落黎。放左係個golf袋入面?
我有無記錯個死法?如果係。咁佢身體其他部份去左邊?(疑點就去左501 佐野?負責幫手處理屍體?)

3. 如果醫生佢用梯由天台直落中國女屋企放把刀,係咪代表其他人屋企都可能有黎個擺設?新一集婆婆問主角有無一齊既果個人,再搭上生日會既反應。係唔係果個人就係總一,佢係殺左赤池既人,再由梯爬番落去?

4. 小空見到402門隙果個人應該係總一,但當新一集再回憶個一幕個陣,都係刻意遮住個樣。會唔會小空個陣咁驚訝望到既樣,並不是正常樣子既總一?

5. 總一應該一早知道果箱係有人頭?無記錯佢老豆第一次放個箱入屋係有牛皮膠紙,跟住翔太叫佢關開箱個陣係無膠紙,而且佢最尾仲檢查過個箱既鎖位,好似有d古怪咁。而且總一既反應異常冷靜。

6. 暫時死咁多人中,可能涉及藥物而死既人,有管理員,甲野,菜奈。會唔會同護士係有關係?例如佢同佐野或者更多人有聯繫,進行殺人後器官買賣?

7. 最後我都係覺得尾野係殺死菜奈既人。
因為佢要向翔太報復被拒絕既事。
而且菜奈死之前,兇手叫佢揀長頸鹿定中象,黎種講野方法好似尾野既風格。而且係兇手比翔太封信度,入而所講「最愛菜奈既翔太」,確實係翔太對尾野講過既一句對白。

Sor1999
個人意人罷了 未必岩
1.)天吊落去既話其實人人都有可疑 不過早苗似係有人同佢殺左管理員佢先 比人威脅殺山際
2.)其他部份說不定已棄屍,都有可能兇手keep住/根本無死(呢個可能不大)
3.) 赤池係5樓 除非有人開條梯落去4樓先得 唔係既話唔太成立
4,5)總一明顯有d反社會人格/精神有問題 睇過d講小學生/初中生殺人既日本電影 總一呢個年紀心理變態其實不意外
6.)甲野好似係比人利器吉中腹部
7.)打針既似要有醫療背景 但我覺得威脅同殺nana可能多個一個人行動

我都係1999同9up
3:婆婆講嗰個應該係it 男,菜奈送件衫比婆婆嗰陣係it 男話襯佢,而且it 男同佢不家咁熟入到屋都好正常。事後警察話赤池家門鐘有被人改過嘅可能性,it 男應該唔難做到

5:番外篇有講總一阿爸阿媽一擺低完個箱佢就開咗嚟睇,睇完仲笑

護士識打針
3完全同意 由上季懷疑到今季
超人人間體竟然做埋d咁既野
經過上集 好有機會

不過突然走個學過醫但最後無做醫療既人出黎都吹佢唔脹
你知啦 護士都可以突然係殺人犯...
Kuuga 係刑警弓神做埋殺人犯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞