[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
可能係 但係木下同住民邊個最熟 然後有人参考咗佢個idea?
佢都可能係幕後策劃/推動人
咁佢一係為咗殺某個人而順意去做某d嘢推動呢個遊戲
一係單純想搵材料完成本小說而策劃呢個殺人遊戲
後者好變態
一方面又覺得佢洗咗五年時間寫一本小雞鑑別師用書又唔會黑的去邊
我覺得佢唔似幕手黑手
係既唔駛執垃圾點推理邊個係兇手
我覺得木下應該唔關事,佢嘅作用應該係前段用嚟迷惑觀眾,覺得佢好可疑
但睇完第12集,我覺得佢應該純粹係一個鍾意偷窺人地隱私嘅八卦女人
TVB style
點解懷疑小空ah ?
睇完我覺得木下應該都有份促進呢件事既發展
但係殺人就應該冇佢份
唔知遲d仲會唔會講佢d 電話 ,見佢今集講到咁detail
睇完覺得get唔到咩重要訊息
不過佢寫個本「都內連环殺人事件」應該係喺殺人遊戲開始之前 唔知同game有無關係
如果有 咁提出遊戲嘅人會唔會係借鑑木下木小說 又或者係同木下合謀呢?
可能係 但係木下同住民邊個最熟 然後有人参考咗佢個idea?
佢都可能係幕後策劃/推動人
咁佢一係為咗殺某個人而順意去做某d嘢推動呢個遊戲
一係單純想搵材料完成本小說而策劃呢個殺人遊戲
後者好變態
一方面又覺得佢洗咗五年時間寫一本小雞鑑別師用書又唔會黑的去邊

紅字極同意
小雞鑑別到底係咩黎
小雞一出世 負責分雌雄嘅人
今集番外可能想人估佢係為寫殺人故事而策劃事件

但我都係覺得佢似想記錄如何係垃圾尋真相尋兇多d 寫返如何推斷公寓殺手
好可愛呀呢個職業
其實唔可愛
我有一個諗法 唔知大家同唔同意

就係房門之內嘅內容唔應該用作推理嘅材料
因為呢個類似番外編嘅內容係喺網上播 未必人人都有睇
如果唔睇番外編就會錯過咗真兇嘅重要線索嘅話
咁成套嘢嘅完整性就會打咗折扣
其實都係既 番外編hulu日本本地限定

不過當ig宣傳圖都覺得係推理素材既時候....
集集都20分鐘既房門之內好難當佢無野
如果跟返西七係孖生個套講法
會唔會個個喪禮就係沙和死左
另一個用左佢身分
但點變大佬就諗唔通
個個比白金既信封計返日子(見人補充:信封用係死者死後49天既法事)
即係死者死既時間應該早過男女主搬黎

所以都唔知關唔關事 要取代一個人 就算孖生都唔易
諗諗下個黑鞋人會唔會係黑島隻兵?
因為鐘意黑島所以跟踪佢
黑島唔鐘意佢所以成日用嫌惡眼神望住佢
仲利用佢幫自己殺人
同拎兒嶋隻腳去速遞

好慘
又等我FF下啦

黑島其實俾早川教授包養緊
所以佢一個女大學生都有能力住咁大間房
早排佢意外有咗早川嘅骨肉
早川要佢落仔 佢好唔情願咁照做
個喪禮就係為咗呢個未出世嘅BB搞啦
好大個腦洞
所以早川教授係boss
一個十幾集樣都未出過既人係 boss
觀眾接受到咩 即刻變爛劇
呢 d推理劇觀眾就係想估邊個真兇
你同我講一個差唔多埋尾先出現既人係大佬
咁第一季就冇左個意義 觀眾根本唔會估到
暫時覺得浮田無紙即係佢係殺人game以外被人殺
其實菜奈都可能係同浮田一樣 知得太多先被人殺
但係無可否認
一睇完欣怡果集番外就即刻可以肯定佢地殺左邊個
正編都有交代 所以不成問題
但其實菜奈知多咗D乜 冇交代過有冇

會唔會有D野係主角住院期間發生咗 菜奈查到D野
其實張圖無紙嗰兩個只係因為劇情無證實過有紙既存在......
根本就唔係啲咩提示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞