[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
用 2k 可以平時上連登睇啲字會滑啲
Display card : ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060 OC Edition 6GB GDDR6
CPU : I7 8700

想問下我既設備玩唔玩到2k 144hz ?
平時都係睇下戲 玩下lol, ff14, mhw
夠你玩lol 2k 144
你既意思係淨係夠我玩 lol 上到2k 144
其他game 就上唔到?

巴打有無邊隻推介
high唔算普通架喇
full hd 像素低4倍 用開4K 唔會睇得返full hd
2060俾盡行 2K 60
淨係拎你隻MHW黎講
平時打機大部分都係4kmon開2k/full hd玩,忍左大半年頂唔順
想問下

XG32VQR

VG32VQE

基本spec都無分別 係咪屌下邊果隻都得

因為平成千幾蚊

用黎打電腦game 用緊2080
1440p睇youtube netflix大部份嘅1080p片源
都會唔清 唔會爽啲
1440p係for打機 你轉1080p打就唔洗諗

你嘅spec玩overwatch追高fps
就果斷1080p 240hz一定ok
4000樓下budget就要揀asus 240hz freesync
加多少少就benq xl2546
or上dell網買aw2518h

Or aorus隻新240hz 冇乜睇過

Btw全部都唔係曲moon
我賣緊個xb271hu
1440p 144hz(165hz oc) ips moon
有冇巴打唔夠budget買新 會有興趣
有單有上門保養
新淨 冇花 100%work 冇光點死點
點會冇分別
貴嗰隻色域高D hdr靚D 有freesync 2
用2k/4k mon睇1080P片起格情況冇打機咁嚴重
睇片我覺得可接受 姐係好似你以前用1080P mon睇720p片咁咋嘛
有冇人用過薄嘅16”內嘅mon

淨係搵到淘寶堆移動mon
Hz 係咪可以自己教?
如果係既話都ok ge 玩mh果陣教番60咪得 反正好小玩
27吋 巴打有無介紹? 3500下最好
Aoc ag272qcx / msi optix mag27cq 如何?

yes
影片縮放比遊戲好幾億倍
你用唔著144HZ買144HZ MON黎做咩
HZ=/=FPS喎
買返1440p 60HZ MON算喇
千幾 差唔差在個色域 同hdr
至於用2080都用唔到free sync 2
玩PS4 pro 用el2870u好唔好
接受到可以嘅 最好比較下實物先
香港應該無display
無比較就 無傷害?
正如我唔敢去睇啲真HDR 廣色域嘅mon
好難唔睇
日日機不離身既電話有OLED 廣色域, HDR效果好過我隻IPS 電腦MON太多
好彩我仲係用緊ip6s姐
係度試下收27" 4k mon先 用黎做2nd mon, 60hz就夠

如果買全新27ud58平平地好似都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞