歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
1有冇裝顯示卡driver
2check下打機時顯示卡有冇overheat
3check下ssd hdd有冇100%
4check下上網順唔順
5你幾多gb ram
想問點整風速
afterburner
部電腦開開下會迅間斷電
然後會開唔到,無畫面,但風扇 cpu會轉,但2秒內會熄,然後有機會自動重開,但依然無畫面,有時候畫面會寫“enter sleep mode”

點測試 mb 定 ram壞
利伸:拆全部ram,然後開電腦會嚮嗶嗶嗶。係咪證明mb無問題

ram我有2條,一條條試都係唔成功,唔通真係可以同時壞....2條team group ddr4 8gb
嚮嗶嗶嗶係話你無插RAM
插返RAM,蚊走CPU 供電睇下會唔會長轉唔停
你個情況似底板壞>RAM壞
仲有咩野買
試下先,多謝師兄
可能係ssd問題, 可能係ram , 可能係cpu , 可以係物理加速, 可能係driver , 好多野都可能lag, 你要自己開工作管理員睇吓係咩事先
似係火牛壞, 或者底板壞
部電腦開機時冇畫面 會嗶嗶聲響 5聲短嗶

打開機箱睇過 cpu風扇都正常運作

試過逐樣野拆走開機試 都係嗶嗶5聲咁響

呢個情況係咪多數數壞底板

利申唔識 都係估估下

有冇ching 好心解答
重裝cpu, 資料顯示你粒u gged
點樣知係cpu, 而唔係mb?
google search 咇咇聲,有表比你對
電腦插hdmi連電視開機入windows冇畫面 但bios同安全模式又有畫面 知唔知係乜問題?
我已經試過換hdmi 都試過轉第二部電視一樣係咁 琴日用都冇野 頭先就係咁
試下入safe mode 睇下有冇畫面
入到safe mode ddu display driver 再裝過
好多都變左! 同埋我一直個解析度都係1920*1080 頭先開機就變左1366*768 而家又唔俾調較
入到SAFE MODE代表 用緊最基本DISPLAY DRIVER resolution 果D唔洗理住
DOWNLOAD個 DDU 先uninstall 舊driver 再裝番新driver
電腦白痴 DDU係圖呢舊?
要剷邊個driver?
https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
uninstall 你用緊果張display card 品牌driver A/N
之後再裝過
得左 唔該巴打
都有可能係mb既cpu系統壞,
你可以用另一塊板試。

或者係火牛既cpu供電壞, cpu冇電。
cpu本身系唔會壞,除非你超爆粒cpu.
或者cpu針腳斷,或者用汞導熱等等。
部電腦突然上唔到網
但係電話 ipad可以用wifi上到
診斷完話 您的電腦似乎已正確設定,但是裝置或資源 (DNS 伺服器) 沒有回應」錯誤訊息
跟曬佢d指引做都唔得
Cpu好熱 原廠散熱 打機(r6 pubg csgo)會去到80度 上網就40-50度 點解決 部機前日砌
重插LAN線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞