『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
合資格就100%work
唔識睇doc?
做乜鳩搞回港證唔會出身份證
有時見啲人問埋啲基本問題都會補句sorry可能睇漏/講句唔該,呀,屌你老母你就咁放低一句垃圾問題,唔該都無句仲屌人態度閪?剩係慣用口解決問題而唔係用腦嘅話就繼續用廁板啦廢閪💤

同埋咩係咪一定要比正本,authority話要你唔撚鐘意比咪唔好俾囉,衰左輸錢之嘛,問乜鳩姐柒頭
你個個留言都係呢句,其實你係咪auto reply?
轉新系統之後d doc 係咪一定句曬D野先?
新系統唔洗交相啦已經,睇doc係參考但睇完有問題係咪唔可以問?
唔可以問問題呢度就唔係forum啦下話?
問句睇下有冇人知係咪得罪你啊
係架咩 sor
無心幫就無心幫
唔好係度移話題
唔識睇doc? Doc有寫身份證大法
寫哂出黎畀你哋睇叫無心幫,唔好話你伸心伸到要人餵,廢物特別多藉口,你嗰條問題新舊系統都係同一個答案。

如果你要呢度啲熱心巴打每日都要罰抄一次頭post或doc有嘅答案先叫做有心幫嘅,得,就當我哋全部都無心幫

反正有無心幫唔係你有資格定義,你繼續鳩噏都得
係 因為你俾錢之前
有一版係俾你做左declaration
所以唔洗聲明書
唔該曬你
黐乸線,伸手黨串過馬撚,仲要話份doc寫得唔好睇唔明。新系統既問題就話有機會會改左姐,條馬撚問個條問題跟本就doc有,跟住俾人屌仲要嬲嬲豬串返其他人。你個腦乜撚野事?
簡易續期資訊

HMPO申請護照網站
https://www.gov.uk/apply-renew-passport

如果對英文有閱讀問題者請到以下網站 :
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

新系統是沒有 declaration form 要列印 ( 如需要只有 countersign 表格要列印 )

如無特別指明,所有身份證明文件皆需要以正本呈上 ( 不包括香港身份證 ),如以副本呈上,HMPO將保留呈上正本的權利 ( 不包括香港身份證 ) 。 如你持有英國護照以外尚未註銷的其他國家護照需要正本或彩色副本呈上。

請用黑筆簽署所有表格 ( 包括 countersign [ 副簽 ] 表格 )

正常方式 ( 2004年或以後簽發, 但不包括 LOST & STOLEN )
表示不需要 COUNTERSIGN [ 副簽 ]

特別方式 ( 2003年或以前簽發, 包括 LOST & STOLEN )
表示需要 COUNTERSIGN [ 副簽 ]

選上面 ( FOR LOST & STOLEN ONLY )

PARENTS' DETAILS

舊護照資料 選填 ( FOR LOST & STOLEN ONLY )

付款之後會有位 download countersign [ 副簽 ] PDF

如果出現以下版面
開始時揀錯英國本土續領

所需文件 CHECKLIST :

香港身份證彩色副本 ( 雙面 )
舊 BNO 護照 ( 如有 )
地址證明 [ 英文 ]
Countersign [ 副簽 ] 表格 ( 如需要 )
Certificate of Registration - BDTC ( 如需要 )
Parents' Details 證明文件 ( 如需要 )

處理情況

最後HMPO寄出護照及證明文件後會照你選擇的通信方法 ( Email 或電話號碼 )送出護照及證明文件的追蹤號碼

新護照
收到新護照請檢查個人資料是否正確無誤

請用黑筆簽署新護照

Normal Observations :

Before Brexit

After Brexit

我不知道或忘記了是否擁有BN(O)身份,有辧法查詢嗎?

鳴謝高登會員 eclass 提供以下方法。

合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

以下方法只適用1986年或之後在香港出生,而且出生時已經是永久性居民 (請參考出世紙最後一格必須寫明 'established')。

你只能夠直接向HMPO遞交護照申請並繳付相關付用,HMPO才會對你的英國國籍作出審查。請留意如果最終HMPO發現你是沒有任何英國國籍身份,所繳交的申請費用不會退還。

如果你於1997年7月前未滿11歲並且未持有11歲-17歲人士香港永久性居民身份證或你肯定自己曾經持有一張沒有相片的11歲以下人士兒童身份證的話,請留意:

其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)前未滿十一歲並曾領取十一歲以下兒童身份證的話,由於以往十一歲以下的人士申請BN(O)護照必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,這是強制性的,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有BN(O)身份。 這項措施旨在於確保持有英國國民(海外)身份的人士在主權移交後繼續有返回香港的權利,以使護照內「The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number (XYZ) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.」條文有效。補充一點,十一歲以下人士兒童身份證是沒有相片的。

首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。

請留意此方法並不能完全確定你是否曾經擁有BN(O)身份,因為當年11歲以下人士申請香港身份證明書(CI, Certificate of Identity) 如從未擁有香港身份證者均會獲同時簽發11歲以下人士身份證,所以請你自行決定最終是否遞交申請。

如果你無法找出舊的BN(O)護照但只持有一本接近主權移交前簽發的身份證明書,可能意味着你並沒有英國國民(海外)身份。

如果是 Include Child 情況,你都會曾領取十一歲以下兒童身份證。
申請將會以 First Passport 情況 ( 特別方式 ) 處理。
需要 COUNTERSIGN

身份證明文件

出 生 登 記 記 項 核 證 副 本
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/birth-death/Application_for_Search_of_Birth_Records_and_Certified_Copy_of_Birth_Entry.html

結 婚 證 書 核 證 副 本
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/marriage/Searching_Marriage_Records_and_Certified_Copy_of_Marriage_Entry.html

登 記 事 項 證 明 書
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/hkid/apply_cert.html
Doc係未Update Established部份
佢就算睇完Doc又點會知?
你唔睇Doc就唔好當人唔睇Doc啦屌你老母
#1已經寫明睇完Doc唔明先問嘢
你咁搞法比人屌就遇撚咗啦
睇Doc咁撚辛苦你就唔好續啦
申請回港證需要申請身份證,呢樣嘢有冇都唔會影響你
你齊1997年7月1號前出世、淪陷前未夠11歲、依家身份證個括號入面嘅日期係(06-97)或之前三樣嘢,就去比錢啦。
你最好問埋屋企人細個有冇搭過飛機,陣間係回港證就
申請回港證冇連申請身分證
原來身份證大法都唔係100%work?
申請回港證需要申請身份證,呢樣嘢有冇都唔會影響你
你齊1997年7月1號前出世、淪陷前未夠11歲、依家身份證個括號入面嘅日期係(06-97)或之前三樣嘢,就去比錢啦。
凌晨又到薛巴出擊既時候
啱啱先返醒
8點但係出面仲係光
英國依家夜晚9點半先天黑
我已經分唔到啲人係曲線推 post 定直線伸手
我係Template個FAQ加左下面兩樣野
28. 如果成功續領新BNO,而美國簽證仍在特區護照點算?
http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen8
問 8. 我的護照已過期,但美國簽證仍有效。我需要申請新簽證嗎?
如果旅客持有一本有效但未附上美國簽證的香港特別行政區護照, 及一本附上有效美國簽證的過期英國國民(海外)護照前往美國, 或者反之亦言, 兩者在 技術上皆是可行的; 但請留意, 他/她在入境口岸面見移民官員時可能會有阻滯。或者, 為避免產生問題及阻滯, 他/她可以申請新的簽證在新的香港特別行政區護照/新的英國國民(海外)護照上。因為這是新的申請, 所以必須繳交不可退還的申請費用。當他/她申請時, 無論他/她是否獲發新簽證, 任何相同類別的簽證都會被註銷。
29. 我使用BNO外遊若同行配偶/子女並非英籍(例如只有特區護照),遇上事故英國領事館會一同協助他們嗎?
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/781770/Support_for_British_Nationals_Abroad_Main_Guide.pdf#page=7
第25頁
Who we can help in a crisis

> In certain circumstances, family members of British nationals (spouse/partner and dependent children aged 18 years and under only – we cannot assist other family members).
特別情況下,求助者的伴侶/配偶及子女(只限18歲或以下)都會得到得到英國領事館協助,但其他非英籍親友不會得到協助

係咪應該要加埋用藍筆簽左名都唔會有事就算簽左唔洗特登簽多次,由佢就得
如果連Passport Number都唔記九成九都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞