歡迎問電腦問題2

1001 回覆
0 Like 14 Dislike
唔夠ram (正常) , 虛擬記憶體不足。

咩係虛擬記憶體? 就係當你唔夠ram用果時, windows會用harddisk當ram用, 係會慢左好多, 但至少唔會hang機。

你右鍵我的電腦去設定每個drive既虛擬記憶體, 一般windows 10 會用到10gb ram

我32GB ram都係長期有22 GB空住冇資料。

如果打d大作 , 可能要set高d虛擬記憶體。
win10要用10gb ram
入唔入到bios?
入到既話可能係ram既設定有問題,
可能係你用左2種唔同既ram行雙通道,
可能係bios reset左ram setting. 用左錯既defult setting
4g左,佢應該太多垃圾後門
用緊 ryzen 5 2400g 256gb m.2 ssd 8gb ram
牛用緊 Corsair vs450 450w
想加張 1060 打機夠唔夠力
1660/1660ti
1060舊貨
有相熟朋友平放1060 所以問下夠唔夠力
定係 1650 好啲
梗係1060
未試入唔入到bios

兩條ram 一樣

不過啱啱冇理到部機,返嚟變咗藍畫面 你的電腦未正確啟動

係咪要試下入進階選項先呢?

我見有啲網教人㩒重置電腦,有啲又教人㩒系統映象恢復
另外想問問 電腦可安裝記憶體 佢寫住8gb(3.98 gb可用) 應該點搞 已經試過唔通ram組合插法 我係win10家用 2條4gb一樣嘅ram
Thanks a lot
另外想問問 電腦安裝記憶體 佢寫住8gb(3.98 gb可用) 應該點搞 已經試過唔通ram組合插法 我係win10家用 2條4gb一樣嘅ram
Thanks a lot
係開左5 隻 game , firefox , 防毒, 之後既 所有 未寫入資料。
計 綠+深藍色+...除左天藍色以外既所有ram, 都只係10Gb
隻牛唔夠力, 基本上, 所有要加pcie 6 pin電既卡, 至少都要550W
點解唔用A卡
你個名
可能係harddisk壞道 或
ram設定唔穩定
係咪會夾d?
底板紅燈長著 load好耐先入到windows
重裝過windows問題依然存在
全部線同硬件都重新插過哂
u are using 32 bit Windows
用64 bit系統。
咩係64 bit? 同 32bit有咩分別?
嗱, 記憶體, 對於cpu / 作業系統 黎講, 係有一個地址名,某地址 儲存左某資料。
當然,地址名係2 進制。
0同1 , 依家問你, 32個位既0 同1 , 總共有幾多種選擇
咁當然係111.....11 .32 個1
即係2³²咁多種, 即係4x2³º咁多種。
2¹º個byte叫 1KB , 2²º=2¹º個KB叫 1MB.
2³º=2¹º個MB叫 1GB
咁地址數目極限就係4GB啦,
因為一個地址儲存1byte既資料。所以係4GB.
咁64 bit系統 , 地址極限係幾多? 好簡單, 就係2³²咁多GB , 即係4x2²º TB......
算啦, 唔好理咁多, 知道要用64 bit系統就夠啦
我係用64bit啊巴打
harddisk就快毀滅,
一係快d backup左佢,但可能backup果陣死harddisk.
一係將harddisk斷電,拔出黎, 找師父把資料提取。
再用harddisk會死快d, 到時師父都救唔番
一係
係唔係你windows set左行32bit ?
第一, 底板有冇插錯位, 有d底板係有4條槽, 但係只插兩條ram果陣, 係有特定插法。
第二, 底板內置顯示卡, 係會食左ram, 你要set bios停左底板既內置顯示卡。
第三, windows page file又會食ram , 試set page file小d, 睇吓有冇變化。
有時熄唔到機 禁關機自己重開去返登入畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞