[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
2080ti 用1080P 240HZ MON
佢果隻係27吋
你個FD 用AD27QD??
AORUS AD27QD 27吋 / KD25F 24.5吋
正常買得呢隻mon都有一半時間都係玩fps game 用左幾日 暫時冇咩問題 自我感覺良好
想請問宜家買 PG279Q 會唔會outdated?

但我又搵唔倒其他相類似 1440P 144 G-sync....
其實依家有咁多款MON,
買咩先係最感受到個價值?
HDR?
2K?
144Hz?
Gsync/compatible?
curve 21:9?

如果講budget又唔使成日去擔心推唔推到,
IPS/VA 1080P 144Hz HDR有gsync係咪已經好夠?
睇你需求再排咋喎 個個都唔同
我自己就Resolution>HDR>IPS>Gsync/compatible>144HZ>21:9
我覺得24吋1080p都睇唔到有粒粒,亦唔需要curve Mon
依個呎吋再投資HDR同Gsync好似更值
你個FD 27寸 係2K IPS MON 144HZ黎
我當初由24吋1080p換去24吋4k
升級感好大 有對比就會知24吋1080p有粒粒
諗緊買個2k mon
以下邊隻好少少?
Viewsonic XG2703-GS
Gigabyte AORUS ad27qd
ASUS pg27q

睇過review, rting 三隻差不多分數,要三選一,買邊隻好
機子野 有新買新 好似係
唔會
我見官網話用到你想買咪落腦場問下
我都未砌機
巴打俾你條砌機LIST黎 我跟你
然後再買返個 kd25f  
我果條係咁 你自己加加減減啦 我好多野都係舊底淨落
KD25F應該是新的面板唷, 會比PG258Q那些舊款來的好一點,
Gsync的話, 新款有 XN253QX 跟 NXG252R.
不跟了 底板都 5850蚊
https://pcmonitors.info/reviews/acer-xn253qx/
https://www.tftcentral.co.uk/reviews/acer_nitro_xf252q.htm
XN253QX, XF252QX
TFTcentral 跟 PCmonitors的評測這幾天都出來了唷
這都是新的TN款, 看來性能都還是有比舊款好上些.
我廢事成日換姐 直接旗艦唔洗煩 用二千頭果啲都ok啦
今日走左買gigabyte ad27qd
巴打 用緊咩 CPU同顯示卡??
我層次低 + 窮
唔岩我用 5850蚊底板
未砌, 但下星期買
I7 9700
And 2080/2080 super
希望趕得切super出

天哪 找了下, 所以之前說的資訊錯了
BenQ PD2720U 跟
BenQ SW271 都是 LG LM270WR4 面板

那非LG, 4K IPS HDR就這些吧

友達 :
PA32UC, PG27UQ/PG27UQX, X27/X27P, BM270, XB273K/XV273K
PA32UCX/PA27UCX/PA329C
CM7321K/CP7271K/CP3271K

夏普 : SW320

松下 : CG3145/CG319X/CG318
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞