[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
好簡單,可能係個護士係比袴田玩完唔要既其中一個人。所以討厭佢要殺左佢?
第13話

我唔會話爛,但係我唔鐘意而家嘅路線。。。突然跑出個護士,佢根本同第一季冇關係,第一季佢完全可以睇成冇關係,引入佢令觀眾睇第一季嘅推理全部顛覆哂都得。未講完!劇情越發展越多似是而非嘅套路。其中最典型嘅係尾野,佢出鏡到而家都冇留乜野線索,但係佢送啲野、執個長頸鹿同埋個門牌,全部都暗示緊劇情。。。咁佢無非係大boss或者大boss嘅朋友,如果唔係嘅尾野出鏡完全係支持緊公寓被詛咒嘅思惟。我感覺係除左令觀眾疑神疑鬼之外,咁嘅套路根本係多餘。講白啲即係:留尾野咁多伏筆,如果到最後佢又係唔關事嘅,咁果啲伏筆唔通全部都係巧合?咁身為觀眾嘅我地,睇咁耐。。所有伏筆都可以係巧合。
大把推理作品都會有一兩個睇落好可疑但原來係清白嘅角色
哩套點止一兩個
我都驚個編劇整得太多伏筆但到最後解唔番或者直情無呼應到,難為仲要有咁多人花時間打深思極恐
睇完護士我已經唔想再推理了
希望大boss唔係第二章先出現嘅人
如果唔係套戲已經爛一半
睇完part1無左
好彩今朝睇咗
依家套劇明顯有兩條線,即交換殺人game的線和微笑殺手的線,微笑殺手好可能係借交換殺人game去作悪,相信劇集最後1/3係交待兩條線有交集位。
暫時我睇第一季的伏線都慢慢收緊,我又唔太擔心會爛尾,只係編劇鍾意玩煙幕彈(我亦真心希望唔好爛尾,要爭氣,NTV咁有心機咁有勇氣去開套原創跨季劇,會俾耐性繼續支持,今季黃金檔一部原創劇都冇)
睇原創劇真係好爽,估佢唔到,雖然下一集要等半個月
男主幾時同個靚女一起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞