『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
之前係梵蒂岡寄張明信片返黎,一張郵票都要廿蚊港幣
廿幾年前去入境處辦理手續係好隆重既事,當時未有任何網上預約服務,要晨朝未開門前企門口排隊等入詢問處,去到詢問處對職員講申請乜,show晒備用證件佢睇,如果齊證件就俾個籌你坐低等,閒閒地等兩、三個鐘至輪到自己,萬一唔齊證件乜都搞唔到,惟有下次請早,去一去就最少冇半日時間,所以唔少人嫌麻煩都冇去。
唔出奇,英國本土裏面寄2本護照埋幾張紙都要£7.4
我22號晏奏收到hmpo話join processing queue, 要等幾耐先有下一個step,利申係英國本土renew
唔知㗎,官方答案:
https://www.gov.uk/renew-adult-passport
首先呢 人地份doc有講到呢樣嘢

當你冇睇/唔想睇,其實你Google下都知拎得呢本嘢嘅人係冇入籍BDTC。應該話大部份都係嚟自共産中國嘅難民,只係有香港居留權,居留權≠國籍。

BDTC有效期只係去到31/06/97
到期前冇轉BNO就

順便解答埋你個問題
你就好,我申請續領時系統要埋我祖父母出世紙同結婚證明,我心諗佢地死晒幾十年,見都未見過面,有d係大陸結婚、有d我連佢姓乜名乜都唔知,更唔好講出世紙同結婚證明,就直接解釋,仲有父母已過世問唔到任何祖父母資料.... 而家仲queue緊,希望成功續到。
老婆本bno 已收到,講下啲大家比較concern 嘅點
1. 無交任何內地grandparent 證明文件,只提供姓名
2. 內地出世父母結婚證書為雙面彩色影印,中國的證書無英文字
3. 無父母世紙
3. 老婆香港出世,出世紙底面彩印
4. 老婆身份證唔底面彩印
5. 交正本銀行statement 
6. 特區護照全彩印副本
7. 副簽係BNO 香港朋友

希望幫到下大家

btw 我嗰本仲未有消息,明明一齊寄
副本戰士
竟然冇比人彈
廁板洗鬼影印 咁鬼貴仲要彩色 直接成本寄過去算啦
公司印
做big4
+1
反正都過撚咗期
反正冇用 唔見咗由佢
因為有人試過仲係學生幫人副簽Rejected
依家咁多要副簽 前兩年全家續一個都唔使副簽
咁又唔會搵學生幾個朋友都過30
就來兩星期 過多一星期
彩印出世紙同結婚證書都得左
想問下如果識人係專業人士但本BNO過左期,佢可唔可以做副簽人
但我undergrad嗰陣幫fd簽又過到
一時時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞