『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
佢咁講,我咁聽,反正對我冇害,無謂對佢有任何質疑而傷感情,至於佢當時係去入境處還是駐港商務專員公署,始終廿幾年前,我唔排除佢都記錯申請地點,隨口就話入境處.... 至於日期,因為同佢個女生日有關,佢應該唔會記錯,不過既然解釋唔到點解BB未出世可以加名,大家當我冇講過啦,從我層面純粹分享,真心冇呃大家。
你其實上網申請未?版面有講對於張相基本要求,之後佢會list出你需要寄乜俾佢,正本定副本... 跟佢要求做就得,因為人人情況有分別,系統要求提交supporting documents都唔同。
係, 未出世嘅BB係可以加簽,可以入落老母個本到
快到
我信你唔係有心想誤導我地只係純分享

不過我諗你個source有問題姐
你又試過?
名同 HKID 會填咩
我幫朋友副簽個時佢身份證係(06-97),但係佢係9月出世
呢個唔知 當時人唔記得 佢02年個時續過一次,所以我連佢BB相嘅BNO都未見過
未,入左幾個step之後停左
因為睇doc話最好準備定材料先
而且係用手機搞
等老闆ok左就搵日放工搞左佢

嗚哇

頭先第一次玩個webchat

佢話

All passports have been printed yesterday
哦,其實於正常光源下、搵幅純白色或淺灰色牆做背景,用手機影張唔笑既證件相就得,再upload上系統,佢會幫你置中同適量裁相,之後會俾你preview問你是否ok,唔ok可以重新upload,大概係咁,仲有,你唔想自己影的話可以去證件相鋪頭影,同佢講明要softcopy,拎返屋企upload上系統又得!..... 我當日申請時唔知已經轉新系統,仲on99走去鋪頭影完要半打hardcopy,到上網開始申請程序至知改為upload相,唔需要寄hardcopy過去,就用手機翻拍hardcopy up過去。
Status仲係queue!
幾時寄架
又要等下星期一 戰火先再開
20號 speedpost 22 號到hmpo

全家都唔係first application

只係寄4樣野 declaration form, evidence of address, 舊passport 同兩張相
咁師兄你朋友個case同我朋友個女相同,佢個女大你朋友一個月,唔知全港而家有幾多呢類BNO持有者呢?
明明我4月中先申請 但係ref 無pex無得online track既
竟然有D咁既事
點解仲要寄相?
唔係upload上去就得?
ID copy同passport copy都唔駛?
話說address prove用信用卡結單會唔會唔得?
手上唔見有其他用得
我舊system果時申請
所以我一向理解BNO既included child係包括懷孕媽媽肚內BB,只係以往冇接觸過,直至認識呢個女性朋友,講起BNO話題至真正接觸到。
我自己係用bank account statement 嘅 屋企人全部都係政府信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞