『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
唔好意思, 想問少少野
其實可以冇交副簽搏下寄去英國先?會唔會怕HMPO彈回頭?
PS:BB轉成人passport,06年過期, 6歲小童樣,文件齊全
咦,改完個名即刻好聲好氣左喎,不過條問題一樣咁柒
點解可以成日問啲個system寫得咁清楚嘅問題
個腦究竟放乜
薜巴好善良

多謝啲人曲線推Post
今日會唔會1001到呢
冇錯

第二個email入面個電話都同你嗰個一樣,個staff有講明會收到第二個email但無須理會,佢地會喺五個工作日內聯絡我,但我嗰陣最後冇收到任何電話,隔幾日就收到email話完成報失
巴打介唔介意詳細少少講下報失個流程,可以遲D比巴打加返入個doc做參考
一開始填完Reporting it Online就要你第一個電話
電話內容佢大慨問你D咩問題?
到你收到email話你已經完成成個cancel手續會有返個reference number比你?
唔會彈
唔好咁衰啦
咁彈個定義係咩先?
係咪就咁omit PEX果行就得?咁樣啱嗎?

HM Passport Office
INT-E
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP
UK
本身乜護照都冇,連特衰都冇係咪唔使寄返去UK?
寄hkid copy , 地址 , 或者佢叫你交咪加埋出世紙 父母嘅文件囉
特衰就不需要專登申請去寄
ok thanks
對住啲咁撚串嘅,叫佢直接睇HMPO嗰份冇咁清楚嘅doc之後趕撚佢走就啱啦
加埋囉
有無人試過唔交老豆老母出世紙
https://lih.kg/iagqLmX
有人話90後預左冇BNO
仲話BNO當年得幾十萬人有
97前有8成半人有資格申請
救撚命
點解要唔交?
唔想交正本就睇Doc/FAQ啦屌
巴打其實唔使同班人勞氣啦
開始發覺有人特登開啲BNO post引罵戰,搞分化。尤其係連登好多心智未成熟嘅人,好多人睇上腦開始屌BNO holders打飛機之類
已經睇完一次

FAQ:
其他你的聲明書檔案內附之清單有列明需提交之額外文件。(例如改名契,出生證明。有部份人士可能因久未續領護照而要求申請人提交出生證名或父母之婚姻證書正本,但這些文件其實往往未必HMPO職員真正需要你提供,你可以暫且略去此項。但HMPO有權要求你後補該/該些文件,請自行衡量風險。)

所以我想個有無Case係真係需要後補

唔係所有父母都咁通情達理 肯比份重要文件你郵寄去外國
我咁睇,太多人放Fake News點都要出下聲。
好似啲人話BNO冇撚用,旅行出事英國唔會理你 etc.,呢啲假資訊真係害死唔少人,搞到好多人冇咗個身份傍身,好似上面幾個身份證大法嘅巴打咁,屋企唔係扮冇攞過又唔記得,有時真係多得呢啲Fake News唔少。
睇Doc呀
第22頁最底
巴打咁辛苦整合晒D資料出黎好心你地睇下啦hi
有人係要補番
出世紙可以你去幫你屋企人拎張新既去寄

你亦都可以彩印加寫cover letter解釋冇正本既原因
之但係用呢個方法hmpo依然有可能要你比正本
Btw 係份doc禁ctrl+f 搵係咪真係咁難
有case需要後補 有case唔需要
睇幫你renew嗰個人
兩年前冇咁緊 今年年初越來越跟正程序做
自己追post揾case連登(38) 個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞