『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
加油👍
因為實在太多人知道中共衰野,呢世都唔會變,所以就算唔為自己,都盡力為下一代著想,於能力以內範圍內開多幾度逃生門俾下一世,當年都係阿媽係咁叫我去申請,話拎多本護照以備不時之需,仲問我係咪冇錢,可以俾申請費我...
以前中國出世嚟到香港就算住滿7年成為永久居民都唔會係英籍。
BNO身份冇得自動成為,要靠自己申請。
所以如果你係上述呢班人又想申請BN(O)就要先歸化做BDTC先可以再申請BN(O),
香港出世嘅人如果你兩老係生你嘅時候已經係永久居民,你一出世已經係BDTC,唔需要歸化,只需要父母幫你/自己申請做BNO
仲有搞清楚英國海外公民(British Overseas Citizen)係另一種身份嚟,但基本上同香港冇關係。
當年英籍香港人嘅身份係英國屬土公民(British Dependent Territories Citizen),
後期即係我哋依家嘅BN(O)係British National (Overseas)英國國民(海外),要主動申請成為先可以。

日本政府將BNO翻譯成英国海外市民明顯出錯
25-1-1996
想問下你地郵局話寄左HMPO要等幾耐先會話收到?
大家樂鐵板套餐$35
你用邊隻郵寄服務?我用掛號空郵,三個工作日就到,同一日status轉Joined processing queue..
睇你寄空郵定SPEEDPOST
96年稷講叫好貴架啦
唔係大快活咩
用speedpost呀
郵局嗰邊話28號到左但係HMPO就仲未轉status
公道講句,要講外遊方便(單講免簽)特衰直至到呢一刻為止呢,同BNO係差唔多(我都係咁樣安慰97後既朋友),一本可以橫跨歐亞兩大洲國家既亞洲地區護照除左日韓台星之外真係冇乜。但係柒婆如果硬推修例仲要過左呢...呢邊報導真係成真冇講錯啦
嗰Logo係大快活
Speedpost係咪等如EMS? 係咪快d安全d?
Speedpost係郵局自己加上去嘅品牌名
等於全世界通用嘅EMS

快啲+同掛號一樣安全
我係舊system時apply
5月中EMS寄去
上星期online問, 已經收到
但係依家轉左新system係咪下下都要online搵人問or send mail?
好心急唔知申唔申請到
小丑logo 係大快活
而家要$65
記錯sorry
唔係的

透過抵壘政策成為香港人,以及佢地頭7年內所生嘅嘅後代,都唔會係BDTC

呢d人係要7年後另外做歸化先可以成為BDTC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞