『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
同你一樣 岩岩打左電話去 佢地office好似其實都唔係好清楚 原來人地online report lost係會收到email要打返俾佢地.........
但我頭先report完lost冇見到呢個post
直接已經申請左新一本 俾埋錢....
本身見到有人講照交埋份LS01就算 但而家同佢講完電話又怕未必得
而家唯有等佢覆返我再睇下下一步要點做
同埋打完去 又收多封email 內容差唔多 但叫我打過另一個電話號碼 (但今次呢個號碼 星期六唔開工..)
其實以依家個情況嚟睇
LS01張form係咪已經冇用
你打完第一個電話佢冇提你會收到第二個email,但唔需要再打去?
我嗰陣打去個staff有提我,我冇按照第二個email指示打另一個電話(本身都係話要within 2workings days) 然後過多兩三日已經收到email :The passport that you have reported as lost or stolen has been cancelled. Your reference number is xxxx
咁姐係你收埋第三個email,就叫做完成左報失,跟住就可以正常申請bno?
btw第二個email個電話係: +44 1733 898 763,係咪同巴打你第二封email一樣?

我打完第一個電話 佢淨係話再contact我within 5 working days,冇提過會再收到email......
都有可能係我自己冇聽清 因為原本第一個聽電話既男人英國accent冇咁重 我都仲聽得明 轉左第二個女仔 就真係聽得好辛苦
請問巴打係咪寄speedpost?
yes
答一句好嘥你時間?
比錢啦
speedpost通常都2日到
睇doc好嘥你時間?
答一句就幫到人解決個問題孤鳩寒
你最好問埋屋企人細個有冇搭過飛機,陣間係回港證就
申請回港證冇連申請身分證
答完緊係會講唔該啦
睇完有問題姐係你份野整得唔好囉

不過而家唔撚洗你答
有人好聲好氣答左我無你地班child登仔d閪態度
唔識睇doc?
我舊系統,今年2月續,用渣打銀行信,前中後英信,都無問題
我依家等緊呢個 email
用啲英國有嘅銀行好少會打回頭
如果你用香港細行嘅信就...
我 online apply 咗 lost 之後 收到第一封 email

打去 +44 300 222 0000 問完野叫我等

等咗一個禮拜

我無收到第二封 email

+44 1733 898 763 直接打咗俾我

佢又問 d 野 之後又係叫我等

依家等緊 唔知等乜野
前兩日交左準備寄文件去HMPO,我用新系統申請既
睇google doc 見佢有一項係要交"已簽署的聲明書",但我搵極都搵唔到佢有呢份野比我簽,想確認一下係咪新系統冇左呢樣野?
唔該曬各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞