『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
Joined processing queue 11:03am on 13 May 2019
Documents received 8:24am on 13 May 2019
Use paper form to confirm identity 6:05pm on 22 April 2019
Ask someone to confirm your identity 6:03pm on 22 April 2019
Application submitted 6:03pm on 22 April 2019

唔知搞乜個Processing Queue 等到依家都未有Update
補充
如果97前嘅細路喺出世嘅時候唔係BDTC嘅established
係要靠父/母申請到BDTC之後,佢地醒水識得幫仔女入籍,仔女就可以透過BDTC by descent方法成為BDTC,再拎BNO
我早你一個星期寄到,呢兩日收到sms話會寄passport. 你可能下星期有
你本有係咪Lost Passport case?
屬於first passport application, 有連同96年發出嘅BNO寄出
我個Case的資料,23號到晒HMPO,29號已經批左。
DI係1979年先有,所以抵壘政策嚟香港嘅係攞CI。永久居民概念係1987年先有,所以當時CI唔係永久居民都攞到。
呢輪推得好快
證明好多忽然蝧蝈人
睇黎真係好隨機,都唔係跟所謂Queue
根據British Nationality Act 1981,香港出世,父母是但一方係已定居就有"established"出世紙,唔一定要係BDTC。已定居係指無逗留條件,包括永久性居民。
冇就冇,舊系統要我填一D祖父母資料我都揾唔到就空左,証明資料得父母既(不過有英屬香港出世紙正本+舊BNO)
我諗要視乎每個職員效率同每單申請繁複程度,不過我又唔明既然BNO身份係終身有效,只要曾經擁有就可續領,尤其是如果申請時並冇遺失舊BNO,基本上一換一就得,拎申請人父母甚至祖父母出世紙同結婚證明有乜意思?係咪俾唔到就有機會喪失續領資格?
其實個子女只要係established就可以直接申請BNO?
最後生都90後,搵下有冇老師FD續左BNO就得啦。老師算係最易識到既專業人士。
好易甩...我隻獅子下半身唔見咗大半
我相信係因為我地好多人既檔案冇電子化到佢冇咁易搵到,所以要俾足夠証據佢由0開始做過
睇返廿幾年前新聞到今時今日,香港人依然係最後一刻去申請護照,當然人數無咁多。

遲吓頭條: 市民蜂擁申請退支籍,入境處促冷靜並保證悉數處理
到日本唔比特區護照免簽自然大把人仆去申請
可能係啦,又或者當年接受首次申請時冇拎咁多資料 (印象中我只係俾父母身份證副本同自己出世紙正本職員,肯定冇問過祖父母資料),所以而家盡拎,申請人俾到幾多俾幾多,只要冇被佢捉到任何虛假陳述,最後點都會批申請..
原來bdtc可以by descent

我有個fd佢大陸出世
佢老豆應該有bdtc
咁佢黎到香港之後可以直接用呢個方法拎bno?

已經知道佢身分證大法中咗 佢亦都話自己細個拎過本英國既紅色文件(佢唔知佢個本係唔係bno)

我依家都叫緊佢整bno
問一問純粹係知道下佢老豆個做法同埋再肯定下姐
我估本bno以前由香港發出要交多d 野先易續,而家hmpo出bno去再續基本上交番本舊bno 就續得
係咪肯定係英國證件?因為以前有本回港證都係紅色,有個朋友早排同我傾開想續BNO,我問佢97前有冇拎過,佢話應該有,因為見到有本英式封面紅色證件,我叫佢望清楚,點知拎到出黎一望原來真係回港證..
死左link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞