[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#27

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
今次好似係個panel有事
用用下成個mon會crash左
個mon咩制都冇反應
轉唔到signal又熄唔到
要抆走晒d 線再熄總制 重開先冇事
EW277HDR
ps4有hdr爽D
幾時買架
依家買 pg279q伏唔伏?
如果A記卡要換邊張?
岩岩換左mon,有隻used EW277HDR想平放,有冇巴打有興趣?
我都想知
有興趣
公司剪片加AE用慣左Dual Moon (兩隻24寸)
家陣屋企砌左機,但無咁多位雙MON
買隻LG 29WK500掂唔掂
未用過21:9 唔知好無用
屋企唔會重度工作,最多執下手尾,少打機上網多
budget 3000以下
Ev2450 同2451只係個低座唔同?
dell u3419w ~8000

lg34u98g ~6000

打機睇片整圖多用途

邊個最好
如果未來UPGRADE 電腦 應該係AMD 3700X + 2060S , 有打機, 但鐘意畫面令D (睇片)
1200~2000 Monitor budget

我之前用開23寸mon 想大小小
見d 人recommend EW277HDR 唔知係我budget 入面有冇其他算擇呢?

係咪都係用番1920 x 1080 定係轉上去好d?

未試過144hz, 但個人都係想色澤令d
大家會有咩介紹
我18年頭買乜事都無,真係好彩
即係我買個1080p 144 好過?
求意見
小弟想買隻32吋MON,主要駁fire stick睇,同埋做電腦主MON (視乎實物放書枱會唔會太大,如果覺得太大就放側邊做副MON)。因為我本身用緊24吋,公司用緊27覺得24升27差別唔大所以想升32,要求有以下幾樣,求推介:
1. 少打機,就算打都唔係FPS類遊戲,主力睇戲
2. 屎忽痕想試曲面MON,上網研究過話曲面沉浸感比較好,我平常亦坐定一個位睇電腦,所以曲面既反光問題應該唔大影響 (呢樣想請問巴打們既意見,32吋曲同平大家會點睇)
3. 由於用fire stick既關係,如果MON有喇叭最好,冇都一定要有AUDIO OUTPUT既插頭,唔係太想加轉插
4. 亦由於加fire stick同做電腦MON既關係,INPUT最好HDMI同DISPLAY PORT加埋3個,各1既話將來想加野要轉插有D煩
5. 偏好至少2K,主力睇劇睇戲,但4K OUT BUDGET,所以TARGET 2K
6. 由於好似1咁講,我少打機,平常電腦都係睇片,所以144HZ唔係必要,但當然有就最好,小弟DISPLAY卡係上個世代入門級產物,144應該推唔到,買得都係為將來UPGRADE留定位
7. 外型靚仔D
8. 價錢大概3-4K
係新強睇左幾隻:
1. (偏好) ASUS MX32VQ
原因:主要係外型幾啱心水,但75HZ同埋已經係年半前既產物令我有D卻步。
2. ACER ED323QURA
3. Philips 328E9FJAB
4. AOC Gaming CQ32G1
以上4隻新強都係ARD 3.XK
求意見,如果巴打們有更好既建議亦求各位賜教
中田已經有pg35vq
唔知法奧有貨未
我之前隻u2518d 又係類似情況
Sleep 咗之後所有制無反應
搞咗幾日又要拍埋片先肯換貨
有冇巴打用緊Lg uk600/850 ?
之前因為紅角問題上門換咗一次panel
用咗半年到又開始有紅角
聽講有問題個隻panel 以經停咗產
如果再換會係換番貨尾有問題panel 定換另一隻?
見到紅角好唔順眼
我換咗一次都係有問題個款panel
其實隻panel 係咪用得耐一定出事
yes
3年內換盡佢
唯有係咁
呢隻model 都出晒名
應該二手都無人接
lg算好啦 肯換塊新既俾你
Dell換返2手 出晒紅角照換俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞