『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
好似真係有CASE交左老豆老母出世紙彩本
當然有D人要求補交返正本,有D人過到骨(視乎幫你處理果個人)
至於你點做,就交返比你自己諗
BTW,你都可以比錢去申請父母出世紙既副本
1. 上https://www.gov.uk/report-a-lost-or-stolen-passport填表,之後會即時收到一個email

2. 我當時係同日收到一個 We need to speak to you about your lost passport o既電郵
即時打左去英國嗰邊,一開波問我攞ref. no. ,我話冇,之後就問我全名、出生日期同HKID Number ,問完後就同我講5個工作天會有人contact 我,同時會收到另一個“We need to speak to you“ 嘅email 但無需理會

3. 隔左幾日就收到個 email 通知我已經成功 cancel passport,中間並冇再收到任何電話
如果我係同兄弟同時申請, 佢要交父母結婚証書正本去, 咁可唔可以兩個人同一份件寄去一齊申請?
啱啱SEND左EMAIL 去問, 不過都想問下有冇巴打試過咁做
唔得
唔可以共用
唔係喎,我好幾個post之前記得見過好似得(唔sure)
同一個Package send過去夾封信寫明有部份文件係幾個applicant通用就可以
知唔知點解舊登個網搜尋搵唔返舊既BNO Post
要Google先有

利申舊登CD-ROM,見到最近有好多post都有BNO既Fake News
咪係囉
十兄弟咪renew成年?
想搵下舊登D post黎睇但係個search好似好廢
Google又搵唔齊
好詳細
問多樣野,巴打你網上填野Lost/Stolen時候有冇比舊Passport個number定係唔知所以留空?
解釋咗通常都唔會為難你
類似Case呢到都有唔少
你真係驚嘅咪去查囉
不過通常都係冇副簽彈返轉頭比較常見
除非你其他文件唔足,例如有正本唔交交影印本
杞人憂天
條友一早BLOCK左

見到你地係咁屌7佢好爽
又就爆POST了
多謝兩位
有既野已經準備好又搵左人填好countersign,順手有理冇理跟舊方法照入兩張相比HMPO做多重保障

隔多幾日先騰到時間去郵局
相真係唔需要
比嚟做哂啫
HMPO要多你兩張相比啲職員J咩
我好似喺美股post見過你
下個Post叫咩名好
yes I am
我就係咁諗所以有呢個問題,因為呢期先嚟renew好緊急 唔想再拖 (上星期先知原來我有
如果覆左我email再上嚟講番
中左身分證大法?
香港終局之戰
如果真係覆你唔得 咪屌柒佢囉
叫佢寄返嚟俾你再寄俾佢啲錢係咪佢俾
唔係呀 本身諗住睇下中唔中
點知直頭係有本喺屋企但屋企人唔記得整過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞