[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
??
感你上面話夠玩lol 144 係咩意思

做左陣research 其實都唔係好明
想問下
Mon既Hz 係咪= 個mon 1秒最多可以顯示幾多格
FPS = 1秒幾多格

如果我個張卡唔夠個mon 勁就會唔順 (個mon 144hz 但我張display 推唔到144FPS或以上)
但如果個mon有 g-sync 就唔會出事?
因為我果張2060 係n 卡所以買free sync 既mon 都無用?

請賜教
hz = 你個mon一秒更新幾多次 144hz姐係=1秒更新144次
fps = frame per second 一秒幾多格
如果你fps>你個mon個hz 就會有畫面撕裂既情況發生 因為你個Mon跟唔上你個game既畫面 而g-sync/freesync就係為咗解決畫面撕裂而有既技術
相反你個mon可以144hz 但係行60fps 唔會有問題 只係會哂咗個Mon
屌下邊果隻算 平太多 差幾百就就話姐
原來2080 用唔到 free sync 2
應該話N卡用唔到Freesync 2,此功能只限A卡
啱啱買完XG27VQ返屋企試,發現全部嘢都好似打左格仔咁用慣4k係咪返唔到轉頭

你好 想砌部新機加個mon
爬下文 Dell U2417H 係咪算唔錯
只求睇野舒服 平時打下低楷apex
本身用緊philips 277e 睇野好光咁
連啲字都起格
budget below 2k
有無師兄知AOC U2790VQ 依款黃金高登賣緊幾錢
諗緊淘唔淘好
淘寶連埋運費應該$2200左右
我都揀左淘 不過唔係呢隻mon
嘩 多謝巴打 突然醒左
原來A卡叫 RX

AMD顯卡的等級怎麼看?
目前新款是RX5系列,等於一樣是看第2個數字
.RX550(低階) 約等於GTX1030
.RX560(中低階) 約等於GTX1050TI
.RX570(中階) 約等於GTX1060-3G
.RX580(高階) 約等於GTX1060-6G
.RX590(高階) 約等於GTX1060-6G
.Radeon VII-16G (高階) 約等於RTX2080-8G
GIGABYTE AORUS AD27QD
咁我2080 用唔到AMD FreeSync 2 HDR 只可以用NVIDIA G-Sync??
係唔係咁解??
有無巴打幫手答下
想問下大約香港會幾時有得賣定未知?
無喇叭唔係大問題我覺得 因為跟mon 既喇叭太差
插個藍芽喇叭仲好 又唔大
沒資訊吧 連台灣都不知道了
這類問題 可能自行問中央田會比較快吧.

https://www.price.com.hk/product.php?p=412066&gp=71

PG35VQ 被加到格價網了,
現在有三個店家資訊
PG35VQ 27800 ,其他國家都係賣呢個價
想快啲收到貨
想買隻24吋,顏色豐富嘅mon.
Eizo CS2410 是否最佳選擇?budget 最多3~4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞