『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
大陸出身,填表時有寫
想問下當年抵壘政策嚟港嘅香港人係申請咩嘢護照出外國?
佢地係咪可以申請歸英之後再申請BN(O)?

右手邊個本?
我bb樣無副簽都得,嗰時禁咗認唔到樣,佢要我副簽,我無簽就咁寄去都無事
你幾時續,我4月頭續佢地要我補
BDTC?唔係香港出世都拎得?
應該係一開始拎DI (俾非永久居民,但係又唔拎得原有國家護照嘅人用)
之後做咗永久居民再拎CI (俾永久居民嘅非英籍人士)
然後選擇再歸化英籍 (BDTC) 就可以申請埋BNO
幾年前?
我嗰時係連特區全彩一齊寄過去
真係搵唔到副簽先博
https://m.youtube.com/watch?v=K8YbPtWBn2o

係咪啫係條片方法已經唔work?
我嗰時成本特衰正本寄過去
住夠7年+申請歸化先會有
香港出世都要係父母是但一方有BDTC status先會有"established"出世紙
『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速
https://lih.kg/MHOQkV
咁97前父母申請香港出世子女BN(O)
係需要父母其中一方有BDTC?
定係就咁有永久居留權就得?

我4月中申請寄,4月尾收到我d文件到依家都仲等緊
有機會個 officer 認為唔需要所以冇事
BDTC
即係有三百幾人到期無去續期. 1997年至今廿二年, 當中唔少bno人已經死咗, 我當每年死一萬個bno持有人和bno到期但未續o嘅人, 廿二年死廿二萬, 即 380-22= 358萬人, 仍然可申請續期. 但合資格續期人數, 必定每年少過一年.
Google BNO ETA
第一個廣告result就係,中文網黎

Or PM me
連登鬼有PM
喺英國國籍法定義
永久居留權 (拎ILR) 同 國籍 (拎passport) 係兩回事
97前仲有好多有香港永久居留權嘅人拎CI係因為佢地冇去申請歸化
short q 左

tg: @ckcheung68
我嗰本都收到sms 了
我同老婆唔地方係,我父母張結婚證書係香港嘅,都係彩印副本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞