[日劇][含劇透] 輪到你了 (あなたの番です) 討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
靚女=尾野?!
黑島不過佢應該同ai男一齊
如果你有睇今集房門之內
屌,再睇多十次啦
No offence但其實要出邊個係大boss大家先覺得唔爛

翔太雙重人格 黑島雙包胎又話太tvb
佐野 it男 西川 護士呢d又話第一季無咩鋪排
尾野 總一呢d熱門睇黎又會俾人話無新意(呢句無人講但我加)
唔通要開個田宮俾大家

說到底可能套野鋪到咁大
我地都對真相有好大既expectation
個結局有機會唔係遊戲參加者,已經係局外人。
除咗Boss嘅身份
最緊要係解答到啲謎團
例如點解Boss可以知道咩人抽到咩名
點解Boss知道甲野貴文係咩人

不過我相信個結局都唔會滿足到所有觀眾㗎啦
最新睇完唔知比咩反應
個人覺得無雙胞胎既黑島唔錯
雖然有巴打話黑島係大熱似撚觀眾,但係我真係完全唔同意。
首先,作為一套好既推理劇,兇手一定要係有足夠線索同鋪排等讀者可以自己推理出大部份行兇過程同誰是兇手。另外,兇手人選亦都要給予大眾一種「竟然係佢」既感覺。我覺得黑島正正係符合晒呢啲條件。所謂黑島係大熱只係你地不斷睇網上分析所得出嚟既結果。你仔細睇返咁多集既話根本編劇係無意放大黑島既疑點,甚至乎係刻意唔提。提如黑島傷痕無啦啦無左/性格轉變之類都只係好略略提過,就連佢寫紙寫教授都係證明左有其人就唔再懷疑係咪真係寫左教授落去。我會覺得黑島既疑點係有提過卻又被縮小。相反,編劇想造出嚟既兇手絕對係尾野,喺我眼中佢係因為太可疑而唔值得去懷疑。甚至木下/佐野/警察等等都被編劇刻意放大左佢地既疑點。所以明顯編劇係想大眾懷疑佢地多過黑島。
同埋如果網上啲人重睇又重睇集集都千字文分析都可以完全唔中的話咁個劇本都應該有啲離譜。

以上全屬本人鳩up
好同意你既講法,黑島其實好多疑點,但係編劇好輕描淡寫咁帶過
就以佢寫同抽既人為例,其實根本證明唔到佢自己係咪清白,某程度上佢同早苗好似(係殺人GAME入面)
但係如果你話佢係微笑殺人犯我又有保留,可能係幕後黑手既機會好大
微笑殺人犯都唔係黑手咁你覺得黑手係做過啲咩?
有一幕總一對住黑島隻腳吞口水,佢可能係戀腳癖
另外我覺得護士如果唔咁複雜既話可以係喺醫生被恐嚇既時候知道遊戲 之後幫醫生同錄音係為左威脅醫生
可以係後面操盤既啫

會咁講既原因係nana條片入面個兇手講明你有咩同你老公講呀

但係黑島其實知佢地根本唔係父妻,同埋依家又插埋護士依個局外人入嚟令到個變化大咗好多
醫生比人威脅個時知都唔奇 但點接觸個班阿差 同去一齊殺人就要睇佢點鋪排返啦
明星係上季都算早死個d 即係護士扮無知左好耐

隨時同nana打針都係佢
真係好輕描淡寫咁帶過咩
就計上集就算證實有早川教授 反而令人覺得佢似寫男友多 唔再懷疑個個係翔太
佢抽到既紙條就一直係個迷

係轉第2季前 咁岩同翔太一齊發現nana死屍都好引人懷疑
除左減低左雙胞胎論 其實都唔係好洗白
其實連田宮都有可能講緊大話
自佢醉心演技唔再理事件開始 佢好多野隱瞞左
今集頂佢......舞台劇想點同埋係咪已經出軌了
佢依點同正直好矛盾
佢裝cam一定影到啲緊要嘢
同埋佢抽嗰張紙都好可疑
出軌?
都無d咩出軌證據既 可能真係對戲呢
唔講出軌啦,只係講佢影到緊要野但係作為正義撚都唔企出嚟

可能真係閉關果幾日打通咗任督二脈
佢講一個無實名既人算唔算可疑就唔知

不過佢個做法似就算佢真係無殺人而紙條上既人被殺
其他人又唔知紙條上既人已死 佢又唔怕比人懷疑/猜忌

係自私d既做法 明哲保身
唔再參與先保自己清白

諗諗下佢上集同出軌女講個正直論 會唔會係想指交換殺人事件本身係樣唔岩既野 想明哲保身唔再參與呢件事
而佢既矛盾就係佢可能拍到有用既野但唔想交換殺人事件再同自己有關

可能1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞