『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速

1001 回覆
44 Like 1 Dislike
未有一刻喺英治時期生存過都居然有得拎bno又真係難怪大家都唔信嘅

Btw希望你有朝一日真係搵到證明俾大家睇啦
支那除咗呢樣仲識啲咩,最叻偷呃拐騙
支那政權本來就係偷呃拐騙得返黎,我經常拎佢1949年立國前黨報喉舌社評出黎當笑話睇,當時未呃到政權,講得好動聽,但如果而家上大陸宣揚又分分鐘響成顛覆國家政權,好撚痴線!

https://zh.wikiquote.org/zh-hk/%E6%96%B0%E5%8D%8E%E6%97%A5%E6%8A%A5
是要徹底地、充分地、有效地實行普選制,使人民能在實際上,享有「普通」、「平等」的選舉權、被選舉權,則必須如中山先生所說,在選舉以前,「保障各地方團體及人民有選舉之自由,有提出議案及宣傳、討論之自由。」也就是「確定人民有集會、結社、言論、出版的完全自由權。」否則,所謂選舉權,仍不過是紙上的權利罷了。
《新華日報》1944年2月2日
信支那領事館
謊言重複一千遍就是真理
支那除咗呢樣仲識啲咩,最叻偷呃拐騙
支那政權本來就係偷呃拐騙得返黎,我經常拎佢1949年立國前黨報喉舌社評出黎當笑話睇,當時未呃到政權,講得好動聽,但如果而家上大陸宣揚又分分鐘成顛覆國家政權,好撚痴線!

https://zh.wikiquote.org/zh-hk/%E6%96%B0%E5%8D%8E%E6%97%A5%E6%8A%A5
是要徹底地、充分地、有效地實行普選制,使人民能在實際上,享有「普通」、「平等」的選舉權、被選舉權,則必須如中山先生所說,在選舉以前,「保障各地方團體及人民有選舉之自由,有提出議案及宣傳、討論之自由。」也就是「確定人民有集會、結社、言論、出版的完全自由權。」否則,所謂選舉權,仍不過是紙上的權利罷了。
《新華日報》1944年2月2日
今日嘅我打倒昨日嘅我,自欺欺人
所以我討厭每個站於暴政一方、擁護暴政既陷家剷!中國變成今日,完全係呢班陷家剷造成!
【聯署】
*反對《逃犯條例》修訂,向美國白宮遞交聯署*,如人數達10萬,白宮就必須回應。

https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom

請聯署及廣傳

廣傳,廣傳,廣傳 -> 好重要要講3次

經過大家3日以來嘅不斷轉貼,已經由33500票大增到64300票喇,大家繼續努力
算慢喇,個簽名運動15/5開始,我於Facebook同唔少討論區都經常見人轉載,如果香港人肯上心少少,10萬個簽名一定好快爆,根本d人連打幾隻字,做個email verify都懶,更唔好講要企出黎抗爭,所以我幾年前對香港已死心,冇晒期望。
英國本土Meme

邊個上同點拆
我提議Doc身份證大法部份加一個小TL;DR
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

其實好多香港人都應該合乎上面要求
但係屋企用唔同嘅原因阻止佢哋續BNO
啱啱先係公海釣到幾個case返嚟
Match晒上面要求但係屋企人話冇用冇申請過
唔知「支解」快定「聯合王國瓦解」快啲?
Match晒但屋企人都話冇申請過,我覺得似屋企人忽然愛国,又或者嫌麻煩唔肯借證明文件出黎,近幾年身邊唔少朋友因為想續領BNO同父母嗌大交,原因不外乎問佢地借出世紙、結婚證書之類,老人家唔肯借之餘仲反屌做乜唔用特區護照,冇果樣整果樣之類......
佢係lost case又唔報lost交唔出護照
推多次
我係咪要重新交多次LOST REQUEST
驚做多左比英國屌/懷疑
恭喜晒
你係個電話度係咪已經交代左你個名、生日日期之類既info?

咁應該當你報左失?
你應該可以去揀"I've cancelled it"?

利申自己當年都係報失但係蕭系統
有用過新系統報失既巴打記得講下
第一次個聽電話既人問左我拎生日日期同全名
之後佢幫我駁左比一條友
然後條友就再問多次我個生日
跟住就問我PEX NO. 我比唔到之後就收線
咁我應該揀得上面個欄? 個新SYSTEM同舊相比太多唔同好驚揀錯野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞