[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
咁又係
PA32UCX 5/30 通過台灣 BSMI 認證

https://www.rra.go.kr/ko/license/A_b_popup.do?app_no=201917210000166892
昨天又通過韓國 RRA

應該真的快要來了
NICE INFO

https://www.ptt.cc/bbs/PC_Shopping/M.1561996690.A.171.html
PTT 討論中提到 關閉快速啟動, 可以暫時解決這個問題
巴打隻27UK600想放幾多 我有興趣
看了PA32UC實機 發現有顆粒感
有點受不了
怪不得pro display xdr 32吋就用到6k
而家出面4600?平一千你願意嗎
本身用緊2080ti 但得144 1080p mon
想升級去4k 144hz 既27'mon
上網睇過XV273k xb273k
定係有其他選擇?? Budget 一萬左右
感謝
推咩GAME 4K 144
lol
玩開踩地雷
玩呢隻用4k 會唔會近視加深
視力太好了吧 這樣不就該買27吋4K才更OK了.
PA32UCX也不見得顆粒感會比較少吧
不然要組MAC來用XDR唷
還好我連FHD都還看得下去呢
有對比才會有感吧
如果我一開始就用32吋4k 應該看不出顆粒感了
thanks bro 唔使了
點解PG35VQ個價可以貴34GK950G-B咁多?
大家都好似係3440*1440 , 一個VA另一邊係IPS,雖然200hz同120hz係有距離,但價錢差不多相差一倍,如果玩3A大作唔唔係玩太多fps game 大家點玩
https://displaysolutions.samsung.com/monitor/detail/1437/C27RG5
黎緊有隻240HZ既曲面27"
如果PS4,電腦都會用同一個MON
依隻點睇?
PG35VQ 用直下式背光 512個local dimming zones
對比度大大提升
咁退一步 如果2k 144hz 27' 有無好選擇
筆值有限 得3~4k
2k 144hz vs 4k 60hz係以下方面邊個好d?
1對顯示卡要求
2價位
3未來主流(4k係正式取代1080p? 2k只係過渡?)
4 主要普通上網睇片&lol,pubg呢d game
2k 144hz比4k 60hz好?
PG279Q
用咩顯示卡
打算買 2060/2070 super
如果曲面呢? Mag271cqr 呢隻好唔好?定有其他選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞