『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
O晒咀...
有師兄教過,其實上香港圖書館網頁預約借本書,佢本書準備好會寄封通知信俾你,咁呢封已經係政府信..
各位巴打 我今日經巴打點醒查實左自己啲文件後發覺原來有機會申請得返bno
咁我去左官網用新system搞
揀左lost然後打埋email同電話
佢岩岩email覆我要我兩日內打去英國同佢講
咁點算 真係要打IDD去
Id 果方面
我係renew bc 嘅
BC
佢叫我打去 我冇理佢 然後我skip咗呢個再申請多次,而家佢叫我 身份証+passport+副簽+address prove寄過去 今次仆街了
交晒錢?
搵下有冇得改?
冇就要代英女皇多謝你果百零鎊
交呢d 資料有咩問題?
真係Established?
真係
我得張出世紙 然後最右邊好清楚寫明係established
難題黎啦 岩岩用skype打過去 電話聽英文對我黎講真係好難
幾經辛苦比左基本料佢 佢同我講個email入面係應該有reference no 咩pex no咁
但我一個數字都見唔到
結果佢叫我再交過申請
但我見上面位巴打話一交就要比資料
咁我係咪唔好搞住
唔係唔想信你
有冇問佢影張相(Blur個人重要資料)
叫得你俾料唔係已經完成左申請?
佢意思係要你另外再申請過?
又要多過成千蚊
pex no要俾埋錢先有
交哂錢啦 等埋份副簽form就可以寄過去

係咪收得皮
我仲係cancel咋喎
禁晒之後佢就話等email或者電話通知我cancel or not
我仲未比過一蚊架
唔怪得
對方個印度佬咁嘅口音都話唔明我講乜 唔明點解無no比佢
唔出奇,當年好多野都係唔行電腦。人手野一唔熟程序就會出d類似嘅例外
我識個阿媽但唔識個女,況且人地都廿一歲女,唔想搞人喇,陣間被誤會我唔信佢盞傷感情,或者我等環境同氣勢配合再問佢,但唔可以強求。
即係又交錢申請多次?萬一佢有紀錄在案,等你電話補充資料,你再申請多十次都係面打去,況且咁做反而惹人懷疑點解你第一次申請未完成,又再申請...
或者試下唔理佢照行返報失個程序寄過去博下反正錢你點都浪費左
我第一次申請果陣仲係舊system, 同埋未俾錢
咁正常佢lost得就唔會有passport no.唔會對到號既
我都諗住咁 到時有update再喺呢個post講返當係on9仔警世文等人唔好咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞