[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
主力睇戲買va,多用途買ips
你估個個都好似你咁有錢咩
依家27吋1440P 144HZ周街都平啦
我而家果隻就係IPS 有少少頂唔順漏光同IPS GLOW
同你一樣
ips睇片黑位 灰晒
諗緊換FALD IPS定VA
大家點睇Samsung space monitor?
想搵27吋 4k hdr 廣色域 求意見執相睇片,其次先打機
上網都搵左幾個選擇
pg27aq ( 不過100sRGB 未去到adobe RGB 未算廣色域??)
xb271hk (好似無hdr? 十億7千萬色 同PG27AQ 差唔多即係都未廣色域?)
27ul850 (得sRGB 99%... 好似無左UK 系列既紅角問題?)
vp2785-4k (好似有漏光, 但有99% adobe RGB)
sw271 (齊4k 99% adobe RGB HDR, 但貴)

想問問巴打們有無咩意見/注意? or 有無其他好推薦?
頭三隻無廣色域
VP2785-4K 高性價比
漏光隻隻IPS都有架喇 除非用MINI LED/MICRO LED/雙面板

sw271 quality 會好d 但貴
嗯 可能後面才有機會有 NanoIPS 面板的版本吧.
LG的NanoIPS面板產能好像也不太足夠, 要出價錢也更高就是了.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/ultrafine-4k
另外剛看了下, RTINGS 評測了 LG UltraFine 4k
2K IPS 144HZ 最新 AD27QD 冇選擇
睇岩左asus PG258Q 見新蛋平過香港買好多下,但想問下如果買左返黎,有壞點之類點搞?
3千幾蚊 會唔會係伏
想買2K 144hz VA 27"
上新蛋搵左幾隻
1. Samsung C27JG50
2. Viotek GN27D
3. MSI MAG271CQR
4. Acer XZ271U
點睇
想問下 XG32VQ 底座 嗰個投射敗家眼舊嘢有冇得買
如果有係邊度
你跳出香港望下外國既物價先

根本係香港所有野都貴得唔合理,所以而加香港人都唔係香港消費,一係網賺,一係儲錢去旅行先買野
咁又係 好多女仔 淘寶買野
汽車推推
同問
好似過百幾fps就會冇咗10bit 得返8bit
144 8 bit
120 10bit

不過性價比太高 可以接受
我就係ips轉va
初時唔慣va可視角
慢慢慣咗就冇乜嘢
但色水始終ips靚啲
你隻VA有冇廣色域?
得85% dci-p3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞