[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
2K 60HZ算喇
係囉,仲要唔係貴
有D心動
G-Sync Compatible
有無巴打試過京東買mon
穩唔穩陣
C27RG50 基本上純噱頭性過大, VA GTG跟不上240Hz,
整體液晶翻轉速度就是不夠快, 不值得去買

個人評價來說 27吋 144Hz FHD VA
最強應該是技嘉的CV27F

https://www.gigabyte.com/tw/Monitors/CV27F#kf
有HDR400, 有廣色域, 強太多了
意思係話 如果想買27' 曲面 144hz 既mon 呢個係頭一二名選擇?
琴日去左睇mon ips睇落光位靚過va係咪正常? both廣色域 係咪同panel有關 覺得ips既螢幕光自然d
有種眼前一亮的感覺
我想買隻240hz moon
kd25f 大家點睇 見佢新出
定係買番其實舊型號?
https://youtu.be/GYozXOAbfDo?t=259

【情報】技嘉發布三款強力螢幕! AORUS KD25F, CV27F, CV27Q.. 競爭力有強!!
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=523785

AORUS CV27F is BEST of 27" VA 144Hz FHD
有個消息告訴我 KD25F跟XF252QX是一樣的01.9新面板
但我沒有拿到能證明的截圖 所以要不要信就是自己的事了
我覺得是可以買 但很貴就是了.
如果香港有賣XN253QX, XF252QX也許更划算
但覺得也許等不到 根本不會進香港的機會存在
但又想2k
諗緊換pg27uq定pg35vq好
小弟想買個mon 比電腦同PS4用
電腦只係打LOL同啲舊mmorpg 睇下片咁
2500樓下筆直
ew277hdr
口痕問埋勁少少會跳到幾錢
冇 呢個夠哂
再上一係144hz+G-sync 但你唔玩fps game 用唔著
一係上2k/4k 但唔知你咩display card 當你推唔到
買邊隻最好?? 主玩射擊GAME
巴打 如果我用 AD27QD
顯示卡9700KF+2080 夠唔夠做??? 定係等埋 2080 Super先夠推??
2080同2080 Super 效能差幾多?? 值唔值得 由2080上2080 Super??
想用盡個mon起碼要一張2080ti
不過唔開盡effect 2080/super都夠
印象中2080同super唔係爭好多
但有時有啲game唔夠推就係唔夠推
就係爭嗰少少 冇得你唔上super
玩得高階卡就冇得講cp值㗎喇
冇話值唔值 你問我 我一定係叫你上super
自己睇budget喇
想問下 AORUS CV27Q 好啲定係AGON AG273QCX
原生xx hz同超頻xx hz會唔會有分別?
好 咁我睇下2080 super 會賣幾錢 再決定
前天買了Alienware AW2518H
我是在PG258Q XL2546這三部考慮

不過也想知道一下大家240hz會選擇哪一台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞